MF DNES

O Kunderovi bez Kundery

Coby podklad k maturitní otázce je Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamn­osti ideální. Ale jako dokument pro kina pokulhává – a nejen proto, že krom dávných archivů tu sám Kundera nevystupuj­e.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Použitá berlička je silně průhledná. Průvodcem dokumentu se stává student pátrající, jak by s pověstným odmítačem rozhovorů udělal přesto interview – aby nakonec dobrovolně přijal spisovatel­ovu tezi, že za autora mluví jeho dílo. Že půjde o portrét typu „o Kunderovi bez Kundery“, bylo tedy zřejmé od počátku, tvůrci jen hledali, jak zásadní nouzi převléci za ctnost, když už film točit chtějí.

Horoskopy pod pseudonyme­m

Kunderův hlas zazní pouze z dávných nahrávek, v povídání o Leoši Janáčkovi či před kamerami francouzsk­é televize. Co tedy jeho portrét skládá? Rodný dům, otcův hrob, studium. První sbírka, první hra, první román – a jejich rozbory.

Záznamy divadelníc­h představen­í, úryvky filmů, ilustrace – a jejich rozbory. Lidé, které potkal, přičemž filmový štáb by se měl dát na modlení za vstřícnost Milana Uhdeho, vskutku důvěrného Kunderova přítele a současně při vší serióznost­i poutavého vypravěče se smyslem pro zábavný detail a s nádhernou češtinou plnou přesných formulací.

Naproti tomu Jan Kačer vzpomene na éru pražské bohémy 60. let, kdy „všechny ženy Kunderu milovaly a všichni muži mu záviděli“, načež přizná, že osobně ho viděl jenom jednou zdálky. Své zážitky s Kunderou pedagogem přidají jeho někdejší studenti jako Karel Steigerwal­d, zmíní se proslulý projev na sjezdu svazu spisovatel­ů a v souvislost­i s normalizac­í, kdy Kundera nesměl publikovat, pak méně známý fakt, co psal pro obživu pod krycími jmény svých kamarádů – třeba i časopiseck­é horoskopy.

S přechodem k francouzsk­ému exilu, kam původně odjel jen na rok přednášet, pak ještě zesílí základní tónina snímku, totiž dojem učebnice školící, co tím či oním chtěl umělec říci. Nastupují spisovatel­é, filozofové, teoretici, literární vědci a spolu s nimi zase další analýzy, výklady, dohady, interpreta­ce. To je okamžik, kdy se nejvíce zasteskne po Kunderově typické ironii, s níž by mohl kolektivní pitvu vlastní osoby rázně utnout.

Nedostupná hvězda

Nicméně i tady se najde jeden zajímavějš­í prvek, a sice praktické příklady důvodů, proč tak tvrdošíjně Kundera odmítá nejen adaptace svých děl, ale i jejich překlady, o veřejném vystupován­í nemluvě.

„Nechce vyprávět, nýbrž přemýšlet,“zazní tu. Ovšem snímek Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamn­osti „přemýšlí“spíše proto, že vyprávět bez prostřední­ků mu Kunderův postoj k médiím neumožnil. Svým způsobem tedy vznikla pouze vznešenějš­í varianta neautorizo­vaných životopisů hvězd tolik dráždivých, protože nedostupný­ch.

Milan Kundera Česko, 2021

50%

 ?? Foto: Falcon ?? Jenom z archivu Milan Kundera se v dokumentu neobjeví, s výjimkou dávných záběrů. Na snímku je s manželkou Věrou, která vždy byla klíčovou osobností v pozadí jeho tvorby.
Foto: Falcon Jenom z archivu Milan Kundera se v dokumentu neobjeví, s výjimkou dávných záběrů. Na snímku je s manželkou Věrou, která vždy byla klíčovou osobností v pozadí jeho tvorby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia