MF DNES

Když dojdou stopeři

Fotbalová Slavia se dál pere se ztrátami ve středu obrany. Ale tři body proti Liberci uhrála.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Moc nechybělo a mohlo se to opravdu stát. To by byl příběh! Michal Šmíd, pozítří pětatřicet­iletý stoper, kterého si jistě pamatujete z dlouhého angažmá v Bohemians, mohl zničehonic naskočit v základní sestavě fotbalové Slavie.

Všimli jste si vůbec, že vyhlášený poctivec, obránce ze staré školy, který nikdy nic neošidil, pomáhá slávistick­ému béčku? Když loni v létě podepisova­l smlouvu, upřímně vyprávěl: „Já už nemám žádné osobní cíle. Chci předávat zkušenosti mladým, aby pro ně byl přechod do ligy co nejjednodu­šší.“

No vida, v sobotu si mohl nejvyšší soutěž zahrát sám.

Nevídaná krize ve středu obrany, kterou musí řešit kouč Trpišovský, zašla tak daleko, že mazák Šmíd dostal povolávací rozkaz do áčka pro domácí zápas s Libercem.

Nebýt toho, že se Ukrajinec Kačaraba obětoval, zariskoval, a se zlomeninou v obličeji naskočil o dva týdny dřív, než bylo v plánu, mohl být Šmíd v základní sestavě. A kdyby Slavia ke konci díky Olayinkovi nezvýšila na konečných 3:1, zahrál by si aspoň pár minut.

„Kdybychom v závěru vedli třeba jen o gól, asi by kvůli výšce a platnosti při standardká­ch na poslední minuty na hřiště šel,“uznal Trpišovský, který dal nakonec přednost mladému debutantov­i Horskému.

Buďte si jistí, že slávistick­ému trenérovi se po tříbodovém večeru ulevilo. Na stoperském postu řeší trable od začátku sezony a v posledních dnech už skutečně neměl kam sáhnout. Musel se cítit jako řidič, který do prázdné nádrže dolije z kanystru poslední kapky benzinu a modlí se, ať se auto dokodrcá do cíle aspoň na výpary.

Jen si postupně projděte seznam adeptů do středu obrany, kteří pro utkání s Libercem nebyli k dispozici.

Lídr Kúdela? Stále mimo se zraněným kotníkem.

Švéd Ousou, jenž se pořád teprve zabydluje? Potrestaný za vyloučení v derby.

Univerzál Holeš? Na marodce s pochrouman­ým lýtkem.

Takács, užitečná varianta pro záskok? Vyřazený na neurčito kvůli svalovému zranění.

Kapitán Bořil? Na dlouho out s poničeným kolenem.

Návrat dlouhodobě zraněného Hovorky je v nedohlednu, k dispozici nebyl ani Masopust, jehož kouč v nouzi na stoperu také zkoušel.

Proto zbyl do středu obrany jen Hromada, obvykle defenzivní záložník. A k němu Kačaraba, hrdina dne s černou maskou na obličeji.

Tuhle kalamitu Slavii těžko závidět. Sedla na ni smůla, což ovšem v případě nejvážnějš­ího adepta na titul nemůže posloužit jako omluva.

Nejblíž k návratu je Ousou, ve čtvrtek by měl být připravený. A snad i Kúdela už by konečně mohl být brzy fit. Jindřich Trpišovský, kouč Slavie

Ani spousta absencí nebo konec čtyřiapade­sáti zápasové série bez porážky v derby se Spartou ji nemůže vyvázat z role favorita, v níž jde do každého ligového utkání.

Tři body se budou čekat i ve čtvrtek, kdy v Konferenčn­í lize nastoupí v izraelské Haifě. Přitom stoperské patálie nekončí: Hromada proti Liberci nedohrál, navíc ani není na pohárové soupisce. Co s tím?

„Nejblíž k návratu je Ousou, který přijel se zdravotním problémem ze srazu se švédskou jedenadvac­ítkou. Měl by být připravený,“prozradil Trpišovský. „A snad i Kúdela by už konečně mohl být brzy fit.“Slůvko „konečně“Trpišovský jistě nepoužil náhodou, na návrat nejzkušeně­jšího ze stoperů se Slavia upíná ze všeho nejvíc. Všechny ztráty dokáže zalepit, na všech postech se dá při troše hledání najít obstojná alternativ­a, jen ve středu obrany ne.

Však také s Kúdelou v sestavě prohrála Slavia za poslední rok jen dva zápasy: letos v předkole Evropské ligy proti Legii Varšava a loni v říjnu v Beer Ševě.

Slávistick­é šance by rázem vzrostly, kdyby byl teď Kúdela na další izraelskou misi připravený.

 ?? Foto: ČTK ?? Další odpadlík
Slávista Jakub Hromada (vlevo), který na pozici stopera zaskakuje, odstoupil o víkendu proti Liberci v 64. minutě. Pražané doufají, že brzy bude fit Švéd Aiham Ousou a tradiční lídr Ondřej Kúdela.
Události kola
Foto: ČTK Další odpadlík Slávista Jakub Hromada (vlevo), který na pozici stopera zaskakuje, odstoupil o víkendu proti Liberci v 64. minutě. Pražané doufají, že brzy bude fit Švéd Aiham Ousou a tradiční lídr Ondřej Kúdela. Události kola
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia