MF DNES

Fiala: Na růst energií nepůjdeme nižší DPH

-

Vznikající vláda koalic SPOLU a Pirátů se STAN chce růst cen energií podle adepta na premiéra a šéfa ODS Petra Fialy řešit jinak než kompenzace­mi, které chystá dosavadní vláda Andreje Babiše. „To, co nás čeká, není vůbec dobré. Příští rok a příští zima budou opravdu těžké, protože ceny energií půjdou nahoru a musíme hledat řešení,“řekl včera Fiala v ČT.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH), které Babiš plánuje, se podle Fialy nemůže současné vládě podařit zavést. „Snížení DPH na nulu se v tuto chvíli ještě nynější vládě nemůže podařit. A nepovažuju to za nejlepší cestu. Působí totiž na všechny, i na ty, kteří mají fixovanou cenu energií například na tři roky a nepotřebuj­í finanční pomoc nyní. Cesta prostředni­ctvím DPH není dobrá. Když to razantně snížíme, tak to budeme muset zase jednou zvýšit. Příspěvek na bydlení je tedy podle mého správnou cestou. Balíček od vlády Andreje Babiše nepřevezme­me,“dodal.

„Stát má z emisních povolenek k dispozici asi 20 miliard korun a ty by se měly použít pro lidi, kteří se ocitnou v potížích, a na věci, které nám pomohou, abychom to zvládli,“řekl Fiala. Ukončení činnosti několika dodavatelů energií označil za selhání ministerst­va průmyslu a obchodu a Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

Za jiných okolností by podle něj byla namístě rezignace ministra Karla Havlíčka (za ANO). Ten reagoval slovy, že Fiala v posledních dnech ukázal, že nerozumí ekonomice, a včera předvedl, že neví nic o energetice. Stát ani regulátor podle Havlíčka nesmí v České republice stejně jako nikde jinde zasahovat do tržního prostředí. (lind)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia