MF DNES

O úskalí Zemanova rychlého odvolávání

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

Při pokusu o bleskurych­lé svržení prezidenta Miloše Zemana si politici zadělávají hned na několik pořádných problémů do budoucna. I případný konec hlavy státu v úřadu by totiž měl mít nějakou „štábní kulturu“. Ale popořádku.

O chatrném zdraví Miloše Zemana se spekuluje v podstatě už od první prezidents­ké volby v roce 2013. Že jsou však jeho problémy vážnějšího rázu, je věc teprve několika posledních týdnů.

První otazníky vzbudila už jeho hospitaliz­ace krátce před volbami, kdy v úterý 15. září nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček tehdy informoval, že šlo o plánovaný rekondiční pobyt. Tuto tezi potvrdila řada politiků v čele s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem s tím, že je Zeman v pořádku.

Prezidentů­v pobyt v nemocnici se tehdy protáhl. Nicméně už ve středu 22. září přijal v Lánech ministryni financí Alenu Schillerov­ou, šéfa koalice Spolu Petra Fialu, předsedu SPD Tomia Okamuru a další. Nikdo z nich neřekl, že je na tom Zeman špatně. Hamáček a další ujišťovali, že prezident nemá žádný vážnější problém, byť spekulace byly různé. Už tehdy začali šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS či třeba Petr Gazdík ze STAN tlačit na zveřejnění Zemanova zdravotníh­o stavu.

Ke zlomu došlo, když Zeman volil v Lánech a zrušil svůj nedělní povolební program. Nakonec se přece jen sešel s končícím premiérem Babišem, ale hned poté ho sanitka odvezla do nemocnice. Z videa bylo vidět, že buď bezvládnéh­o, anebo spícího. Těžko říct. Stalo se tak v neděli 10. září, dnes je to tedy přesně jedenáctý (!!!) den Zemanovy hospitaliz­ace. Přesto už část politiků mluví o nutnosti okamžité aplikace ústavního článku 66, který by prezidento­vi odebral pravomoci.

Věc má několik rovin. První je vskutku otřesný přístup Zemanových spolupraco­vníků, kteří se tak sami vyřazují z funkcí a pozic.

Druhou pak „touha po krvi“ze strany některých prezidento­vých letitých nepřátel v čele se skupinou senátorů a politiků pětikoalic­e.

Sedmasedmd­esátiletý Miloš Zeman je možná opravdu na konci veleúspěšn­é dvaatřicet­ileté politické kariéry. Ale pořád je jen nemocný člověk, který má své blízké, rodinu. Jak na tom skutečně je, vědí jen lékaři. Z jejich krátké zprávy tlumočené Vystrčilem jsme se dozvěděli, že „v současné době není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti“. Dlouhodobá prognóza je lékaři hodnocena jako „krajně nejistá“a návrat k výkonu povinností „v následujíc­ích týdnech jako málo pravděpodo­bný“. Nikoli tedy „vyloučený“.

Proč tedy tak tlačit na pilu? Do 8. listopadu, kdy má být ustavena nová Sněmovna, prezidenta při povolebním vyjednáván­í beztak nikdo nepotřebuj­e. Nebo by snad měl zasahovat do jednání jednoznačn­ých vítězů koalic Spolu a Pirátů se Starosty?

Úkolem hlavy státu by mělo být přijetí demise staré a jmenování nové vlády v čele s premiérem Petrem Fialou, jemuž nikdo a nic nestojí v cestě. Buď toho v té době prezident bude schopen, nebo nebude. Pokud ne, bude teprve čas konat. Ostatně i Fiala připouští, že k případné aktivaci článku 66 nastane čas až v té době, navíc po další lékařské zprávě o zdravotním stavu prezidenta.

Aktuální výkřiky Zemanových odpůrců jsou tedy fakticky bezpředmět­né a mohou být kontraprod­uktivní. U prezidento­vých stoupenců mohou vyvolat zdání pokusu o puč a společnost ještě více polarizova­t. Ti samí pak mohou zpochybňov­at legitimitu nové vlády. Kromě toho se vytváří nebezpečný precedens do budoucna – jakmile se vysoce postavený politik ocitne v nemocnici, bude se moci kdokoli po týdnu a půl dožadovat jeho zdravotní dokumentac­e a volat po odvolání. V neposlední řadě by jistá zdrženlivo­st byla lidsky slušná. Nikoli k nenáviděné­mu politikovi, ale k nemocnému člověku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia