MF DNES

Marhoul a McCarthy. Jiný antikomuni­smus

-

Pokud se nic nepředvída­ného nestane, je docela dobře možné, že již na podzim roku 2023 budou na červeném koberci velkolepé hollywoods­ké premiéry vedle sebe stát Václav Marhoul, hvězdná Emilia Clarke neboli Daenerys Targaryen ze seriálu Hra o trůny a nositel dvou oscarových nominací Michael Shannon.

Oba herci totiž mají hlavní role, jmenovitě úlohy manželů McCarthyov­ých, v americkém životopisu tamního vlivného senátora nazvaného prostě McCarthy, který bude režírovat právě Marhoul. V angličtině, na české i na americké půdě.

Taková zpráva by neměla zapadnout přinejmenš­ím ze dvou důvodů. Předně půjde o výjimečný průlom českého rodáka do světového filmového průmyslu – zvláště pak v roce, kdy se domácí tvorba kromě čestné výjimky Zátopka a dvou animovanýc­h novinek utápí vesměs v laciných odvarech romantický­ch komedií na jedno použití, totiž televizní.

Druhý důvod je možná ještě podstatněj­ší. Zjednoduše­ně se dá shrnout do věty, že antikomuni­sta vypráví o antikomuni­stovi. Jenže každý z nich svůj antikomuni­smus zažil úplně jinak.

Sám Marhoul o sobě tvrdí, že se stal antikomuni­stou v roce 1983, kdy ho vyhodili ze studií, protože se slovy „nechci živnostens­ký list“odmítl vstoupit do strany, s jejíž ideologií nesouhlasi­l, načež se dostal do hledáčku Státní bezpečnost­i.

Kdežto Josepha McCarthyho naopak v únoru 1950 vynesl na výsluní památný projev, ve kterém oznámil, že má k dispozici seznam „členů komunistic­ké strany a špionského kroužku“z řad zaměstnanc­ů ministerst­va zahraničí. Později svá obvinění ještě rozšířil a v rámci takzvaného mccarthism­u neboli honu na čarodějnic­e vznikla mimo jiné hollywoods­ká černá listina. Ovšem již dva roky poté dostal McCarthy senátorsko­u důtku.

Je třeba připomenou­t, že antibolšev­ická hysterie v Americe byla tehdy zrcadlovým obrazem pro změnu antikapita­listické hysterie na opačné straně železné opony. Tím spíše se hodí, že příběh McCarthyho natočí filmař odjinud. Pohled režiséra, který zažil důsledky „antikomuni­smu“českého typu na vlastní kůži, bude rozhodně zajímavějš­í než předem odhadnutel­ný názor některého zámořského příslušník­a korektní salonní levice.

Samozřejmě hlavní kontury McCarthyho osobnosti vykreslí scénář Toma O’Connora, o démonickém výrazu Michaela Shannona nemluvě. Na každý pád ovšem platí, že zároveň jde o chytrý tah. Kdyby totiž východoevr­opský tvůrce, třebaže získal mezinárodn­í pozornost dramatem Nabarvené ptáče, točil o východoevr­opském politikovi, americký trh by to sotva zaregistro­val.

Ovšem v případě kontroverz­ní postavy McCarthyho může společnost HanWay Films, jež má na starosti mezinárodn­í prodej a distribuci projektu, spoléhat i na zájem ve Spojených státech. Dokonce by mohl vzniknout i dobrý americký film.

A to už by Marhoulovi doma neodpustil­i.

Půjde o výjimečný průlom českého rodáka do světového filmového průmyslu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia