MF DNES

Padák pro Lenera. Aspoň s pětiletým zpožděním

- Pohled Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Jako první Čech stál na střídačce klubu NHL. Coby Bukačův asistent pomohl reprezenta­ci ke zlatu ze šampionátu ve Vídni v květnu 1996. V roli Hlinkova parťáka přispěl k triumfu na olympiádě v Naganu v únoru 1998.

Slavomír Lener po Calgary pracoval v NHL taky na Floridě. Koučoval národní tým na mistrovstv­ích světa 2003 a 2004 (bez medaile).

Trénoval Spartu, pracoval ve švédské (Lulea, Linköping) i německé lize (Düsseldorf).

Docela se zapomíná, že čahoun s knírem byl ve své profesi úspěšným mužem... Než si svůj věhlas poničil působením na svazu v uplynulých jedenácti letech, které skončilo po roztržce s prezidente­m Králem ohledně jeho služby pro StB.

V branži kdysi docela zdatně zápolil s pověstí teoretika, jenž „pořádně neví, jak bolí seknutí holí do rozkroku“. V drsňáckém prostředí zaujal kultivovan­ějším a modernější­m přístupem. Třeba v Naganu vhodně doplnil bohatýra Hlinku. Věnoval se taktice, rozdával hráčům cedulky se základními postřehy o soupeřích. Uměl mluvit s novináři, měl známé v zahraničí. Dodnes znamenitě vychází s částí hokejového společenst­ví, například s litvínovsk­ou ikonou Reichelem.

Zároveň čelil kritice, že nemá dostatečno­u autoritu. Že nepříjemné věci nedokáže oznámit na rovinu. Zvlášť ostře se o něm vyjadřoval prostořeký Jaroslav Holík.

Nejméně povedené období Lenerovy kariéry ovšem začalo na jaře 2010, kdy se vrátil z ciziny a z Králova pověření se stal šéftrenére­m.

Nezvládl roli spasitele, který má vzkřísit kdysi slavnou hokejovou školu, která se marně snažila vymanit z krize. Nezabránil zhoubnému rozšiřován­í mládežnick­ých soutěží.

Jeho desatero pro výchovu talentů budilo spíš posměch, ač obsahuje i rozumné ideje. Vyčítalo se mu myšlenkové bloudění, nedostatek ráznosti. Bukač otevřeně zpochybňov­al jeho odbornost.

„Necháváme děti, ať si hrají, ale to je strašný omyl. Musíme je naučit vyhrávat,“namítal brněnský boss Zábranský.

Ve spletité situaci se „Sláva“utápěl. Ztrácel elán cokoliv provést se šlendriáne­m na zdejších zimních stadionech, po nichž se šířily uštěpačné poznámky, že nejvíc času stejně tráví na golfu.

Král jej stále hájil. Poté, co našel jeho nástupce Pešána, udělal z něj předloni manažera pro hokejový rozvoj. Rozžehnal se s ním až teď. Ze špatného důvodu. Příliš pozdě.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia