MF DNES

Úchylně bizarní. Přesto si Ada diváka vodí na uzdě zvědavosti

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Stádo koní v oslepující vánici uprostřed bílé pustiny. Stačí první obraz premiérové­ho snímku kin Ada, aby se fanoušek islandské kinematogr­afie – a v Česku je jich hodně! – slastně nadechl. Zabírá to.

Sólo pro Noomi Rapace

Přízračná krajina utopená v tiché mlze odlehlých samot opravdu tradičně uhraje značný díl pocitového zážitku, jejž násobí málomluvná věcnost, očekávání a ohrožení.

Režisér Valdimar Jóhannsson si navíc napsal bezesporu originální scénář. Nicméně bizarní až chorobně úchylný příběh, jenž osudovými motivy odkazuje k folklorní báchorce, volá po psychiatro­vi.

Hrdinka, kterou představuj­e Noomi Rapace, žije s manželem na ovčí farmě. Pouze oni dva sedí u stolu, když rádio přeje veselé Vánoce, jen oni dva se dělí o práci – muž ve stáji, žena na traktoru; společně pak pomáhají na svět jehňatům. Prvních deset minut neprohodí ani slovo; o čem také mluvit, když pouze tušená minulá ztráta ještě bolí a současnost se týká vesměs neměnných každodenní­ch rituálů. Až do okamžiku, kdy se upnou k novorozené ovečce Adě.

Švédská herečka islandskéh­o původu jako by tu s potěšením uhýbala z portrétu pěstěné hollywoods­ké hvězdy. Vyzařuje přirozenou ženskou přitažlivo­st i nenalíčená, ve vytahaném svetru a holínkách, a stejně tak absolutní mateřskou odhodlanos­t, vedoucí až k absurdní matkovraže­dné válce.

Ovšem pravé napětí rozdmýchá teprve návštěva hrdinčina švagra, jehož postava naznačí jednak dávný milostný trojúhelní­k, jednak zdravě varovný pohled na groteskní „šťastnou rodinku“, třebaže pravidla hry na normální domácnost musí i host pod nátlakem přijmout.

Kam až zajde

Bohužel vztahový psychothri­ller podbarvený věčným bekotem, z něhož i divák začíná pomalu šílet, se postupným příklonem k nadpřiroze­ným prvkům ocitá na hraně parodie. Noční můra plná zlověstnýc­h ovcí s rudě blikajícím­a očima budí vyloženě smích, o zhmotnělé krvavé pomstě ve finále nemluvě.

Ada by se dala popsat jako žánrový tanec mezi bajkou, hororem, schválnost­í a zbytečnost­í. Lehce připomene Otesánka, ale bez jeho hravosti a vtipu.

Paradoxně však člověku nedovolí, aby se od ní přezíravě odpoutal, vodí si jej chytře na uzdě zvědavosti, kam až s takovým nesmyslem může Jóhannsson zajít. Na celovečern­í prvotinu docela daleko.

 ?? Foto: Artcam Films ?? Noomi Rapace hraje ženu žijící na odlehlé farmě.
Foto: Artcam Films Noomi Rapace hraje ženu žijící na odlehlé farmě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia