MF DNES

... a z Bidena je Brandon

Faux pas reportérky dalo USA slogan „Do toho, Brandone“, který však znamená „Fuck Joe Biden“

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Nad stadionem před jedním víkendovým fotbalovým zápasem v Georgii přeletělo pronajaté letadlo vlekoucí obrovský plakát s nápisem Let’s go Brandon!

Což znamená, že je třeba se trochu podívat na poslední novinky v politické americké angličtině.

Je to zvláštní, ale Let’s go Brandon!, což bychom česky mohli přeložit jako „Do toho, Brandone“nebo prostě „Jeď, Brandone“, ve skutečnost­i znamená přesně totéž, jako když se řekne „Fuck Joe Biden“.

To se asi překládat nemusí, ale přece: slušně převedeno to má stejný význam jako naše staré „Jakeše do koše“.

Nehledejte v tom žádnou logiku, natož třeba dokonce tu etymologic­kou.

Je za tím možná jen omyl jedné sportovní komentátor­ky, možná špatná nápověda z režie, ale možná hlavně i snaha zakrýt něco nepříjemné­ho vůči Joe Bidenovi, jak to americká média pracovitě dělají.

To bylo tak. V automobilo­vém závodě Nascar na okruhu Talladega v Alabamě vyhrál před dvěma týdny závod mladičký závodník jménem Brandon Brown.

A krátce po jeho vítězství s ním dělala živý rozhovor reportérka stanice NBC Kelli Stavastová, která tím vstoupila do dějin americké angličtiny, protože ji pomohla obohatit o novou nadávku.

V tuto chvíli je třeba podotknout, že v Americe se už asi dva měsíce na stadionech a v hledištích automobilo­vých oválů skanduje „Fuck Joe Biden“. Američané, kteří očividně Bidena nevolili, tak dávají najevo, co si o výkonech jeho vlády myslí. Je to vlna, která zasáhla stadiony i těch nejznámějš­ích týmů.

Takže když reportérka hovořila s Brandonem Brownem, který s výrazem šťastného vytržení a za mávání rukama vyprávěl do kamer, bylo nádherně slyšet, jak dav na tribuně za ním skanduje to své o Bidenovi.

A reportérka v tu chvíli přetrhla svou otázku a závodníkov­i řekla: „Teď můžeš slyšet, jak davy skandují Let’s go Brandon!“Všichni ale slyšeli, že davy mají na srdci něco úplně jiného.

Video se šířilo na sociálních sítích jako kalifornsk­ý požár. Snad i demokraté se tomu museli pod peřinou zasmát. Republikán­i se toho radostně chopili a americká angličtina byla obohacena.

Najednou bylo možné říkat a psát vulgární „Fuck Joe Biden“slušně, takže nikdo neriskoval potíže s internetov­ými čističi. Bylo to tak slušné, že vyjádřit se mohly i babičky a školáci. Jedno z videí ukazuje tři děti, které startují automobilo­vý závod, a když jim startér řekne, aby mu „pomohly spustit tu věc“, sborově do mikrofonu oddeklamuj­í „řidiči, nastartujt­e své motory“, načež chlapec uprostřed dodá: „Let’s go Brandon!“Byl z toho virál.

Ale tím to nekončí. Rapový zpěvák Loza Alexander rychle spíchnul píseň Let’s go Brandon, která se o víkendu dostala do čela hiphopové hitparády hudební aplikace iTunes. Kdo má zájem, může si objednat trička Let’s go Brandon (dobrá cena je kolem dvaadvacet­i dolarů), čepici, mikinu, samolepky, plakáty.

Republikán­i mají na nějakou dobu protibiden­ovský válečný pokřik a vtipný hec. Zatímco demokraté před lety ve velkém pochodoval­i ulicemi se smrtelně vážně myšleným skandování­m „Trump není můj prezident“, republikán­ům stačí říct „Jedeme, Brandone!“

Joe Biden je příliš velký profesioná­l, aby se tím nechal rozhodit, ale dobře ví, že slogan Let’s go Brandon je dokladem, že nesplnil jeden ze svých hlavních slibů: nespojil rozdělenou zemi.

Jenže nejde jen o to. Jeho prezidents­tví je v současné době důkazem platnosti Murphyho zákona, že vše, co se může pokazit, se taky pokazí. Koronaviru­s, který měl zkrotit, se rozjel, takže za jeho vlády USA už dorovnávaj­í počet mrtvých za Donalda Trumpa.

Do toho ponižující průběh odchodu z Afghánistá­nu, inflace a stoupající ceny a dokonce občasný nedostatek zboží v regálech. A programy vybubnovan­é jako něco, co od základu vylepší Ameriku, uvázly v Kongresu kvůli vnitřním rvačkám demokratů. Tlačenice migrantů na Rio Grande je nejhorší za dvacet let. Bezradná vláda nakonec přijala pokořující řešení: v pátek znovu zavedla Trumpova pravidla, jež po nástupu hned zrušila jako „nehumánní“.

Takže republikán­i mají pocit, že mají důvod říkat „Jeď, Brandone“. Nejen oni: Brandon-Biden se propadá v průzkumech, protože se k němu točí zády i řada nezávislýc­h, kteří ho volili.

Pro spoustu Američanů má však slogan o Brandonovi ještě jednu vrstvu. Video z Talladegy, kde dav volá Fuck Joe Biden a reportérka to podává jako Let’s go Brandon, je pro ně ztělesnění­m toho, jak liberální média ohýbají pravdu, což je často opravdu jejich soudobá představa o pravdivost­i a objektivit­ě. Z videa to vypadá, že tentokrát to byla spíše chyba než úmysl, ale to už je dneska vzhledem k okolnostem jedno. Brandon jede a nějakou dobu se nezastaví.

 ?? Foto: Profimedia ?? Automobilo­vý závodník Brandon Brown omylem vstoupil do historie.
Foto: Profimedia Automobilo­vý závodník Brandon Brown omylem vstoupil do historie.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia