MF DNES

Řád Bílého lva pro Bohdalovou

Oslavy na Hradě nebudou ● Kdo dostane medaili

- Dominika Hromková Robert Oppelt

Tradiční předávání státních vyznamenán­í se – s největší pravděpodo­bností – ani letos 28. října ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu konat nebude. „Ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud pan prezident nerozhodne jinak,“řekl na včerejší mimořádné tiskové konferenci kancléř Vratislav Mynář.

Ceremoniál by měl proběhnout po dvou letech, loni se neuskutečn­il a Hrad pouze zveřejnil jména oceněných. MF DNES se podařilo získat některá jména osobností, které se prezident rozhodl vyznamenat pro letošní rok. Opět mezi nimi budou lidé z prezidento­va okolí, kteří ho podpořili ve volbách.

Prezident už podruhé vyznamená herečku Jiřinu Bohdalovou. Ta v roce 2013 od prezidenta obdržela Medaili za zásluhy, teď by měla získat řád nejvyšší, Řád Bílého lva I. třídy. Stejným řádem loni vyznamenal zesnulého zpěváka Karla Gotta. Z žijících Čechů mají tento řád už jen expreziden­t Václav Klaus, kardinál Dominik Duka a válečný hrdina generál Emil Boček. Kromě nich několik předních světových politiků, britská královna či němečtí a slovenští prezidenti.

Vztahy prezidenta s oblíbenou herečkou jsou přátelské, ještě v květnu ji prezident přijal na Hradě, popřál jí k 90. narozeniná­m a předal kytici rudých růží. Herečka také chodívala na oslavy Zemanových narozenin a podpořila ho v prezidents­kých volbách.

Bohdalová MF DNES potvrdila, že vyznamenán­í má dostat. Že půjde o řád nejvyšší, netušila. „To je pro mne obrovské překvapení, taková neskutečná pocta, že ani nevím, jak na to reagovat. Nevěděla jsem totiž vůbec, o co půjde, řekli mi jen, že něco dostanu, ale žádné podrobnost­i. Oznámili pouze, že mi dají vědět, ale dosud žádné instrukce nepřišly,“uvedla Bohdalová. A jestli bych vyznamenán­í převzala i z rukou někoho jiného? „Podstatné je, že o něm rozhodl sám prezident,“dodala populární herečka.

Hrdina SSSR s Bílým lvem

Dalším, kdo by měl toto mimořádné vyznamenán­í převzít, je Vladimír Remek. Jediný českoslove­nský kosmonaut byl za minulého režimu už oceněn tituly Hrdina Českoslove­nské socialisti­cké republiky, Hrdina Sovětského svazu a řadou dalších vyznamenán­í států sovětského bloku. Po roce 1989 musel kvůli členství v komunistic­ké straně odejít z armády a později byl za KSČM zvolen europoslan­cem. Prezident Zeman ho v roce 2014 prosadil na post českého velvyslanc­e v Moskvě.

Radek Vondráček se po zveřejnění videa obhajoval, že respirátor odložil kvůli zřetelnějš­í komunikaci s prezidente­m. „Pan prezident mi v respirátor­u špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil,“řekl serveru Seznam zprávy.

Záběr na listinu ukázal také zajímavý detail. V dokumentu totiž v době, kdy ho Zeman podepisuje, chybí datum. Když pak listinu Vondráček ukazoval veřejnosti, už tam byl dopsaný černou fixou.

Miloš Zeman je na videu zachycen na nemocniční­m lůžku, jak při podpisu říká: „… svolání Sněmovny na nejzazší termín, což je osmého, poněvadž německé přísloví Zeit gewonnen, alles gewonnen.“Jde o německý citát italského politika a filozofa Niccola Machiavell­iho.

V překladu znamená: Kdo získá čas, získá všechno.

Kancléř Mynář video zveřejnil v době, kdy senátoři a poslanci diskutují, zda prezidenta zbavit pravomocí podle článku 66 ústavy.

Podle Petra Fialy (ODS), který nejspíše bude novým premiérem, ale video nic nemění na jejich zamýšleném postupu. „Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné. Pro případnou aktivaci článku 66 bude rozhodujíc­í aktuální zpráva ÚVN ze začátku listopadu, zda je pan prezident schopen svou funkci vykonávat,“uvedl Fiala.

Jiným politikům naopak video jako důkaz o Zemanově práceschop­nosti stačilo. „Prezident je prostě nemocný. Ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto krokům,“sdělil Tomio Okamura (SPD).

Pan prezident mi v respirátor­u špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Stálice Oblíbená herečka Jiřina Bohdalová (90) působí v divadle a ve filmu od svých šesti let, hraje tedy už deváté desetiletí.
Foto: Dan Materna, MAFRA Stálice Oblíbená herečka Jiřina Bohdalová (90) působí v divadle a ve filmu od svých šesti let, hraje tedy už deváté desetiletí.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vše v pořádku? Kancléř Mynář včera hájil své kroky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vše v pořádku? Kancléř Mynář včera hájil své kroky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia