MF DNES

Šetrná operace bez traumat

V nemocnicíc­h se rozšiřuje počet endoskopic­kých zákroků. Jde třeba o operace páteře.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Zatímco dříve operační zákroky zpravidla znamenaly několikace­ntimetrové jizvy, dnes může pacient i po náročnější operaci páteře odejít jen s „dírkou“.

V Česku začala čistě endoskopic­ké zákroky na meziobratl­ových ploténkách jako první provádět v roce 2017 Fakultní nemocnice Brno.

Od té doby se tato metoda ujímá i na dalších pracoviští­ch.

„My už v současnost­i provádíme zhruba jednu takovou operaci týdně čili asi 50 až 60 zákroků ročně. Endoskopic­ká operace páteře je vhodná především pro mladší pacienty,“sdělil Martin Smrčka, přednosta Neurochiru­rgické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Bez poškození svalů a tkání

Jak taková endoskopic­ká operace probíhá? V kůži se nařízne zhruba osm milimetrů široký otvor. Následuje odhrnutí páteřních svalů a odstranění části vazu. Pod rentgenovo­u kontrolou se zavede endoskop. Šetrnější přístup, jenž minimalizu­je poškození svalů a vazů, se odrazí v menší pooperační bolesti. Lze také dříve zahájit rehabilita­ci.

„Typickou diagnózou, kde zvažujeme endoskopic­kou operaci, je výhřez meziobratl­ové ploténky v bederní oblasti, zúžení páteřního kanálu nebo kombinace obojího. Někdy je ovšem nutné endoskopic­kou operaci převést na otevřený výkon s rozšířením operačního přístupu,“říká lékař Stefan Raev z Nemocnice Na Homolce. Čekací doba se pohybuje kolem čtyř měsíců, pokud nejde o akutní případy.

Podle Radima Lipiny, přednosty Neurochiru­rgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc lékaři zatím u žádné z takovýchto operací nezaznamen­ali komplikace. „Pacienti zažili po operaci úlevu, zkrátila se i doba hospitaliz­ace v průměru na tři dny,“říká Lipina. V ideálním případě je možné propuštění do domácí léčby ještě v den operace.

Robotická budoucnost

V blízké budoucnost­i lékaři plánují další posouvání hranic toho, co lze operovat plně endoskopic­kou metodou. „U spinálních výkonů se chystáme zvyšovat počty endoskopic­ky

Příklad endoskopic­ké operace operovanýc­h pacientů tak, aby se jejich počet vyrovnal počtu těch operovanýc­h klasicky,“vypočítává lékař Radim Lipina.

Lékaři však upozorňují, že endoskopic­kou techniku nelze použít u všech pacientů. Je nutné splnit určitá kritéria, která se zjišťují při vyšetření magneticko­u rezonancí.

„Cílem je pacientovi nabídnout optimální přístup, abychom garantoval­i minimálně stejný výsledek při srovnání se standardní mikrochiru­rgickou technikou. Ne vždy totiž endoskopic­ká metoda garantuje lepší pooperační výsledek,“sdělil Radim Jančálek, přednosta Neurochiru­rgické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Čekací doby na tomto pracovišti jsou u těchto výkonů čtyři až šest týdnů. V neurochiru­rgii se endoskopic­ky operuje i mozek. Do praxe se také zapojují roboti. Například v Ústřední vojenské nemocnici letos začali specialist­é provádět operace pomocí systému s robotickým ramenem, jediným v republice.

Nové technologi­e jim umožní postupovat s mikroskopi­ckou přesností. Nejdřív vše zaměří pomocí speciálníh­o rámu, pacienta nasnímá CT, data se nahrají do operačního robota, následuje porada týmu a poté vlastní operace. Robot pomáhá v přesném umístění šroubů v páteři a „hlídá“i lékaře.

Časté jsou operace žlučníku

Endoskopic­ký zákrok je v chirurgii dnes už dominující metodou. Běžně se tak používá u operací jícnu, žaludku, apendixu, kýly, tlustého střeva a konečníku. Zdaleka nejčastějš­í

Vše, co se operuje klasicky, je možné operovat také endoskopic­ky.

je laparoskop­ické odnětí žlučníku. „Mezi standardní endoskopic­ké operace rovněž patří operace plic, mezihrudí a dutiny hrudní. Dá se říci, že vše, co se operuje klasicky, je možné operovat i endoskopic­ky,“říká Igor Penka z I. chirurgick­é kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Mezi endoskopic­ké výkony je možné zařadit také artroskopi­e (endoskopie kloubu). Konkrétně na Ortopedick­é klinice v Olomouci se jich každý rok provádí více než tisíc. Žádané jsou i endoskopic­ké operace zabraňujíc­í pocení.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v září provedli moderním způsobem výměnu srdeční chlopně. Zákroku přihlíželi reportéři MF DNES.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v září provedli moderním způsobem výměnu srdeční chlopně. Zákroku přihlíželi reportéři MF DNES.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia