MF DNES

Jak hasit Lásku na špičkách

Vesnická seriálová vlna se přelila do kin. Jmenovitě do Lásky na špičkách, která se vydává za romanticko­u komedii, i když smích tady má zařídit pouze hasičská jednotka v baletních sukénkách.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Filmařsky je Láska na špičkách televizně sterilní stejně jako předešlé snímky režiséra Petra Zahrádky Chlap na střídačku či Doktor Martin: Záhada v Beskydech. Scénář Adély Kroupové lze omluvit pouze celovečern­í prvotinou. A romance bývalé baleríny, která po manželské zradě hledá štěstí s pomocí hasičů coby učitelka malých tanečnic v sousedsky přívětivém městečku uprostřed přírody, má po deseti minutách jasnou pointu.

Svatá dvojice

Novinka se veze na letošní vlně pohodářský­ch seriálů Co ste hasiči, Hvězdy nad hlavou a Osada, k nimž přidává ještě prvky britského hitu Donaha!, ovšem bez jeho sociální podmíněnos­ti i hořkého humoru. V Lásce na špičkách totiž vše řídí domácká pospolitá tklivost, i tatíky z místní hasičské jednotky přivede k tanci oddanost jejich dceruškám, které míří na baletní soutěž do Prahy. Navíc by případný úspěch mohl sboru vynést novou stříkačku.

Zápletka jako z Kameňákova, včetně leporela figurek, ale pojatá téměř s vážnou tváří. Podobně jako v Hvězdách nad hlavou tu mezi dvěma muži stojí světice, silná, energická dobrodějka čili Vica Kerekesová, která na rozdíl od kariéristi­ckého manžela dá venkovu přednost před Prahou, stará se o dcerku, roztančí hospodu i náměstí, napraví gamblera, vybojuje zkušebnu – a okouzlí urostlého náčelníka hasičů.

Též on je vzorem posledního pravého chlapa, jenž jako by právě vyšel z posilovny. Vytlačí auto z bláta, najde zatoulanéh­o kocoura, léčí nemocné dítě a hlásá: „Ty jsi pro mě velká výzva a já mám výzvy rád!“

Naneštěstí pro Ondřeje Veselého podobné perly nikdo nevyškrtal; taková role se nedá hrát. Zvláště když se k námluvám přidají klavír, smyčce, ovečky, polibky a noční les.

Venkovský folkor

Z bludiště banalit a dějové vaty poskytují únik do jisté míry děti, zejména představit­elka hrdinčiny dcerky, osmiletá Valentýna Bečková, která mimochodem jen za letošek zvládla tři filmové premiéry. Profesní povinnost splní rovněž pohledné exteriéry starého mlýna a vděčná kostýmní výbava, třebaže pupkatí pánové v bílých punčocháčí­ch jsou spíše berličkou kabaretníh­o výstupu než romantické komedie.

Sestava Leoš Noha, Jakub Kohák, Igor Chmela, Tomáš Jeřábek a Robert Mikluš nepřekvapí ani neurazí, podobně jako vojácký veterán s tvrdou pěstí a měkkým srdcem v podání Pavla Nového. Jenže všechny postavičky venkovskéh­o folkloru jako by člověk už někdy někde viděl. Takže až Láska na špičkách přejde z kin na obrazovku, připomene libovolnou epizodu libovolné telenovely ze současné vlny, která se nechce nechat uhasit.

 ?? Foto: Bohemia MP ?? Dětská hrdinka
Osmiletá Valentýna Bečková, jež hraje dceru hlavní hrdinky (Vica Kerekesová, na snímku uprostřed), poskytuje částečný únik z banalit.
Foto: Bohemia MP Dětská hrdinka Osmiletá Valentýna Bečková, jež hraje dceru hlavní hrdinky (Vica Kerekesová, na snímku uprostřed), poskytuje částečný únik z banalit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia