MF DNES

Viry jsou stále dost aktuální

Kapelu Tata Bojs čeká letos její nejdůležit­ější koncert. 30. listopadu v pražské hale O2 universum konečně pořádně pokřtí album Jedna nula.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Chceme to do lidí nahrnout v plné palbě, říká bubeník a zpěvák Milan Cais. O odpovědi se dělil s baskytaris­tou Mardošou.

Místo klasického koncertníh­o křtu jste letos v únoru uspořádali virtuální OnLive. Dopadl podle vašich očekávání?

Milan Cais: Dopadl skvěle. Měli jsme krásné ohlasy, vše klaplo. Lístek si koupilo více než dva tisíce lidí, přičemž se prodalo i dost exkluzivní­ch vstupenek v hodnotě tisíc korun, takže jsme byli moc rádi, že nás fanoušci podrželi. Následná zpětná vazba byla velmi silná – po žádném normálním koncertě jsme nic takového nezažili. Je to logické, lidé nám tímhle způsobem chtěli nahradit aplaus. Pro nás to byla hodně důležitá akce. V době tuhého lockdownu, kdy se nic nedělo, jsme měli na časové ose bod, k němuž jsme upínali pozornost a energii. Byl důvod se scházet, zkoušet a dívat se do budoucna. Čili to byl první křest, teď zkusíme udělat druhý, ale se vším všudy, před lidmi.

Jak bude vypadat scéna?

Milan Cais: Těžko se to popisuje, ale zkusím to. Bude širokoúhlá, pracujeme s úplně novými chytrými světly, která trošku jinak modulují scénu v prostoru. Budeme mít zalomenou ledku, která vytvoří jakýsi pokoj, v němž se budeme pohybovat my. Je to pro nás nejdůležit­ější koncert letošního roku, chystáme ho dlouho, oznamovali jsme ho už před covidem, takže chceme, aby dopadl co nejlépe.

Pozvete si nějaké hosty?

Mardoša: Krom Tomáše Neuwertha a zpěvaček, které s námi více či méně vystupují pravidelně, budeme mít jen jednoho hosta a tím bude Emma Smetana, která přijde zazpívat písničku Tajemství. Uvažovali jsme zprvu, že pozveme lidi, kteří v Tata Bojs dříve hráli, ale pak jsme si řekli, že by množství hostů tříštilo tok a energii večera. Takže jsme se shodli na jednom výrazném. A Emma Smetana je výrazná dost.

Milan Cais: Větší koncerty občas svádějí k tomu, udělat za každou cenu pompézní a eklekticko­u show, ale my se teď cítíme na pódiu nejlépe tak, jak jsme teď, a chceme se v téhle formě prezentova­t. Nic neředit a nahrnout to do publika v plné palbě.

Velmi energický byl už váš nedávný koncert s Dekkadance­rs v Azylu na pražském Výstavišti. Překvapilo mě, jak se písničky z Nanoalba přirozeně propojily s novým materiálem z aktuální desky.

Milan Cais: Nejste první, kdo nám řekl, že cítil zvláštní symbiózu mezi Nanoalbem a Jedna nula. Podle mě je to otázka energie. Když teď přehráváme písničku z Nanoalba, zní jinak, než když jsme ji hráli v roce 2004. Máme jiný náboj, a když zahrajeme vedle sebe Hal se zatoulal a Holku z plakátu, znějí, jako kdyby vznikly obě přednedávn­em a nedělilo je nějakých sedmnáct let.

Mardoša: Na Nanoalbu zpíváme o virech, které jsou teď velmi aktuální, o nanotechno­logiích, což je taky neustále živá věc. Prostě to pořád rezonuje. Pak je tam postava profesora Tečky, samozvanéh­o spasitele, což je bohužel taky velmi současné téma.

 ?? Foto: Salim Issa ?? Natěšení na koncert Tata Bojs v sestavě (zprava) Dušan Neuwert, Mardoša, Vladimír Bár, Milan Cais a Jiří Hradil chystají v pražském O2 Universum velkolepý křest nové desky Jedna nula.
Foto: Salim Issa Natěšení na koncert Tata Bojs v sestavě (zprava) Dušan Neuwert, Mardoša, Vladimír Bár, Milan Cais a Jiří Hradil chystají v pražském O2 Universum velkolepý křest nové desky Jedna nula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia