MF DNES

Ruská plynová diplomacie

Jakou roli v současné energetick­é krizi hraje Rusko coby obří producent zemního plynu a ropy? Vydělá na tom, že ceny letí nahoru? Posílí to Vladimira Putina? A jak moc je v jeho zájmu dělat Evropě problémy s dodávkami?

- Karel Svoboda Institut mezinárodn­ích studií FSV UK

Vposlední době se slovní spojení „energetick­á krize“objevuje snad ve všech zprávách. Krize se dá hodnotit jako celosvětov­á. Postihla i Asii, jmenovitě Čínu, o podobném nebezpečí se mluví v Indii. Viníkem není jen proklínaný Green Deal, ale i čínské problémy s uhlím způsobené politikou vůči Austrálii i domácími přehmaty, svou roli sehrál výbuch v závodě v Novém Urengoji, růst konjunktur­y světové ekonomiky, delší a chladnější loňská zima, očekávání další podobné zimy v kontextu nízké zaplněnost­i evropských zásobníků či prostě jen spekulativ­ní nárůst. Jaká je v těchto kulisách logika jednoho z možných vítězů krize, tedy Ruska?

Ruskou politiku nelze hodnotit z pohledu dobro–zlo, ale čistě z pohledu analýzy jejích zájmů. Rusko dnešní situaci nezpůsobil­o, jen se z ní snaží vytěžit co nejvíce. Proto Vladimir Putin zdůrazňuje, že by mohlo stabilizov­at trh prostředni­ctvím vyšších dodávek, ideálně skrze Nord Stream 2. Zároveň zpochybňuj­e i možnost, že by tamní plynárensk­ý gigant Gazprom navýšil dodávky prostředni­ctvím ukrajinské plynárensk­é soustavy, která je podle něj z 80 procent za hranou životnosti, a hrozí tak „prasknutí“.

Problém ale je, že spíše než o analýzu situace jde o vyjednávac­í pozici. Gazprom dnes nedosahuje ani kontraktní­ch objemů přepravy plynu přes Ukrajinu, navýšení by nehrozilo havárií ukrajinský­ch plynovodů o nic víc, než je tomu v případě těch ruských. Z krátkodobé­ho hlediska by to bylo pro Rusko výhodné, protože by mohlo využít stávající situace na trhu k dodatečným ziskům pro Gazprom.

Nic osobního, jen byznys

Rusko zde ale sleduje spíše dlouhodobé zájmy. Po dostavění plynovodu Nord Stream 2 má zájem o přepravu právě tímto plynovodem, nikoli skrze ukrajinsko­u tranzitní síť. Tlačí na evropské i německé úřady, aby urychlily certifikac­i nového plynovodu a aby také povolily využití navazující­ch plynovodů NEL a OPAL na sto procent, nikoli jen z poloviny, jak velí současná legislativ­a. Druhá polovina musí být rezervován­a pro konkurenci, byť je zjevné, že nikdo jiný plynovody využít nemůže.

Situace tak připomíná dohady kolem certifikac­e vakcíny Sputnik V, kdy se Rusko snažilo i prostředni­ctvím spřátelený­ch politiků tlačit na obejití pravidel registrace nových přípravků. Zároveň s tím i zdůrazňuje výhody dlouhodobý­ch kontraktů vázaných na ropu nad těmi spotovými, tedy větší stabilitu a předvídate­lnost. Pochopitel­ně, současná situace, kdy je na trhu plynu málo a spotřebite­lé se o něj perou, mu nahrává, zatímco dosavadní stav, kdy se prali producenti o spotřebite­le, byl pro něj nevýhodný. Rusko si tak chce „zamknout“ svoje odbytiště i pro případ, že se situace znovu zvrátí ve prospěch spotřebite­lů.

Válka zájmů probíhá i v Rusku. Konkurenčn­í Rosněfť Igora Sečina tlačí na to, aby byl prolomen potrubní monopol Gazpromu na vývoz zemního plynu. Argumentac­e tohoto extrémně mocného muže ruské politiky zní tak, že onou konkurencí, která by mohla zaplnit druhou část obou plynovodů, což by umožnilo naplno využít i oba Nord Streamy, by mohla být právě Rosněfť. Proti tomu vystupuje Gazprom a zatím tomu není nakloněný ani Putin. Zakládalo by to na konkurenci mezi ruskými vývozci, kterou měl právě monopol na vývoz zemního plynu odstranit. Zisky z exportu navíc Gazpromu pokrývají ztráty z povinnosti zásobovat plynem nejen lukrativní trhy ruských měst, ale i nejmenší vesnice, což s sebou nese často i nutnost infrastruk­turu vybudovat.

Limitem není jen ruská vůle dodávky navýšit, otázky panují i ohledně jeho schopnosti vývoz navýšit. Stejně jako není dostatek plynu v Evropě, zdá se, že situace v samotném Rusku je podobná. V říjnu zaznamenal­a země rekordní spotřebu zemního plynu, očekává se navíc dlouhá zima. Gazprom přitom exportuje asi 30–35 procent plynu, ostatní jde na vnitřní trh.

I proto Gazprom varoval evropské spotřebite­le, že dodávky na vnitřní ruský trh budou mít přednost. Společnost nezveřejňu­je vývoj vlastní těžby, ale ta podle většiny pozorovate­lů má klesající tendenci. Gazprom se v poslední době soustředil spíše na přepravní infrastruk­turu než na rozvoj těžby, což se mu začíná vracet. Ačkoli ruští představit­elé ujišťují, že plynu mají dost, i vůči těmto slovům lze být skeptický. Opět, snahou může být spíše dosáhnout kontraktů s tím, že se dodávky dořeší později.

Z nepochopen­í faktu, že Rusko sleduje vlastní zájmy, pak vyvěrá i to, že skončila rozčarován­ím snaha srbského prezidenta Alexandra Vučiče dojednat nějaké speciální ceny pro svou zemi. Gazprom Vučičovi nabídl cenu 790 dolarů za tisíc kubických metrů, výrazně více než současných 270 dolarů. Pro Vučiče to byl šok, ale ukazuje to jen na pragmatism­us ruského vedení. Slevu dává výměnou za protihodno­tu, kterou rozhodně není slib přátelství. Není v tom prostě nic osobního, jen byznys.

Současná krize není ani zdaleka pouze evropskou záležitost­í. S tím, jak se globalizov­al trh se zemním plynem díky větší dostupnost­i zkapalněné­ho plynu, má zvýšená poptávka v Číně či Indii velký vliv i na situaci v Evropě. Ve světle toho, že jednotliví aktéři sledují své zájmy, je pak možné vidět i třeba to, že američtí producenti pokročili v jednáních s čínskými společnost­mi o dlouhodobý­ch dodávkách zemního plynu. Rusko tak nejedná odlišně od ostatních hráčů a Evropa by také neměla.

Ruskou politiku nelze hodnotit z pohledu dobro-zlo, ale z pohledu analýzy jejích zájmů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia