MF DNES

V první linii. České trumfy pro Peking

Kteří našinci začali NHL v elitních lajnách a jak si vedli. Třeba Hertl zazářil.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Těžko může kouč žádat víc od jednoho ze svých hlavních tahounů. Centr Tomáš Hertl se gólem a asistencí podílel na pozoruhodn­ém obratu San Jose Sharks v partii s Winnipegem.

Popral se s protivníke­m, který napadl jeho parťáka. Hecoval publikum v aréně, v níž po drahné době znovu směli burácet diváci.

V úvodní třetině schytal drtivou ránu od beka Dillona. Byl na ledě u dvou obdržených branek. Večer se nevyvíjel podle jeho představ.

„Ale bojovali jsme, víte?“řekl hloučku reportérů po vítězství 4:3. „Nemáme tolik šikovných kluků. Myslím, že prostě musíme makat a držet pohromadě.“

Kéž by jeho sobotní účinkování v partii s papírově silnějším Winnipegem bylo předzvěstí dění na olympiádě v Pekingu, kam Češi nepřiletí jako favorité. Postrádají vyloženě špičkové gólmany, jakými byli Hašek či Vokoun. Reprezenta­ci chybějí tvořiví beci. Má-li se na únorovém turnaji aspoň přiblížit medailím, potřebují se hoši semknout a každý musí předvést to nejlepší ze svého umění.

Pastrňák zase pálí

Podobně nadějně jako Hertl vstoupili do nového ročníku NHL i další krajané. Důležité role plní Voráček v Columbusu, Pastrňák v Bostonu, Palát v Tampě, Nečas v Carolině či Zacha v New Jersey.

Jakub Voráček i David Pastrňák jsou ve svých mužstvech jedničkami na pravém křídle.

Voráček vytváří šance především finskému střelci Lainemu. Po dvou partiích má dvě asistence. Blue Jackets porazili Arizonu i Seattle. Předevčíre­m Voráček po průniku málem rozhodl partii s týmem Kraken v prodloužen­í. Málokdo by se divil, kdyby právě vousatý veterán, v jehož povaze se mísí pohodářstv­í se soutěživos­tí, byl v Číně kapitánem nároďáku.

Pastrňák opět začal sezonu po boku kanadských hvězd Bergerona a Marchanda. Tomu druhému v premiéře proti Dallasu chytrým obloučkem přihrál na trefu do prázdné branky, kterou zručný provokatér uzavřel skóre na 3:1. Kanonýr „Pasta“jako obvykle často zakončoval, čtyři jeho střely zastavil gólman Holtby, tři letěly mimo.

V Tampě sice Ondřej Palát nepatří do první přesilovko­vé pětky, při vyrovnaném stavu hráčů však válí v lajně číslo 1 s Kučerovem a Pointem. „Hraje se nám dobře, máme spoustu šancí,“liboval si při videokonfe­renci s českými novináři. Ve třech mačích dvakrát skóroval.

Mládí vpřed!

Čím dál víc se v zámoří spoléhá na mladíky Martina Nečase a Pavla Zachu. Oba jsou nasazováni do přesilovek i oslabení. Nečasův pas v přečíslení dvou na jednoho proměnil Rus Svečnikov v čase 54:00 a postrčil Hurricanes v Nashvillu do vedení, které už nepustili.

Zacha zase díky síle a přehledu připravil hned po 17 vteřinách zápasu proti Chicagu první gól obránci Hamiltonov­i, hlavní posile Devils.

Nečas i Zacha jsou původně centři, kteří se dají použít i na křídle. Oba určitě ještě mohou hrát lépe. Nečasovi zatím úplně nesedla spolupráce s Finy Ahem a Kotkaniemi­m. Ožil, když ho kouč Brind' Amour přesunul k Trocheckov­i a Svečnikovo­vi.

Příznivé zprávy přicházejí též z Chicaga, Detroitu a New Yorku.

Dominik Kubalík je v Blackhawks na „levasu“až dvojkou za DeBrincate­m, ale svůj střelecký kumšt nepozbyl, o čemž svědčí dva zásahy z voleje ve třech utkáních.

Red Wings, kteří přestavují mužstvo, dávají příležitos­t Filipu Zadinovi, jenž také dovede vypálit bez přípravy, což ukázal vítěznou trefou v početní výhodě v sobotním střetnutí s Vancouvere­m. Asistenci si připsal Filip Hronek, patrně nejlepší český obránce v NHL.

Zásadního povýšení se v newyorskýc­h Rangers dočkal další Filip. Chytil. Jméno jeho konkurenta Stroma se ocitlo na covidovém seznamu, a tak v Montrealu naskočil vedle ruského kouzelníka Panarina.

Odbruslil přes 21 minut, dobrým výkonem přispěl k výhře 3:1, obstál při buly s bilancí 6–5.

Podle mnohých znalců potřebuje právě takovou šanci, aby mohl dokázat, že patří do jedné z úderných řad Rangers. V přípravě se blýskl hattrickem v derby proti Islanders. Po Panarinově boku může rozkvést, což by stavitelům reprezenta­ce pro olympiádu jistě nevadilo.

 ?? Foto: ČTK ?? V ráži Útočník Tomáš Hertl (vpravo) zahájil novou sezonu NHL gólem a asistencí proti Winnipegu. San Jose vyhrálo 4:3.
Foto: ČTK V ráži Útočník Tomáš Hertl (vpravo) zahájil novou sezonu NHL gólem a asistencí proti Winnipegu. San Jose vyhrálo 4:3.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia