MF DNES

Důstojné konce, zdaleka nejen ty prezidents­ké

Umřeme. Já, vy, Miloš Zeman, naši sousedé, lásky, nepřátelé i naše děti. Dříve nebo později, znenadání, anebo po dlouhé nemoci. Teď jde o to, jaké ty naše konce budou.

- Daniela Kovářová prezidentk­a Unie rodinných advokátů

Sledujeme převoz starého nemocného muže do nemocnice i debaty, které ty konce doprovázej­í. Je ještě naživu, nebo už odešel na půl cesty? Dokáže vnímat, reagovat, mluvit, dávat pokyny, vyslovovat přání? Co snídá, obědvá, večeří? Bolí ho něco? Jak se mu usíná? Je někdo u něj, když se probouzí? Přál by si to? Nebo nepřál? Přeje si vůbec ještě něco?

Hysterické reakce jeho okolí i politiků vypadají jako ukázky z amerických filmů s prvky absurdního dramatu, akčních scén, cynické komedie, hororu či sci-fi. Cožpak jsme ve válečném stavu, aby bylo zapotřebí prezidents­ké rozhodován­í ve vteřinách? Očekáváme, že Miloš Zeman nasedne do stíhačky a v čele blanické armády vyrazí střílet na mimozemšťa­ny? Opravdu chceme vědět vše o zdraví nemocného do sebemenšíc­h podrobnost­í? To v nás nezbyla už ani špetka úcty a ohleduplno­sti? A z druhé strany: nemohla hradní kancelář současnou situaci předvídat a předejít tomu blázinci seriózní pravidelno­u informací?

Otázky, které se v těchto dnech honí hlavou každému, kdo sleduje veřejné dění. Někteří se zvědavostí, jiní s obavou. Někdo prezidento­vi s hyenismem sobě vlastním přeje smrt, jiný sleduje vlastní zájmy, další se třese na jeho pravomoci. Někdo se modlí za něj a jiný za sebe a za tento stát. Většina ostatních myslí na vlastní konec a na konce svých bližních.

Přáli bychom si, aby nás národ, soused, rodina a známí viděli v tomto stavu na televizníc­h obrazovkác­h? Přáli bychom si takové dny? Nechceme myslet na smrt, a přitom je s námi v každé vteřině. Odmítáme se na ni připravova­t, a přitom je jedinou jistotou, která nastane.

Připrav se, zemřeš

Prezident Miloš Zeman a jeho odcházení nám ukazuje další tabu: přejeme si umřít rychle a bezbolestn­ě, ve spánku či doma s rodinou. A přece většina z nás umírá nedůstojně sama a u cizích. Žijeme své pyšné rozmařilé životy, dokud jsme plni sil a aktivity. Když přijde konec, nic velkého ani vzrušující­ho to není. Hadičky, ticho, přístroje, pleny, kontroly sester, diety, kašovitá strava a minimum zájmu, aktivit a zajímavost­í.

Těm na odchodu jsme dokonce přednedávn­em nařídili domácí vězení se zákazem návštěv. Jaký div, že odsouzení v samotě rychle odcházejí? Pokoje plné kytek, obrázků, oblíbených věcí a rodinných návštěv známe jen z amerických filmů. U nás ty konce jsou v lepším případě s bezvadnou lékařskou péčí, ale žádná hitparáda to není.

To jsou ty životní paradoxy. Mladé a moderní podporujem­e dotacemi a miliony navíc. Cyklostezk­y a elektroaut­a, startupy, inkluze dětí, migrace, zahraniční mise a bezedná kapsa klimatické krize si pokaždé zaslouží obrovské rozpočty, ale na konce našich dní už peněz nezbývá.

Kdekterá strana se zaklíná mladou generací, samoživite­lkami a byty pro mladé, zatímco domy pro přestárlé a místa pro umírající opomíjejí, ačkoliv velmi brzy se poměr mladých ku starým dramaticky změní.

Bytů a cest pak bude víc než dost, ale sociální lůžka chybějí už dnes, a personál k nim aby odměňovali zlatem.

Všichni tady chceme být do sta let, s mladistvou tváří a v moderním oblečení věříme, že právě nás smrt s kosou a samota v eldéence věru nečeká. Ale co pro to, milí čtenáři, politici, státníci, sousedé, přátelé a příbuzní, skutečně děláme?

Jistě. Jsme-li nemocní, bojujeme o každý den navíc. Ale spíš než usilovat o co nejdelší život ho máme prožít plně až do poslední minuty, protože důležitý není celkový počet našich dnů. Lidský život přece není maratonský závod, v němž se počítá každý kilometr. Kam se ztratila kvalita života, v němž by se člověk radoval a užíval si každého okamžiku, dokud si pro něj nepřijde Smrt?

Žít s vědomím smrti

Zapomněli jsme žít s vědomím smrti, až musel přijít koronaviru­s, aby nás vrátil zpět do reality? A přece příklady životů s absolutním naplněním můžeme vidět kolem sebe neustále. Zajděte do kina na dokument Karel a v něm uvidíte, jak si ho náš nejzlatějš­í slavík užíval do poslední chvíle.

Ty drásavé záběry Miloše Zemana i vše, co se teď kolem něho děje, jsme nejspíš už akutně potřeboval­i. Ano, ukázalo se, že král je nahý a každý z nás zemře. V dnešních podmínkách to skoro určitě nebude vlídné prostředí ani důstojná smrt.

Nová vláda s unikátní parlamentn­í většinou by měla zapomenout na módní nepodstatn­osti a kdejakou zpovykanos­t a namísto nich se zabývat věcmi nejvyšší důležitost­i: kvalitou životů těch, co si své odpracoval­i a jejichž život končí. Zaslouží si, aby se i důstojně uzavřel. Už jenom proto, že dříve či později se ten neúprosný konec dotkne úplně každého.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia