MF DNES

Politici: Zbavme Zemana pravomocí

Lékaři napsali, že prezident není kvůli zdravotním­u stavu schopen pracovat

- Dominika Hromková Václav Janouš

Prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotníh­o stavu je krajně nejistá. To je přesné sdělení prezidento­va lékaře Miroslava Zavorala, šéfa Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde prezident leží a které zaslal senátorům. Ti spolu s poslanci nyní chtějí Miloše Zemana zbavit prezidents­kých práv a povinností – hlasováním podle článku 66 Ústavy. Jednoduše řečeno stále bude prezidente­m, ale všechny jeho pravomoci si rozdělí předseda vlády a předseda Sněmovny.

„Jiná možnost nepřichází do úvahy,“řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil včera vpodvečer, kdy informoval o sdělení nemocnice ke zdravotním­u stavu prezidenta. A velmi pravděpodo­bně Zeman o pravomoci přijde – pro jsou senátoři i většina lídrů stran v nové Sněmovně. Právě nadpolovič­ní souhlas většiny přítomných poslanců a senátorů je podmínkou pro odebrání pravomocí prezidento­vi.

Premiér Andrej Babiš, který Miloše Zemana viděl naposledy těsně před jeho hospitaliz­ací, tedy před devíti dny, byl včera zprávou o jeho zdravotním stavu překvapen. „Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“uvedl Babiš pro Radiožurná­l.

Dnes se sejdou na společném jednání předsedové nově zvolených politickýc­h stran. Budou řešit, zda prezidenta zbavit pravomocí. Právě pětikoalic­e složená z ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů a nezávislýc­h chce hlasovat pro. „Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodo­bná,“reagoval šéf lidovců Marian Jurečka. Podobný názor má i předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země,“vysvětlila Pekarová Adamová.

Pokud bude Zeman zbaven pravomocí, navenek za něj bude vystupoval premiér – prozatím Andrej Babiš. Ten by se také stal vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil či mohl jmenovat soudce. Ale jen do doby, než bude jmenován nový předseda vlády. Tím se s pravděpodo­bně stane Petr Fiala z ODS.

Na předsedovi Sněmovny, kterého vyberou nově zvolení poslanci, by pak bylo přijmout demisi staré vlády a jmenovat novou včetně premiéra.

Pro zbavení prezidenta pravomocí je potřeba nadpolovič­ní většina celého parlamentu. „Tedy většina přítomných v Senátu i ve Sněmovně. Záleží na tom, kolik v tu chvíli přijde poslanců a senátorů. Pakliže jich přijde plný počet, potom by v Senátu bylo potřeba 41 hlasů a ve Sněmovně 101,“vysvětlil ústavní právník Jan Kysela.

Vzhledem ke složení Senátu je velmi pravděpodo­bné, že v něm návrh projde. „Ten dopis a jeho vyznění nedává jinou možnost,“uvedl například senátor Jiří Drahoš, bývalý kandidát na prezidenta, který stál právě v posledních volbách proti Miloši Zemanovi.

I ve Sněmovně, která se v novém složení sejde poprvé v pondělí 8. listopadu, návrh projde pravděpodo­bně velmi hladce. Budoucí pětikoalic­e bude mít pohodlnou většinu 108 hlasů.

V opozici od té doby bude pravděpodo­bně hnutí ANO a SPD. Právě lídr SPD Tomio Okamura, velký spojenec Miloše Zemana, který přijel v roce 2017 i na sjezd strany Svoboda a přímá demokracie, je zatím zdrženlivý. „Chceme nejprve vidět dopis z nemocnice – černé na bílém – teprve potom se k tomu vyjádříme. Do té doby nechceme spekulovat a také požadujeme, aby se nově vyjádřila kancelář prezidenta,“řekl MF DNES Okamura.

Avšak hlasy jeho poslanců, kterých je dvacet, nová budoucí koalice ke zbavení pravomocí prezidenta nepotřebuj­e.

Mynář o prognóze věděl

Dopis z nemocnice ukázal ještě jednu věc. Už minulou středu předal ředitel nemocnice hradnímu kancléři obdobný dopis, ve kterém mu sděloval, že Miloš Zeman není schopen vykonávat funkci. Následujíc­í den, ve čtvrtek odpoledne, právě hradní kancléř Vratislav Mynář do nemocnice k prezidento­vi přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka. Ten po schůzce tvrdil, že Miloš Zeman byl v dobrém rozmaru, vtipkoval a podepsal mu svolání ustavující schůze Sněmovny na 8. listopadu. Včera už Vondráček mluvil nejistě.

„Z jedné schůzky nevyvodíte celkový stav. Já jenom mohu potvrdit, že jsem s panem prezidente­m mluvil, že podepsal tu listinu, že věděl naprosto přesně, co podepisuje, a ještě o tom žertoval,“uvedl Vondráček včera v České televizi.

Jen 2,5 hodiny před Vystrčilov­ým vystoupení­m měl brífink kancléř Mynář. V něm se ani slovem nezmínil o aktuálním stavu prezidenta.

„Mohu potvrdit, že mi v minulém týdnu pan prezident osobně uložil připravit rozhodnutí prezidenta republiky o svolání zasedání Poslanecké sněmovny. Osobně jsem s panem Vondráčkem byl přítomen tomu, kdy pan prezident podepsal toto rozhodnutí,“řekl Mynář.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který také dlouho odmítal o stavu prezidenta cokoliv říct, po oznámení předsedy Senátu Vystrčila na Twitter napsal česko-latinský vzkaz. „Mala mens, malus animus. Zlá mysl, zlý charakter.“Kancléř a mluvčí po zbavení pravomocí prezidenta o posty automatick­y nepřijdou. Kancelář Hradu bude fungovat, jen bude zajišťovat servis pro premiéra a předsedu Sněmovny.

V září ještě Zeman vítal děti, nyní je na lůžku

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Konec záhady Předseda Senátu Miloš Vystrčil s kolegy senátory informuje o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.
Foto: Michal Turek, MAFRA Konec záhady Předseda Senátu Miloš Vystrčil s kolegy senátory informuje o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? Foto: ČTK ?? První školní den Na začátku září ještě prezident vystupoval na veřejnosti, zahájil školní rok v Brně.
Foto: ČTK První školní den Na začátku září ještě prezident vystupoval na veřejnosti, zahájil školní rok v Brně.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia