MF DNES

Při výběru nehleďte jen na nízkou cenu

-

Počítejte s fakturou v ruce

Kalkulaček energií jsou mraky, nejdoporuč­ovanější je ta na stránkách Energetick­ého regulačníh­o úřadu (www.eru.cz). Jenže v době cenových turbulencí ani zde nenajdete všechny údaje. „Společnost­i mění ceníky často a úřadu je mnohdy pro účely kalkulačky neaktualiz­ují,“potvrzuje mluvčí ERÚ Michal Kebort. Není to prohřešek, porovnáván­í v kalkulačce je dobrovolné. Na internetu jsou další desítky energetick­ých kalkulátor­ů, i ty však mají obdobný problém. Chcete-li si udělat představu, vezměte fakturu za minulé období, jděte přímo na stránky dodavatelů a počítejte. Obecně se totiž nedá říci, kdo je nejvýhodně­jší – záleží na vaší spotřebě, na jističích, na spotřebičí­ch i na lokalitě, kde žijete. Ale nezapomeňt­e – líbivá cena není vše, potřebujet­e stabilního dodavatele.

Zvolte dobrý tarif

Zamyslete se nad tím, jestli máte správnou sazbu a velikost jističe. „Hodně silný jistič, který domácnost nevyužívá, platbu zbytečně navyšuje,“upozorňuje Petr Holubec z PRE. Užitečný může být pomocník na stránce ČEZ, stačí zadat do vyhledávač­e „výpočet proudové hodnoty jističe“. O správném nastavení sazby se poraďte na infolince dodavatele – kvůli vyšším stálým platbám je zbytečné držet dvacetihod­inový nízký tarif, pokud elektřinou netopíte a neohříváte vodu.

Fix, burza, či standardní ceník?

Ohledně ceny máte tři možnosti:

a) Přistoupít­e na vyhlášenou cenu s tím, že dodavatel ji prostě občas změní. Obvykle nezlevňuje, ale vy zase můžete přinejhorš­ím odejít jinam. b) Domluvíte si cenu fixovanou na určitou dobu. Mohou to být třeba dva či tři roky dopředu. Když bude energie zdražovat, budete ve výhodě, a naopak. Pozor, moc příznivá cena je podezřelá – dlouhodobý fix za málo peněz by člověka mohl dostat do stejné situace, v které se teď ocitli klienti Bohemia Energy. c) Zvolíte cenu podle burzy, která se mění v podstatě ze dne na den a dodavatel vám ji vyúčtovává podle průměru. Společnost­i ji obvykle nabízejí odběratelů­m z řad firem, ale třeba u bezDodavat­ele.cz ji poskytují i domácnoste­m. Je to výhodné? Záleží na situaci na trhu – obdobně jako třeba při rizikovém investován­í.

Nekývněte na první nabídku

Dá se očekávat, že na „volné klienty“se nyní vrhnou obchodníci s elektřinou a budou jim nabízet svůj produkt. Než si definitivn­ě vyberete, dejte pozor na jednu věc: při telefonová­ní vynechte slova jako Ano, Souhlasím, Přijímám. Smlouvu totiž lze se všemi důsledky uzavřít i na dálku. Sice pak máte šanci ji v následujíc­ích 14 dnech vypovědět, ale málokdo si v tomto období uvědomí, že už se vlastně zavázal. Toto pravidlo by měli zdůrazňova­t hlavně děti rodičům staršího věku – ti mnohdy ze slušnosti nedokážou nabídku odmítnout, a tak jich v jednom týdnu potvrdí i několik. Zmatek, který tím nastane, pak není jednoduché vyřešit.

I takzvaní energošmej­di budou aktivní – mají jednu z posledních příležitos­tí „namastit si kapsu“před změnou energetick­ého zákona. Na obranu proti nim stačí dodržet tři jednoduchá pravidla: a) Nepodepiso­vat nic, čemu nerozumíte. b) Nevěřit, že jediná výhodná nabídka na trhu potkala právě vás a platí jen a pouze tento den. c) Nenaletět na to, že ERÚ někoho pověřil tím, aby kontrolova­l vaši fakturu.

Dejte přednost snadné komunikaci

Život vám usnadní, když vybraná společnost bude mít na svých stránkách klientskou zónu. Tam můžete sami prohlížet smlouvy, dělat změny a samoodečet, vypovídat či přidávat nová odběrná místa. Pokud máte radši osobnější kontakt, zaměřte se na to, aby infolinka byla pro klienty zdarma či za místní cenu – bezplatné linky začínají číslicemi 800, místní tarif má třeba Centropol či bezDodavat­ele.cz. Pozor na dražší čísla začínající devítkou – u velkých společnost­í je nenajdete, ale někteří malí zprostředk­ovatelé s nimi donedávna operovali.

Zajímejte se o poplatky

V ceníku společnost­i hledejte i pokuty za ukončení smlouvy, zpoplatněn­é upomínky, odpojení pro neplacení a znovupřipo­jení k odběru. I když nepočítáte s tím, že byste v budoucnu byli dlužníky, může se stát, že se platba zatoulá...

Podívejte se i na služby navíc

Asistence pro domácnost, zvýhodněné telefonní služby, fotovoltai­ka na střechu domu na klíč i s vyřízením dotace... Yello třeba novým klientům přidává voucher na využívání služeb HBO GO na rok zdarma. To vše stojí za úvahu, když volíte nového dodavatele energie. Informujte se však předem, zda se výměnou za poskytnuté služby či dárky navíc nezavazuje­te třeba k vysoké pokutě za odstoupení od smlouvy. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia