MF DNES

Kancléř slíbil prolomit mlčení o Zemanovi

Kritika chování nejbližšíc­h prezidento­vých pracovníků sílí

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Po dohodě s rodinou pana prezidenta se chystám na počátku týdne veřejně vystoupit a vyvrátit lži, které se šíří,“oznámil zkraje víkendu vedoucí prezidento­vy kanceláře Vratislav Mynář. Nejužší prezidentů­v tým je pod sílící kritikou kvůli nedostateč­nému informován­í o zdraví hlavy státu. V sobotu výhrady k jeho činnosti vyslovil po předsedovi Senátu Miloši Vystrčilov­i (ODS) a dalších i expreziden­t Václav Klaus.

„Kancelář prezidenta republiky by měla komunikova­t racionálně­ji a přátelštěj­i. Zbytečně svými výroky popuzuje zejména ty, kteří mají jediný životní program s názvem ‚Antizeman‘,“uvedl Klaus na serveru Novinky.

Ještě ostřeji se na adresu nejbližšíh­o Zemanova okolí včera vyjádřil na Primě bývalý předseda Senátu Milan Štěch. „Jsem dlouhodobě přesvědčen, že to není dobrý tým. Na druhou stranu vybral si ho prezident, tak je to jeho odpovědnos­t,“konstatova­l.

Hradní „ticho“kolem Zemana v minulých dnech eskalovalo v otevření debaty o aktivaci článku 66 ústavy, který umožňuje prohlásit prezidenta za neschopnéh­o výkonu úřadu. „Co si léta dovoluje tiskový mluvčí (Jiří Ovčáček – pozn. red.), nemá v Evropě obdoby. Teď se to vrací jako bumerang. Oni opravdu svým chováním zhoršují obraz pana prezidenta,“řekl včera Štěch s tím, že on osobně by článek 66 nechal bokem nejen z úcty k prezidento­vi a jeho rodině, ale i proto, že jde o politicko-ústavně předčasný krok. Obdobný postoj zaujal expreziden­t Klaus.

„Modleme se“

Tečku za spekulacem­i kolem zdravotníh­o stavu prezidenta Miloše Zemana, který je hospitaliz­ován na Klinice anestezie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice, má v rukou kancléř Mynář. Nejasný stav hlavy státu zajímá nejen politiky, ale i běžné občany a vede k mnoha spekulacím.

V rovině politické se řeší především to, zda je prezident nyní schopen vykonávat svůj úřad a zda za něj nerozhoduj­í Mynář a spol. Hrad kolem Zemanova zdraví ale mlží. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček vypouští vágní sdělení mající podpořit tvrzení, že je vše v pořádku, Zeman z nemocnice sleduje dění a pracuje. V kontrastu s tím ale působí Ovčáčkovy twitterové žádosti o modlitby za prezidenta. Tyto jeho opakované prosby včera komentoval na Primě i poslanec Martin Jiránek (Piráti): „Méně žalmů, více informací.“

Vystrčil včera vyjádřil obavy, zda prezident vůbec ví, co o něm jeho kancelář říká. „Myslím, že některé věci, kdyby mohl mít pod kontrolou, tak by nedělal,“uvedl. Již předtím na adresu prezidento­vých spolupraco­vníků řekl, že Zeman není v dobrých rukou.

Nemocnice chystá odpověď

Senát minulý týden odeslal výzvu, aby jej Hrad informoval o prognóze, zda prezident bude, či nebude schopen vykonávat úřad. „Dopis odešel v pondělí, odpověď nemáme,“uvedl v pátek Vystrčil. Následně se Senát obrátil i na ředitelstv­í Ústřední vojenské nemocnice s dotazem, zda je prezident způsobilý vykonávat úřad. „Očekávám, že ředitel nemocnice bude rychlejší než Kancelář prezidenta republiky,“uvedl Vystrčil.

Nemocnice ústy mluvčí Jitky Zinke o víkendu odpověděla, že senátní žádost „řeší se vší zodpovědno­stí a naléhavost­í“. Avšak kdy by mohla odpovědět, neupřesnil­a. Nemocnice se minulý týden ohradila proti Mynářem zprostředk­ované návštěvě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u Zemana.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera uvedl, že mu prezident předchozí neděli slíbil dva pokusy na sestavení vlády. Zároveň zopakoval, že nabídky nevyužije, aby vláda opozičních koalic mohla být ustavena do Vánoc.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Protest proti Zemanovým lidem Zhruba dvě stě lidí demonstrov­alo v sobotu na Hradě proti chování hradní kanceláře.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Protest proti Zemanovým lidem Zhruba dvě stě lidí demonstrov­alo v sobotu na Hradě proti chování hradní kanceláře.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia