MF DNES

Co vám přineslo studium na Německé škole v Praze? Jak vás škola připravila na následná studia na prestižní univerzitě?

-

František Ježek studuje práva na univerzitě v Oxfordu

V přípravě na studium v Oxfordu mi velmi pomohla forma výuky na Německé škole v Praze, která vede studenty k samostatné­mu myšlení, spolupráci a proaktivit­ě. Znalosti jsou samozřejmě základ, ale více než memorování informací škola hodnotí schopnost prezentace a argumentac­e vlastních postojů a pochopení kontextu. Takže i moje příprava na německou maturitu byla vlastně perfektní přípravou na přijímačky na Oxford. Sebevědomí a prezentaci v angličtině jsem si trénoval na studentský­ch simulacích jednání Organizace spojených národů, které probíhaly jako kurz také na našem gymnáziu.

Klára Hošková učí dějepis, němčinu a občanskou výchovu na Německé škole v Praze

Na německém školním systému se mi nejvíce líbí, že děti se už od začátku učí formulovat a prezentova­t svůj názor. Předávání vědomostí je totiž jen základ, na kterém se staví. Žáci v hodině něco nového objevují a výsledkem je, že by si měli utvořit svůj vlastní názor. Když jsme například probírali studenou válku, na začátku hodiny jsem žákům ukázala dva plakáty. Šlo o propagandu Sovětského svazu a USA. Ve dvojicích pak měli sami plakáty analyzovat a najít společné znaky, ale i rozdíly. Dala jsem jim otázky, podle kterých se měli orientovat, co nám který plakát chce říci a proč. Pak žáci výsledek své práce prezentova­li před ostatními. Na konci hodiny se o tématu dozvěděli vše podstatné. Na většinu ale přišli samostatně svou vlastní prací.

Radek Zenkl doktorand na Spolkové vysoké technické škole ETH v Curychu

Německá škola v Praze mě perfektně naučila německy a vlastně i anglicky. Studuji technický obor a stejně jako všichni ostatní spolužáci jsem se musel vše odborné učit od začátku. Ale jakmile ovládáte jazyk, kterým se v zemi mluví, to vám rychle pomůže v socializac­i. Při studiu v zahraničí je ale z mého pohledu zásadní, že se člověk musí poprvé spolehnout sám na sebe. Musí si vše zařídit, musí se sám zaobírat úřady, už nebydlí v mamahotelu, prostě se vše musíte naučit. A samostatno­st patří k tomu, co se na Německé škole v Praze naučíte.

Vít Soural absolvent Bayes Business School v Londýně

Na Německé škole v Praze jsem se nejen naučil němčinu od nuly, ale zároveň jsem se naučil i pracovat v cizím jazyce. Jazyk jsem si začal osvojovat v přípravném kurzu, na česko-německé gymnázium jsem pak nastoupil od šesté třídy a postupně rok po roce se přidávalo víc nových předmětů v němčině. Škola mi dala samostatno­st, disciplínu a podporoval­a aktivní spolupráci. Velká část známky v německém systému totiž vychází z aktivní participac­e v hodinách. Německá škola v Praze mě také podporoval­a v mém koníčku – hudbě. Díky podpoře učitelů jsem vystupoval v několika zemích, mohl jsem se v hudbě dále rozvíjet a učitelé mi pomohli i s kontakty například na nahrávací studia.

Minh Tri Pham absolvoval univerzitu Yale, pracoval pro Facebook a Uber

Výuka na Německé škole v Praze mě obohatila o schopnost kritického myšlení a ukázala mi, jak analyzovat komplexní otázky. Kromě toho jsem se denně pohyboval ve velmi multikultu­rním prostředí, které si ode mě žádalo mezinárodn­í vnímání. To je v 21. století zásadní.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia