MF DNES

Šíření covidu připomíná loňské září

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Vloni to byla otázka několika málo týdnů, než zdánlivě zkrocená epidemie covidu začala nekontrolo­vatelně exponenciá­lně růst. Že bude zle, ukazovala čísla už v září. Letošní září bylo sice o poznání klidnější, zato data z října vzbuzují velké obavy. Je k tomu dobrý důvod. Vývoj posledních týdnů totiž vypadá, jako kdyby ho někdo zkopíroval z loňského září.

Všechno se jakoby jen posunulo o měsíc. Tak třeba počet hospitaliz­ovaných. V pondělí 19. října jich v nemocnicíc­h s covidem leželo 620, z toho 102 ve vážném stavu. Minulý rok 19. září bylo hospitaliz­ováno 508 lidí, v těžkém stavu jich bylo 93.

Letos 18. října zemřelo na covid 10 lidí, minulý rok 18. září dvanáct. V obou případech přitom platí, že ještě dva měsíce předtím se denní počty obětí počítaly v řádu nízkých jednotek.

Pokud by aktuální trend pokračoval dál a opakoval se průběh loňského roku, na konci listopadu bychom tady měli mezi 10 až 15 tisíci nově nakažených každý den. Odborníci ale zdůrazňují, že oproti loňsku se situace přece jenom liší.

Epidemie mimo kontrolu

„Už teď epidemie není pod kontrolou, ale zásadní rozdíl je, že počet vážných případů, hospitaliz­ací a počtů úmrtí, je teď o hodně nižší, než byl minulý rok. Je to důsledek očkování,“říká imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd.

Podle dat ministerst­va zdravotnic­tví je v současnost­i v nemocnicíc­h zhruba 6,5krát méně hospitaliz­ovaných než ve stejné době minulý rok. Kromě očkování pomáhá i přirozená imunita lidí po prodělání choroby. Zkušenosti ze zahraničí ale naznačují, že nakažených bude ještě nějakou doby přibývat.

„Ve Velké Británii epidemie stagnuje na hodnotách, které jsou zhruba čtyřikrát až pětkrát vyšší, než aktuálně u nás přepočteno na počet obyvatel. Je docela možné, že se dostaneme na podobnou úroveň,“uzavírá Hořejší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia