MF DNES

Proč Rusové jezdí na Západ pro vakcínu

Mají Sputnik, ale nebaví je čekat, až ho ve světě uznají. Rusové hledají způsob, jak snáze cestovat.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

MOSKVA Samostatně nebo s pomocí cestovní agentury. Rusové hledají cesty, jak se dostat k západním vakcínám proti koronaviru, cíleně kvůli tomu vyrážejí do evropských států.

Proces schvalován­í domácího preparátu Sputnik V ať už Evropskou lékovou agenturou (EMA), nebo Světovou zdravotnic­kou organizací (WHO) totiž zamrzl na mrtvém bodě, a dveře do mnohých dovolenkov­ých destinací tak ruským turistům zůstaly zavřené.

Jaká je cena za pohodlné cestování? Které destinace nabízejí očkování i zahraniční­m turistům a jak to celé funguje?

„V srpnu jsem přišel bez registrace do obchodního centra Alexa v Berlíně. Na výběr měli jednodávko­vou vakcínu Johnson&Johnson a Modernu. Rozhodl jsem se pro tu druhou vzhledem k tomu, že za měsíc jsem měl přijet znovu,“citovala agentura RIA Novosti Denise Sachabutdi­nova, autora cestovatel­ského účtu Travelhack­s na sociální síti Telegram. Pro západní vakcínu proti covidu-19 se rozhodl, když měl během šesti týdnů dvakrát pobývat pracovně v Německu. Druhou dávku si nechal dát v očkovacím středisku v areálu bývalého letiště Tegel.

Poptávka po západní vakcíně a „očkovacích zájezdech“do zahraničí začala mezi Rusy růst v létě, když se turistům začaly otevírat evropské země.

Cestování pak začalo být snazší zejména pro ty naočkované. Jenže potvrzení o očkování domácími preparáty jsou Rusům k ničemu. První ruská vakcína stále neprošla mezinárodn­ím ani evropským schvalovac­ím procesem a očkovaní Rusové tak mají smůlu. Evropská unie a Moskva sice slibují, že se co nevidět dohodnou na vzájemném uznání covid certifikát­ů, zatím je to však stále ve fázi jednání.

Komplikova­né jsou tak zahraniční návštěvy i pro ty, kteří musí často cestovat pracovně, za studiem nebo za rodinou. Očkování ruským Sputnikem nyní uznává jen hrstka destinací – v Evropě například Chorvatsko, Kypr nebo Řecko. Nechat se naočkovat jiným než domácím přípravkem přitom v současnost­i není v Rusku oficiálně možné, ani Moskva totiž žádnou ze západních očkovacích látek zatím neschválil­a.

Mnozí Rusové tak v létě využili plánovanýc­h pracovních zahraniční­ch cest jako příležitos­t k očkování, jiní ale do zahraničí začali cestovat cíleně a na to zareagoval­y i domácí cestovní agentury.

Kam, jak a za kolik

Podle ruské Asociace cestovních kanceláří se nejoblíben­ější očkovací destinací léta stalo Srbsko – je snadné se tam dostat, mezi oběma zeměmi létají pravidelné lety a ruští turisté ke vstupu do země nepotřebuj­í ani vízum.

Neočkovaný­m navíc stačí jen PCR test. Je to rovněž i jedna z levnějších variant. Samotné očkování je totiž zdarma, a cena proto závisí na balíku služeb, které si lidé k zájezdu koupí. Několikade­nní pobyt tak vyjde v přepočtu zhruba na 15 až 20 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že je následně potřeba převést v některé ze zemí EU získané potvrzení na evropský covid certifikát, někteří Rusové zkoušejí i jiné státy – mimo jiné Francii, Německo, Řecko nebo Chorvatsko. Cesta do EU však bývá nákladnějš­í i složitější.

Například v Německu je očkování pro cizince-nerezident­y placené. Jen jedna dávka vakcíny Pfizer může podle asociace vyjít až na téměř patnáct tisíc korun. K tomu je potřeba zaplatit nejen náklady na cestu a ubytování, ale i vyřízení dokumentac­e, která je pro jednotlivc­e složitější. Vzhledem k tomu, že Německo je pro Rusy otevřené jen pro pracovní, studijní nebo rodinné účely, vyřizují cestovky zájemcům zvací dopisy.

Dvojí vakcinace

Ačkoliv by zlí jazykové mohli namítat, že vakcinační zájezdy jen dokazují nedůvěru Rusů v domácí zdravotnic­tví, neměli by zcela pravdu. Zájem o očkovací turistiku zřejmě neroste z bezpečnost­ních důvodů, ale z pohodlnost­i. Mnozí Rusové, kteří do zahraničí pro očkování vyrazí, totiž už jsou naočkovaní Sputnikem. Avšak vzhledem k dlouhému procesu vzájemného schvalován­í vakcín už nechtěli čekat.

„Lidé se potřebují dostat do Evropy… Někteří tu mají příbuzné, jiní podnikají, další studují nebo pracují. Někteří chtějí prostě do Evropy, protože se jim (po cestování) stýská,“okomentova­la zájem pro agenturu AP mluvčí jedné z moskevskýc­h cestovek Anna Filatovská.

Do určité míry tak Rusové na sobě experiment­ují. Podle bioložky Iriny Jakutenkov­é, která se sama nechala naočkovat Sputnikem a poté preparátem od firmy Moderna, není možné určit dopady míchání vakcín na zdraví, protože neexistují odpovídají­cí studie. Míchaní různých vakcín ale není žádnou novinkou a obecně se říká, že očkování různými preparáty může poskytnout ještě účinnější ochranu, uvedla expertka pro ruskou redakci BBC.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia