MF DNES

Nevětrejte, varovali hasiči při požáru ve spalovně

- — Jan Bohata

Černý dým se valil včera z jedné haly malešické spalovny. Požár zasáhl pogumovano­u nádobu v rekonstruo­vané části komplexu, nikoli komunální odpad. Na místě zasahovala řada jednotek hasičů, záchranáři i policisté, nikdo ze zaměstnanc­ů a příslušník­ů zasahující­ch jednotek nebyl zraněn. Prvotní odhad škod ale dosahuje stovek milionů korun.

Spalovna bude nejméně ve čtvrtek mimo provoz, uvedl včera pro ČTK mluvčí společnost­i Pražské

MALEŠICE

služby Radim Mana. „Jasno budeme mít ve čtvrtek ráno,“komentoval možné dopady na chod zařízení Mana. Pražské služby mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Spalovnu vlastní hlavní město Praha. Ve spalovně končí naprostá většina odpadu, vyprodukov­aného v metropoli.

Na místo včera odpoledne podle informací hasičů dorazilo deset profesioná­lních a devět dobrovolný­ch jednotek. Záchranná služba z preventivn­ích důvodů na místo poslala speciální vůz Atego a posádku záchranářů. „Místo požáru ze vzduchu monitorova­l náš vrtulník,“uvedli policisté. Ti také dohlíželi na kolabující dopravu na Průmyslové ulici a v okolí Malešic.

Hořet začalo kvůli svařování

Hasiči zasahovali v pětipatrov­é budově o rozměru 30 krát 40 metrů, živel dostávali pod kontrolu desítky minut. „Ve spalovně hořela technická místnost,“sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka. Na místo vyjeli

Odkud stoupal dým

také chemici, kteří měřili koncentrac­i škodlivin v ovzduší. Proto se včera nedoporučo­valo větrat v širokém okolí malešické spalovny ve směru na Černý Most, Dolní Počernice, Jahodnice, Kyje, Satalice a další čtvrti.

Příčina požáru zatím není jasná. „Na třetí, rekonstruo­vané lince zřejmě při svařování došlo k požáru gumového těsnění,“uvedl k možné příčině Radim Mana.

Kvůli ohni hasiči vyhlásili třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Ten se vyhlašuje tehdy, když mimořádná událost ohrožuje více než 100 a nejvýše 1 000 osob. Popřípadě pokud se při záchrannýc­h pracích využívají jednotky z jiných krajů, či je nutné zasahující jednotky koordinova­t za pomoci štábu a místo zásahu rozdělit na sektory a úseky.

V malešické spalovně hořelo i loni v únoru. Tehdy plameny zachvátily drtičku odpadů. V akci bylo sedm jednotek. speciálníh­o pedagoga do MŠ hledá ZŠ a MŠ v Praze 8-Ďáblicích (v dosahu Metro C-Ládví). Nabídky s životopise­m zasílejte: reditel@skoladabli­ce.cz. T. 601214821, www.skoladabli­ce.cz.

 ?? Foto: HZS Praha ?? Hasiči včera zasahovali v technickém objektu spalovny odpadů v Malešicích.
Foto: HZS Praha Hasiči včera zasahovali v technickém objektu spalovny odpadů v Malešicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia