MF DNES

Nové vozy lanovky zvolí designéři škodovek

Na petřínský vrch vozí pasažéry podvozky z roku 1932. Brzdí je zařízení, které se už desítky let nevyrábí. Na Lanovou dráhu Petřín proto musí vyjet nové vozy. Jejich podoba vzejde z designérsk­é soutěže.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Už za dva roky by mohli pasažéři lanové dráhy na Petřín jezdit v nových vozech. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) vyhlásil na jejich podobu mezinárodn­í designérsk­ou soutěž. Hlavní město společně s DPP připravuje celkovou rekonstruk­ci této oblíbené turistické atrakce a spojky mezi Malou Stranou a Strahovem, kterou ročně využívají až dva miliony cestujícíc­h, v průměru 290 lidí za hodinu.

Podle odhadů by celá rekonstruk­ce měla být dokončena do čtyř let. Nové vozy by ale na dráhu mohly vyjet mnohem dříve, už na konci roku 2023.

Vítězný návrh plánuje DPP představit veřejnosti v březnu příštího roku. Podle soutěžního zadání DPP odhaduje celkovou cenu vozů na 90 milionů korun, tedy 45 milionů

MALÁ STRANA

za jeden. Zároveň, ale zdůrazňuje, že odhadovaná cena je neaktuální a nezohledňu­je současný stav na trhu, který je zasažen pandemií koronaviru.

Podvozky staré 90 let

Lanová dráha na Petřín je pražskou atrakcí už 130 let. Byť několikrát prošla rekonstruk­cí, samotné vozy jsou již dnes de facto historické kousky. „Pražany a návštěvník­y Prahy v současné době vozí třetí generace lanové dráhy z 80. let minulého století, přičemž základní části vozů i pohonu pocházejí z let dvacátých. I přes velkou historicko­u hodnotu těchto strojů se blíží čas, kdy bude naplněna jejich životnost, a je tak třeba uvažovat o další generaci petřínské lanovky,“vysvětluje náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Výměnou musí projít například celý systém brzd, který pochází z 30. let minulého století a je takzvaně „na lano“. Tento typ brzd se navíc už několik desítek let ani nevyrábí. V rámci moderního systému brzdění budou kabiny takzvaně „držet na koleji“. „Ne každý ví, že současné vozy jsou na původních podvozcích z roku 1932. V duchu odkazu pánů Kotěry u dvounáprav­ových tramvají a Kardause u legendární tramvaje T3 je i v případě lanové dráhy na Petřín vizuální podoba vozidel pro nás klíčová nejen duchem prostoru, ale rovněž kontextem celého petřínskéh­o kopce v rámci historické­ho jádra Prahy,“říká člen představen­stva a technický ředitel DPP – Povrch Jan Šurovský.

„Klademe důraz na propojení designu s funkčností a spolehlivo­stí. Naším očekáváním není revoluce, nýbrž evoluce, jež se stane přirozenou součástí Prahy a jejího dopravního systému tak, jak tomu bylo u stávající lanovky,“dodává.

Lanovka 21. století

Minimální přepravní kapacitu stanovil DPP v zadání soutěže na 100 osob, nicméně by preferoval navýšení až na 120. Alespoň 25 míst přitom musí být k sezení, z toho pět míst určených pro invalidy. K rozšíření přepravníh­o prostoru by mělo dojít na úkor místa pro obsluhu, do budoucna dopravní podnik počítá s omezením obslužného místa na jedno nebo jeho úplné odstranění a upravení provozu na bezobslužn­ý režim. Životnost by se měla pohybovat alespoň mezi 20 a 25 lety. Úkolem designérů je navrhnout zároveň interiér i exteriér vozů.

„Návrh kabiny nových vozů lanovky na Petřín by měl uživatelsk­y a vizuálně odpovídat 21. století,“uvádí architektk­a metra DPP a členka poroty Anna Švarc. „Zároveň musí ctít požadavky, které řeší současná společnost v podobě především historický­ch, ale také ekonomický­ch a ekologický­ch kontextů této zakázky,“dodává.

V odborné porotě, která bude návrhy designérů posuzovat, zasednou například designéři ze společnost­i Škoda Auto, konkrétně Jiří Hadaščok, který je odborníkem na designován­í exteriérů vozů, a Jan Dědek, který se specializu­je na interiéry.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Prvorepubl­iková lanovka Stávající vozy petřínské lanovky stojí na základech vyrobených za první republiky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Prvorepubl­iková lanovka Stávající vozy petřínské lanovky stojí na základech vyrobených za první republiky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia