MF DNES

Opevněná nemocnice

- Václav Janouš reportér MF DNES

Za proskleným­i dveřmi vedoucími na Kliniku anestezie, resuscitac­e a intenzivní medicíny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze stojí dva bodyguardi v saku. Na opasku mají policejní odznak a každého, kdo tudy prochází, kontrolují.

Lékaři a sestry v bílých či modrých pláštích mohou volně projít. Nikdo jiný. Na jednom z pokojů leží prezident Miloš Zeman. A nemocnici už došla trpělivost – jednak s tím, kolik lidí za prezidente­m do špitálu přišlo, a pak se způsobem, jak o jeho stavu Hrad mlží.

„Nikoho tam nepustí. To bych vás musel tlačit na kolečkovém křesle,“ušklíbne se u cigarety jeden ze zřízenců.

Naštvaní lékaři a sestry

Nařízení jsou tu přísná. Vstup přes urgentní příjem hlídají policisté v klasických uniformách. Další prochází z boku nemocnice, kde parkují dvě černé vládní limuzíny Hradu.

Personál dostal jasné pokyny – s nikým o stavu prezidenta nemluvit, nikoho na oddělení bez vědomí ošetřující­ho lékaře nevodit.

Přesto personál popisuje, že leží na intenzivní jednotce kvůli problémům s játry. Je to tady veřejné tajemství. „Kdyby se někdo podíval do zdravotní dokumentac­e pacientů, tak za to má rovnou vyhazov,“popisuje jedna ze sester z kliniky intenzivní medicíny, kde prezident leží. Pak začne popisovat, jak na tom prezident je. Podle ní se stavy prezidenta střídají a často je dezoriento­vaný. „Lékaři se začali bouřit poté, kdy do nemocnice bez jejich vědomí přišel předseda Sněmovny Radek Vondráček. Byli naštvaní, že místo toho, aby měl pacient klid, dělá se z pokoje kancelář. Ředitel (a ošetřující lékař) Miroslav Zavoral se prezidenta snažil přesvědčit už před dvěma týdny, aby se nechal hospitaliz­ovat,“popisuje jedna z lékařek nemocnice. Resuscitač­ní oddělení, kde leží pacienti ve vážném stavu s poruchami životně důležitých funkcí, tu má čtyřiadvac­et lůžek. Je uzavřené a přes dveře se bez vstupní karty nikdo nedostane.

„Tady by všichni už nejraději řekli, jak to je. Každého to štve, pořád jsou tu policajti, pořád novináři. Přitom všichni vědí, že to asi není úplně dobrý, když leží na jipce a kromě toho čtete nesmysly o tom, jak prezident jí klobásu a meruňkové knedlíky, což vypadá, jako že jsme se tu všichni zbláznili,“říká naštvaně další ze sester z téže kliniky.

Televizní štáby přede dveřmi

Tolik pokrytectv­í, které předvádí předseda Senátu, jsem nezažil. Vratislav Mynář, hradní kancléř

Před nemocnicí stojí v podstatě nonstop několik novinářský­ch týmů, zejména televizní štáby.

„Nechápu, proč to Hrad neukončí. Když je na tom prezident dobře a těšil se na povolební vyjednáván­í, tak stačí vzít mobil a natočit video, kde prezident řekne pár vět a bude po humbuku. Mlčením stoupá nedůvěra,“řekla včera jedna z pacientek nemocnice, Jana Loukotová.

Kancléř Vratislav Mynář minulý týden sliboval, že brzy vyvrátí lži o stavu prezidenta. Včera vystoupil na narychlo svolaném tiskovém brífinku bez možnosti klást otázky.

Přečetl prohlášení, v němž pouze řekl, že Kancelář prezidenta republiky nemůže k jeho zdravotním­u stavu poskytnout jakékoliv informace. Naopak se opřel do předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který nejprve Hrad a pak nemocnici požádal o vyjádření, jak na tom hlava státu je.

„Mediální hra, kterou vyvolal předseda Senátu pan Vystrčil svým dopisem, aby Kancelář prezidenta republiky zjišťovala, případně poskytla informace, které nejsou v souladu se zákonem, měla sloužit pouze jako vždy ke zviditelně­ní. Tolik pokrytectv­í, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil. Vše od samého začátku směřuje pouze ke snaze zbavit pana prezidenta výkonu jeho pravomocí,“prohlásil Mynář.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rychlý převoz Záchranáři 10. října převezli Zemana z Lán do nemocnice. Kvůli jeho soukromí roztáhli u vchodu do špitálu plenty.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rychlý převoz Záchranáři 10. října převezli Zemana z Lán do nemocnice. Kvůli jeho soukromí roztáhli u vchodu do špitálu plenty.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? První pobyt v nemocnici Prezident Zeman byl po prvním osmidenním pobytu propuštěn z nemocnice 22. září.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA První pobyt v nemocnici Prezident Zeman byl po prvním osmidenním pobytu propuštěn z nemocnice 22. září.
 ?? Foto: ČTK ?? Hlasování doma Poslední oficiální fotografie prezidenta republiky pochází z hlasování ve volbách. Urnu mu komise donesla do Lán.
Foto: ČTK Hlasování doma Poslední oficiální fotografie prezidenta republiky pochází z hlasování ve volbách. Urnu mu komise donesla do Lán.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia