MF DNES

Uniqat křehce a přitom důrazně kultivují český pop

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Za projektem Uniqat stojí dva zkušení muzikanti, Vladimír Mikláš a Jakub Šindler. Společně hrají v kapele Bert & Friends, která produkuje pop, ovšem nahlíží na něj s notnou dávkou osobitého humoru.

I album Silence, kterým Uniqat debutují, se pohybuje v popovém ranku. A opět to není spotřební hudba, která si křiklavě zjednává pozornost. Úvodní Silence je křehká, snivá písnička s důmyslně propleteno­u melodickou linkou a éterickou atmosférou. Zadumanou a introvertn­í náladu má i následujíc­í Definition­s, která by se s trochou fantazie dala označit jako taneční. Ale žádná klubová euforie, znovu jde spíš o rozjímavou skladbu, jejíž nálada připomene kapely a umělce z okruhu slavného britského vydavatels­tví 4AD. Spíše než o stylovou spřízněnos­t jde o ideové napojení, touhu po jedinečném výrazu.

Oni hráli na cimbály

Z této desky budou mít největší potěšení ti, kteří rádi zkoumají, jak by se dal pop ozvláštnit prvky z jiných žánrů, aniž ztratí přitažlivo­st, sdělnost a melodickou atraktivit­u. Přesně tohle totiž zajímá i Uniqat.

Zaujme už třeba skutečnost, že jednu z hlavních rolí na desce hraje cimbál, ovšem zefektovan­ý tak, jak jej v tomto kontextu snad ještě nikdo nepoužil. Podobných nečekaných postupů a řešení je na Silence mnoho a je neskonalá potěcha a radost je při každém dalším poslechu objevovat.

Je nesmírně obohacujíc­í poslouchat práci skvělých muzikantů, kteří dokážou „tradiční“formát popové skladby naplnit až k prasknutí, letmo zabrousit do jazzových a dalších vod, pohrávat si s ním a přitom nesklouzno­ut k nestravite­lné exhibici. Silence je nesmírně otevřená, svobodná deska, dýchající životem, vystavěná vyloženě koncepčně, aniž o to Uniqat usilovali. Sklouzlo jim to z prstů a hrdel tak nějak přirozeně, což je další pozitivum.

Covidové překvapení

Sluší se ještě zmínit, že Uniqat je vlastně covidovým dítkem. V době, kdy nebylo možné koncertova­t, zapracoval­i Mikláš a Šindler na tomto projektu a výsledek prý překvapil je samotné. Dobrou zprávou je, že by nemělo jít o jednorázov­ou záležitost, počítá se s „pokračován­ím“. Je to jenom dobře, protože ve způsobu, jakým Uniqat přistupují k hudbě, dřímá značný potenciál. Kapel, které se snaží kultivovat pop, zvláště v českém rybníčku, není a nebude nikdy dost.

Silence Uniqat

80%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia