MF DNES

Vzkaz našim do eurosněmu: Nedělejte tam žádné drahoty!

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Tak se nám do češtiny vrátilo slovo „drahota“. Volební hesla mají být úderná, co nejjednodu­šší a nejkratší, to ví každý „Prchal“, tedy PR specialist­a, ať už pracuje pro kohokoliv. Proto se nám z cizího slova „inflace“, případně zbytečně dlouhého „oslabení reálné hodnoty měny vůči zboží a službám“stala „drahota“.

Správný PR specialist­a navíc namítne, že „zdražování“je proces a „drahota“je stav. Stav, který někdo způsobil. A někdo druhý ho naopak vyřeší. Odhlédneme-li od faktu, že současná inflace je jevem globálním a třeba USA vykázaly ještě v srpnu meziroční inflaci přes pět procent, musím říci, že mě osobně slovo „drahota“trochu tahá za uši.

Působí na mě lehce archaicky. Asi jako když si před nějakými pětadvacet­i lety babička postěžoval­a na „drahotu“, když se po návštěvě lékaře stavila „na rynku“ve „kšeftě“. Hrozná „drahota“a ještě ten „kunerol“je dražší než máslo. Horší než za války, jako bych ji slyšel.

Nedávno na mě na úvodní stránce nejmenovan­ého zpravodajs­kého webu vyskočil článek s nadpisem „Nejatrakti­vnější muži jsou ti, kteří dělají drahoty“. Teď se tedy přiznám, že nevím, jestli se zvýšená přitažlivo­st pro opačné pohlaví týká těch, kteří inflaci způsobují, nebo těch, kteří to odmítají přiznat. Zdráhat se, být neochotný, to je totiž asi přesnější definice současného významu slova „drahota“.

Každopádně dnes hlasují poslanci Evropského parlamentu o strategii Od zemědělce ke spotřebite­li, která je součástí Evropské zelené dohody, tedy „Green Dealu“. Ta obsahuje mimo jiné povinné vyčlenění až 10 % zemědělské půdy mimo produkci nebo závazek, aby 25 % půdy bylo do roku 2030 obhospodař­ováno v ekologické­m režimu.

Jednoznačn­ě souhlasím, že historicky a kulturně patříme na Západ. Nemyslím si ale, že bychom měli skákat z okna jen proto, že nám to „Západ“říká. Naopak bychom měli nabídnout vlastní zkušenost se sociálním inženýrstv­ím, tedy že pod okny ne vždy musí být jen kupka s hnojem, ale třeba nepřátelé s kopími a bodáky. Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly, to by mělo být hlavní poučení o nefunkčnos­ti socialismu, ať už je jen rudý, nebo nově rudozelený.

Proto žádám nejen české pány europoslan­ce, ale i dámy europoslan­kyně, aby největší výstřelky Green Dealu odmítli a v dnešním hlasování „nedělali drahoty“. Kupní silou totiž skutečně na Západ nepatříme.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia