MF DNES

„I premiér v demisi zastupuje prezidenta“

- — Tomáš Matoušek

Ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru pro MF DNES vysvětluje, že ústava neřeší, jak dlouho může být prezident zbaven pravomocí. Zemanovi vyprší mandát v březnu 2023, takže teoreticky za něj premiér a předseda Sněmovny mohou funkci vykonávat rok a půl.

Kdo může převzít prezidento­vu agendu, když předseda Sněmovny Radek Vondráček i premiér Andrej Babiš budou končit?

Pan Vondráček předsedou nové Sněmovny nebude, ale poslanci si zvolí nového šéfa. Protože bez jeho zvolení by vznikl problém, kdy není možné sněmovní schůzi ukončit. Tím pádem by byl problém i s podáním demise vlády, což si nesporně většina ve Sněmovně nepřeje. V té chvíli tak pravomoci přejdou na nového předsedu Sněmovny a také na stále ještě úřadujícíh­o premiéra Andreje Babiše. Ten podá demisi až po ustavující schůzi Sněmovny, nicméně i premiér Babiš v demisi je náhradníke­m prezidenta.

A jak dlouho může být Andrej Babiš náhradníke­m?

Dokud nebude jmenován nový předseda vlády.

Myslel článek 66 i na to, jak dlouho může někdo prezidenta republiky zastupovat, než lékaři rozhodnou o způsobilos­ti Miloše Zemana?

Rozhodnutí lékařů by nestačilo, protože podstatná jsou usnesení komor parlamentu, takže ve chvíli, kdy by na tuhle zprávu z lékařského prostředí obě komory reagovaly tím, že zruší svoje původní rozhodnutí, potom se prezident republiky vrací k výkonu pravomocí. Když by komory nereagoval­y a prezident republiky měl pocit, že už je dostatečně vitální a aktivní, může se obrátit na Ústavní soud, aby byla rozhodnutí zrušena. Když se nestane ani jedno, ani druhé, potom pokud budou trvat závažné důvody bránící výkonu úřadu, bude trvat náhradní výkon. Ledaže se prezident vzdá funkce, zemře, nebo uplyne funkční období, což je v březnu 2023.

Takže do té doby může být zastupován někým jiným?

Ano, není to časově omezeno, je to vázáno na ty důvody. Dokud důvody trvají ve vědomí poslanců a senátorů, je to moment, který znamená stanovení náhradního výkonu funkcí.

 ?? Foto: MAFRA ?? Expert Jan Kysela vysvětluje, kdo zastoupí Zemana.
Foto: MAFRA Expert Jan Kysela vysvětluje, kdo zastoupí Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia