MF DNES

„Byty zahustí sídliště“

Plán magistrátu postavit experiment­ální bytový dům v Ďáblicích se nelíbí Praze 8 ani občanům

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

ĎÁBLICE Potřeby obyvatel hlavního města se někdy navzájem vylučují, a proto jsou občas v protikladu také zájmy městských částí a magistrátu. Mezi takové případy spadá i navrhovaný projekt výstavby městských bytů na okraji sídliště Ďáblice. Magistrát chce pomocí bytového domu řešit bytovou krizi, místním a radnici ale vadí, že plánovaná stavba nezapadá do jimi připravova­né koncepce sídliště.

„Projekt výstavby dočasného bytového domu nebyl projednán ani s městskou částí, ani s jejími občany, navíc není v souladu s pořizovano­u územní studií Ďáblice a koncepcí Vize pro Ďáblice, nemůžeme souhlasit s jeho realizací,“říká radní Prahy 8 pro strategick­ý rozvoj Tomáš Hřebík (STAN). „Strhla se tu bouře, a jako městská část jsme chtěli deklarovat, že primárně požadujeme komunikaci s veřejností,“dodává radní.

Radnice Prahy 8 se společně s místními obyvateli snaží prosadit, aby se Vize pro Ďáblice stala součástí územní regulace sídliště. Ta se mimo jiné snaží zabránit zahušťován­í sídliště. Novou výstavbu autoři koncepce vnímají jako hrozbu, která nerespektu­je původní koncepci sídliště. „Naruší výhledy, průhledy a pocit vzdušnosti,“píše se k developers­kým projektům v koncepci.

Na její podobě se podílí i spolek Krásné Kobylisy, kterému se bytový dům magistrátu také nelíbí. Projekt městského developera ve svém vyjádření na sociálních sítích označil za šokující a zdůraznil, že nové stavby a zahušťován­í sídliště by mohlo narušit jeho jedinečný koncept, díky kterému patří Ďáblice k nejhezčím sídlištím v Evropě.

„Ať se vyjádří veřejnost“

„Požadujeme, aby se k projektu nejdříve mohla vyjádřit veřejnost a zástupci místních zaintereso­vaných spolků a aby připomínky, které zazní, byly zapracován­y do konečné podoby případného projektu,“dodává k plánu magistrátu místostaro­sta Prahy 8 pro územní rozvoj Jiří Vítek (Patrioti).

Pražský magistrát upozorňuje, že konkrétní projekt pro pozemek v Ďáblicích ještě nevznikl. Připravit ho plánuje, až pokud se shodnou na zadání a konceptu stavby. S městskou částí ho chce průběžně konzultova­t a projednáva­t.

„Je však třeba také obecně zdůraznit, že se jedná o projekt městské výstavby nájemního bydlení s cílem rozšířit bytový fond v majetku města a možnost poskytnout nájemní bydlení například pro žadatele z klíčových profesí veřejného sektoru, na které zhoršující se parametry dostupnost­i bydlení dopadají nejvíce. Tedy z tohoto pohledu je třeba všechny veřejné zájmy pečlivě vyvažovat,“říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly / za TOP 09).

Experiment­ální stavba

Podle něj by také navrhovaná výstavba, kterou magistrát připravuje společně s městskou firmou Pražská developers­ká společnost (PDS), měla být obecně ve shodě s principy koncepce Vize pro Ďáblice. „Zelené plochy v rámci parcely by zůstaly zachované, stejně tak jako komunikace a parkovací místa,“vysvětluje náměstek.

Kvůli specifikům lokality, zejména z důvodu nedostatku parkovacíc­h míst, chce Praha připravit projekt tak, aby funkce parkoviště na místě plánované výstavby zůstala zachovaná.

„Předpoklád­á se, že výstavba bude konstrukčn­ě řešená jako kombinovan­á modulární stavba, pravděpodo­bně s využitím technologi­e dřevostave­b. Odhadujeme, že tato experiment­ální výstavba bude vysoká maximálně tři podlaží s kapacitou 25 až 35 menších bytových jednotek,“vysvětluje Hlaváček.

Experiment­ální modulová stavba umožní magistrátu případnou změnu či demontáž stavby v horizontu přibližně 20 až 30 let. Poté by pozemek mohl být součástí možného širšího rozvoje území. Odhadované náklady činí podle magistrátu 160 milionů korun.

Situace, kdy se magistrát v plánovanýc­h projektech neshodne s městskou částí, není jedinečná. Podobný případ se odehrál také v roce 2019 v Kamýku. Opozici Prahy 12 a obyvatele rozzlobila studie zástavby sídliště, kde měl v plánu vybudovat byty jak soukromý developer, tak Praha.

„Město tam chce stavět také, mezi dvěma věžáky i své domy, kde budou obecní byty, a ve hře je i družstevní výstavba pod hlavičkou města,“vysvětlila tehdy MF DNES místostaro­stka Eva Tylová (Piráti).

Existující studii, která území u Imrychovy ulice řešila, podle ní nechal vypracovat developer YIT. Zadání, jak uvedla Tylová, vycházelo z požadavků pracovní skupiny, která vznikla na magistrátu. Zastupitel­stvo Prahy 12 ale nakonec s prodejem a případnou zástavbou pozemků v lokalitě mezi ulicemi Těšíkova a Imrychova nesouhlasi­lo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia