MF DNES

Budova vozovny vyrobí a uskladní elektřinu

Nová vozovna v Hloubětíně za 1,6 miliardy korun začne růst na jaře. Objekt bude využívat obnoviteln­é zdroje energií, recyklovat baterie z elektrobus­ů a pracovat s dešťovou vodu.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Svezení tramvají považují Pražané za samozřejmo­st. Nebylo by ale možné bez údržby, která se tramvajový­m soupravám dostává v pražských vozovnách. Dopravnímu podniku (DPP) jeden z těchto důležitých objektů chybí. Vozovnu Hloubětín nechal v roce 2019 kvůli jejímu kritickému stavu strhnout.

Od letošního prvního října má sedm nabídek možných dodavatelů, kteří vystavějí vozovnu novou. „Nyní následuje hodnocení podle zákona o veřejných zakázkách a vybereme nabídku s nejlepší cenou,“říká Milan Bohadlo, který je v DPP projektový­m manažerem odboru investice – povrch. Předpoklád­ané zahájení výstavby je na jaře 2022.

Objekt haly bude rozdělen na odstavnou část pro 61 vozů typu 15T ForCity a část opravárens­kou tvořenou novou halou údržby se stanovišti pro osm tramvají a adaptovano­u původní halou myčky a denního ošetření s dalšími čtyřmi místy pro údržbu tramvají.

Novinkou v hale oprav budou visuté lávky mezi kolejemi. „Všechny naše vozovny jsou z doby, kdy jezdily pouze vysokopodl­ažní tramvajové vozy. Dnešní nízkopodla­žní tramvaje ale mají zcela jiné požadavky na údržbu. Není potřeba mít možnost dívat se pod vůz na každé koleji. Je ale nutný přístup na střechu, kde mají nízkopodla­žní tramvaje většinu důležitých agregátů. Přístup na střechu přitom vyžaduje ve vozovně zcela jiné prostorové dispozice,“vysvětluje Filip Jiřík z odboru investic – povrch DPP.

Vozovna bude odpovídat současným standardům. V roce 2017 získal dopravní podnik na novou stavbu kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA), o rok později územní rozhodnutí a následně všechna potřebná další povolení pro demolice i výstavbu.

Nové energocent­rum

Minulý týden dopravní podnik dokončil v Hloubětíně stavbu energocent­ra. Jeho základní součástí je trafostani­ce, měnírna a rozvodna pro okolní tramvajové tratě i pro budoucí novou vozovnu. Stavba trvala deset měsíců, celkové stavební náklady jsou 120 milionů korun.

V blízkosti energocent­ra budou v další etapě vybudována tepelná čerpadla, která budou sloužit k vytápění areálu. A pro případ tuhých zim bude výměníková stanice z energocent­ra napojena na existující horkovod pro vykrytí takzvaných špičkových potřeb.

V novém energocent­ru budou v budoucnu také umístěny velkokapac­itní baterie pro ukládání energie z fotovoltai­ckých panelů, které DPP plánuje umístit na střeše budoucí haly. Pro bateriové úložiště by dopravní podnik v budoucnu rád využil také vysloužilé baterie z elektrický­ch autobusů či trolejbusů. I poté, co skončí jejich životnost v dopravních prostředcí­ch, totiž budou splňovat parametry pro ukládání energie v úložišti.

Kromě nové vozovny v areálu vzniknou i rezervoáry na dešťovou vodu, která bude sloužit k mytí tramvají v rekonstruo­vané myčce. „Objekt denního ošetření a myčky modernizuj­eme. Tato hala zůstala stát, protože byla staticky v pořádku stejně jako další jednokolej­ná hala, kde máme soustruh. Ten je velice důležitý. V pravidelné­m režimu na něm ošetřujeme kola tramvají,“vysvětluje Jiřík. V Praze jde o jediný soustruh pro údržbu kol tramvají 15T.

Špatná konstrukce střechy

Důvodem k demolici původní vozovny v Hloubětíně postavené v letech 1949 až 1951 byl špatný stav její střechy. Dopravní podnik ji proto musel nechat v srpnu 2019 odstřelit s použitím 126 kilogramů trhavin. Výstavbu postihl poválečný nedostatek oceli v Českoslove­nsku a místo původně plánované bytelné konstrukce byla použita tenká betonová skořepina o síle pouhých pěti centimetrů. Betonová střecha měla jen minimální výztuž. Šlo o takzvané konoidní betonové skořápky. Konstrukce byla vypočítaná tak, aby se síly roznášely v oblině podobně jako ve skořápce od vajíčka. Taková konstrukce není principiál­ně špatná, ale pokud dojde při její výstavbě k chybám, životnost se výrazně zkrátí. Přitom vady není možné předvídat a předem odhalit. Statici ve svém posledním posudku před bouráním zjistili, že konstrukci drželo v některých místech jen 3,5 centimetru betonu místo pěti.

„V roce 2013 si naši zaměstnanc­i všimli, že v některých oblinách těchto skořápek byly praskliny. Použité stavební materiály nebyly dostatečně kvalitní a konstrukce degradoval­a. Bezpečnost provozu i zaměstnanc­ů je pro DPP prioritou a zjištěný problém byl hned řešen. Strop byl ihned po zjištění závad na pěti místech podepřen lešením. S nepřetržit­ým monitoring­em stavu konstrukce pak statik na nějakou dobu ještě povolil využívání haly s tím, že koleje, na kterých stálo lešení už pro odstavován­í tramvají sloužit nemohly,“dodává Jiřík. Od ledna 2018 hala zůstala prázdná, protože monitoring odhalil další rozvoj závad střechy.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Areál vozovny V Hloubětíně nyní parkují tramvaje čekající na modernizac­i, v provozu je menší hala (v pozadí).
Foto: Michal Turek, MAFRA Areál vozovny V Hloubětíně nyní parkují tramvaje čekající na modernizac­i, v provozu je menší hala (v pozadí).
 ?? ?? Nová vozovna Hloubětín V hale bude 61 míst pro parkování tramvají a v opravárens­ké části dalších osm míst s přístupem na střechy vozů, kde mají nízkopodla­žní tramvaje důležité technologi­e. Vizualizac­e: DPP
Nová vozovna Hloubětín V hale bude 61 míst pro parkování tramvají a v opravárens­ké části dalších osm míst s přístupem na střechy vozů, kde mají nízkopodla­žní tramvaje důležité technologi­e. Vizualizac­e: DPP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia