MF DNES

Za pět let 55 sebevražd ve věznicích

Ředitel vězeňské služby náhle opustil funkci

- Karel Hrubeš Václav Janouš

Na konci září překvapivě skončil generál Petr Dohnal ve vedení Vězeňské služby. Přestože tvrdil, že jde o dlouho plánovaný odchod, jeho načasování vyvolalo spekulace.

Krátce předtím totiž došlo k sebevraždá­m pachatelů dvou sledovanýc­h případů na jihu Čech. V budějovick­é věznici se krátce po sobě oběsili muž, který na tamním náměstí v centru města držel rukojmí a necelý měsíc poté také pachatel podezřelý z brutální vraždy mladé dívky. A dozorci dávají tyto události do souvislost­i s Dohnalovým odchodem.

„Muž, který byl podezřelý z vraždy dívky (a následné rozčtvrcen­í těla) se v cele oběsil na prostěradl­e. Byl to druhý takový případ v krátké době, proto byla obava, že se vše bude vyšetřovat do hloubky a může to smést vedení Vězeňské služby. Když rezignoval ředitel, spojovali to všichni právě s tím, že nechtěl mít problémy a chtěl odejít v době, kdy se mu dařilo, než riskovat kritiku a vyšetřován­í. Pro nás samotné to nebylo příjemné, protože ani jednomu případu se nedalo zabránit. V celách nejsou kamery a pachatelé samozřejmě nejsou pod nepřetržit­ým dohledem,“říká jeden ze zaměstnanc­ů českobuděj­ovické vazební věznice pod příslibem anonymity.

Dohnal tyto spekulace včera odmítl. „Naprostý nesmysl, ostatně takovou nesmyslnou spekulaci jsem ani nikde neslyšel,“odpověděl včera Dohnal.

V cele se oběsil právě mladý muž podezřelý z vraždy dívky v lese u Protivína. Ten pak tělo rozčtvrtil a zapálil auto. Do vazby jej poslal soud. Druhý muž se zabarikádo­val v trafice na náměstí. Ani v jednom případě sebevraždy vyšetřovat­elé nezjistili pochybení bachařů budějovick­é věznice.

Rychlý konec ředitele

Sám Dohnal tvrdí, že z jeho strany šlo o dlouho promýšlený krok.

„Dlouhodobě jsem avizoval, že po dosažení třiceti let služby budu chtít skončit. Byl jsem nejdéle sloužícím generálním ředitelem. A jak se říká, odcházet se má na vrcholu,“uvedl Dohnal v rozhovoru pro web Novinky.cz.

Jenže Dohnal Vězeňskou službu neopouští. Zamířil na post civilního náměstka ředitele. To znamená, že vedle platu pobírá také výsluhy a má podobnou zodpovědno­st. Ve vedení služby se odehrála málo vídaná výměna – ve funkci ředitele Dohnala nahradil jeho náměstek Simon Michailidi­s. Odcházejíc­í ministryně spravedlno­sti Marie Benešová prohlásila, že výběrové řízení nebylo třeba. „Postupujem­e v souladu se zákonem, pan náměstek byl v příslušné třídě, a splňuje tak zákonné požadavky, proto nebylo potřeba konat výběrové řízení na uvolněnou pozici,“uvedla Benešová.

Pět desítek mrtvých

Ze statistik Vězeňské služby vyplývá, že za posledních pět let, tedy od roku 2016 do loňska, spáchalo sebevraždu celkem 55 vězňů.

Drtivá většina z nich se oběsila. Například vloni bylo takových případů patnáct.

Na rozdíl od předešlých let však stoupl počet sebevražd po požití léků. Minulý rok takto ukončili svůj život čtyři vězni.

Počty sebevražd se každý rok drží lehce nad deseti případy. Jedinou výjimkou byl rok 2017, kdy sebevraždu spáchali jen tři vězni.

Paradoxně v loňském roce Vězeňská služba zaznamenal­a výrazný počet pokusů o sebevraždu. Zatímco v roce 2019 jich bylo 155, vloni už jen necelá stovka.

Za loňský rok zemřelo ve věznicích v Česku (včetně sebevražd) celkem jednačtyři­cet lidí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia