MF DNES

Kde zažít Star Wars i Prahu budoucnost­i

- — Matěj Nejedlý

Stačí si nasadit sluchátka a velké brýle na VR neboli virtuální realitu. Na druhém ročníku pražského Comic-Conu v O2 universu si můžete vyzkoušet novinku, kterou připravili pražské městské společnost­i. Expozice s názvem FutureCity nabízí zájemcům netradiční zážitek ve formě virtuální cesty do Prahy blízké budoucnost­i.

Po nástupu do časoprosto­rové kapsle vezme cestovní kancelář pasažéry do destinace přibližně deset let vzdálené. Ocitnou se v Praze poháněné moderními technologi­emi, řízené na základě dat. V metropoli, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější. Během cesty se seznámí s vládcem podzemní říše, navštíví dopravní ústřednu nebo biologicko­u čističku odpadních vod. Jak moc je tato představa reálná, si každý návštěvník může udělat názor sám, zážitek z „ví-árka“(virtuální reality) je však rozhodně pozitivní.

Na projektu spolupraco­vali společně s magistráte­m také městské společnost­i Operátor ICT, Kolektory Praha, TSK, PVK a studio Brainz.

Celý nápad je založený na předpoklad­u, že moderní metropole, jakou Praha je, by se bez chytrých technologi­í v dnešní době obešla už jen těžko. Každý den město sbírá a vyhodnocuj­e obrovské množství dat, ať už se jedná o informace o dopravě, počasí nebo třeba o odpadech. Na kompetenci vedení města je, jak s těmito daty naloží.

LIBEŇ Kdo je hoden kladiva

Festival se zaměřuje především na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy v žánrech sci-fi, fantasy a hororu. Na jedné akci se tak setkáte s nevídaným množstvím herců, komiksovýc­h výtvarníků, spisovatel­ů a dalších umělců. V České republice ještě

Armáda klonů v metru nemá Comic-Con vybudovano­u tradici, letos se koná teprve druhý ročník.

„Mám radost, že mohu oznámit příjezd dalších hvězd. Nově svoji účast potvrdily herečky Natalia Tena, Torri Higginson a Anna-Louise Plowman, z herců pak Jake Busey, Toby Stephens nebo Norman Lovett,“prozrazuje jeden z pořadatelů, Pavel Renčín.

Datum akce pořadatelé vzhledem k pandemické situaci přesunuli již potřetí.

Comic-Conu Prague se zúčastní rovněž řada takzvaných cosplayerů, kteří svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Ti na festivalec­h tradičně předvádějí svou zručnost, kterou prokázali při výrobě kostýmů, a také herecký talent. Potkat zde můžete komiksové postavy, jako je Batman a Kapitán Amerika, zájemci si mohou potěžkat Thorovo kladivo a obdivovat postavy z lega Star Wars v nadživotní velikosti.

Navzdory tragické události v norském Oslu, kde agresor zaútočil na lidi lukem a šípy, se na pražské akci v pátek procházelo mnoho cosplayerů – lukostřelc­ů.

Comic-Con Prague vychází ze zahraniční­ho konceptu, který má za sebou již více než padesátile­tou historii. První taková akce se konala v USA v roce 1970. Na první ročník tuzemského setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih dorazilo předloni do libeňského O2 universum 23 tisíc návštěvník­ů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Fanoušky cosplay Praha poznala například při Dni Star Wars v květnu 2019 (na snímku). Nyní se sjeli na víkend na festival Comic-Con Prague do vysočanské­ho O2 universum.
Foto: Petr Topič, MAFRA Fanoušky cosplay Praha poznala například při Dni Star Wars v květnu 2019 (na snímku). Nyní se sjeli na víkend na festival Comic-Con Prague do vysočanské­ho O2 universum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia