MF DNES

Koaliční dělení postů ve Sněmovně naráží na odpor

- — Eva Pospíšilov­á

Rozdělován­í postů ve vedení Sněmovny se zadrhává. Po avizovaném navýšení místopředs­edů z pěti na šest ze strany koalic SPOLU a PirStan začalo ANO připomínat, že mu podle poměrného zastoupení nenáleží ve vedení dolní komory jen dvě místa, o kterých se dosud hovořilo, ale tři.

„Taková je volební matematika,“řekl včera MF DNES vyjednavač za ANO a první místopředs­eda jeho poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek. Proti rozdělení postů ze strany koalic SPOLU a PirStan se staví i SPD. Ta nemá mít ve vedení nové Sněmovny zastoupení vůbec. „Je to popírání demokracie,“hřímal šéf SPD Tomio Okamura.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á pak vysvětlila postoj ANO. „Nám nejde o to, jestli budeme mít dvě nebo tři místa, ale spíš o to, že je to zbytečné a my nevidíme důvod pro vznik dalšího místa. Ročně to bude stát čtyři miliony korun," řekla.

Koalici pěti stran ale námitky budoucí opozice nechávají zatím v klidu. „Hnutí ANO při poměrném zastoupení náleží dva místopředs­edové, což hodláme respektova­t a je to oproti přístupu, který v minulosti zastávalo právě hnutí ANO, naprosto férové,“napsala v reakci na dotaz MF DNES předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se za koalici SPOLU stane šéfkou dolní komory. V končící Sněmovně byla vláda s opozicí zastoupena v poměru 3:3. Nyní, pokud bude sedm členů vedení Sněmovny, to bude v poměru 5:2 vláda vůči opozici.

Jako první místopředs­edkyně Sněmovny by Pekarové měla krýt záda nominantka Pirátů Olga Richterová. Hnutí ANO chce jména svých zástupců řešit 2. listopadu. Zatím se v klubu mluví o tom, že nominanty by mohli být Jana Mračková Vildumetzo­vá a Patrik Nacher. Ani jeden z nich na dotazy MF DNES včera nereagoval. Pouze Jaroslava Pokorná Jermanová, která by se o post coby bývalá členka vedení Sněmovny mohla také ucházet, odpověděla, že poslanecký klub ANO se kandidáty bude teprve zabývat. Na další setkání s koalicemi by ANO mělo přinést i své priority pro vedení sněmovních výborů. Z nich by rádo obsadilo hospodářsk­ý, rozpočtový nebo zdravotní.

Nově vzniklé místo dalšího místopředs­edy Sněmovny ale možná nakonec nebude stát ročně jen čtyři miliony, jak uvedla Schillerov­á. Senátní výbory se totiž včera postavily proti zmrazení platů politiků.

Pokud nebude navrhovaná norma přijata, odměny ústavních činitelů od ledna vzrostou zhruba o šest procent a základní plat poslance tak namísto současných 90 800 korun bude 96 300 korun měsíčně. A plat místopředs­edy se zvýší o zhruba deset tisíc na 183 700.

Nové vedení Sněmovny bude mít k dispozici místo ojetých vozů BMW nové vozy Škoda Superb.

 ?? ?? Místopředs­eda? Do vedení Sněmovny zamíří možná i Patrik Nacher.
Místopředs­eda? Do vedení Sněmovny zamíří možná i Patrik Nacher.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia