MF DNES

Fúzia bojuje s předsudky, líčí Mikulcová

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Audiovizuá­lní projekt Fúzie, který si klade za cíl bourat hranice kultur a jazyků a varovat před stoupající­mi tendencemi k rasismu a extremismu, se zrodil v hlavě zpěvačky a skladatelk­y Zuzany Mikulcové.

S přispěním hostů jako Dan Bárta, Peter Lipa, Barbora Mochowa nebo Jakub König vzniklo album nazvané stejně jako projekt.

„Celé to má dvě patra – přinést kvalitní hudbu, která nepůjde jen po povrchu a bude se snažit něco sdělit, což je vlastně to druhé pomyslné patro. Bourat hranice a apelovat na lidi, aby se k sobě začali chovat lépe,“říká Zuzana Mikulcová. Dále hovoří o klíči, podle něhož společně se svým spolupraco­vníkem Andrejem Hruškou vybírala hostující muzikanty a zpěváky.

Naslouchej­me starším

„Moc jsem stála o Dana Bártu, na jeho hudbě jsem vyrůstala, miluju ji. Vybral si písničku Kráľovstvo, pro něj možná trochu nezvyklou, stylově trochu do R&B. Napsal k ní text a dopadlo to skvěle. Druhou jsme oslovili Barboru Mochowou, s kterou se znám ze školy, pak přišel Jakub König. Znala jsem jeho Zvíře jménem podzim, ale osobně jsme se neznali. Musím říct, že jsme si ohromně padli do noty, je to moc zajímavý člověk, s kterým bych v budoucnu ještě ráda pracovala,“svěřuje se Mikulcová.

Peteru Lipovi pozvánkou k natáčení oplatila hostování v jeho vlastních projektech. „V případě jeho příspěvku Nenápadný nápad jsme chtěli zbourat předsudky, které panují vůči starší generaci,“dodává Mikulcová.

Co se týče syrské a momentálně na Slovensku usazené zpěvačky Lary Abou Hamdan, šlo o opačný způsob spolupráce. „Zatímco v případě všech zmíněných jsme jim my dodávali materiál, který následně zpracovali, Lara dodala vlastní song, který jsme pak dodělávali.“

Vznik Fúzie bude mapovat chystaný dokument s rozhovory se všemi aktéry, záběry ze zákulisí a další materiál. Výsledek společné práce vyšel nikoliv jako CD, nýbrž ve formě USB v krásném dřevěném pouzdře.

„Je to trochu experiment, jsem moc zvědavá, jak to lidi přijmou. Přiznám se, že mě už unavují cédéčka, doma si je prakticky vůbec nepouštím. DVD mi přišlo jako úplný nesmysl, takže jsme udělali USB, kde jsou kromě hudby i fotky. Je to svobodný nosič, můžete si na něj nahrát i další soubory a používat ho, jak chcete,“uzavírá Mikulcová.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia