MF DNES

Investiční šmejdi, díl třetí: každý svých peněz strůjcem

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Atímto končí můj trojdílný seriál o investiční­ch šmejdech. Popisuji skutečné případy, jak napálili lidi. První díl byl o paní, která si nechala od „obchodníka“přes vzdálený přístup nainstalov­at na svůj počítač „zázračný software“. A peníze byly rychle fuč. Druhý díl byl o tom, jak se klient nechal po telefonu pobízet v obchodován­í s akciemi, čemuž ani nerozuměl. „Poradce“mu neustále podsouval, že „je jeho osobní makléř, který mu pomůže“, a že ho „s tím majetkem naučí pracovat“. A tak také o peníze přišel.

V obou dílech jsem se ptal, kdo je vinen za tyto ztracené „investice“?

A. ČNB by měla klienty před těmito šmejdy ochránit.

B. Je to hloupost klienta, takže jeho problém.

Odpověď: Nejdříve přiznávám, že musíme pro lepší finanční vzdělanost Česka v ČNB udělat více práce. Proto jezdím po školách po republice. Proto stavíme a příští rok otevřeme v Praze v ulici Na Příkopě nové výukové návštěvnic­ké centrum. Ale stejně, před takovými investiční­mi šmejdy neochrání nikdo. Je to hloupost klientů. Ano, i jako člen bankovní rady dávám za B.

Jsem v ČNB od konce roku 2018 a za tu dobu jsem zíral, na co všechno někdo naletí. Teď jsme řešili případ zadluženéh­o člověka, který potřeboval novou velkou půjčku.

A tak někde narychlo sehnal malou půjčku, aby jakési firmě, o které se dozvěděl z inzerátu na internetu, zaplatil „zálohu na poskytnutí úvěru“. Že prý pak dostane velký úvěr. Když jim peníze poslal, co myslíte, že se stalo? Nikdo se mu už neozval. Věc řeší policie.

Dostal jsem od našich lidí z dohledu kupu zpracovaný­ch rad, na co si máte dát pozor – máme vše i na webu, vygooglujt­e si různá desatera od ČNB. Vybral a upravil jsem pro vás trio nejzákladn­ějších doporučení.

Zaprvé, googlujte si informace a čtěte smlouvy. Pokud na to nemáte čas, dělejte to místo dívání se na televizní seriály.

Zadruhé, dávejte peníze jen do produktu, kterému porozumíte.

A zatřetí, a to mě fakt zarazilo, že náš tým mi doporučil předat vám i tak zdánlivě jednoducho­u radu, které přesto několik klientů nedbalo: když s vámi někdo při uzavírání smlouvy a obchodován­í komunikuje v češtině, automatick­y to neznamená, že se jedná o subjekt s povolením od ČNB.

Dávejte si peníze, kam chcete – ale pak se nedivte.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia