MF DNES

Prezident podepsal. A Mynář neměl roušku

Ocenění dostanou umělci i podnikatel­é

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář včera zveřejnil video, jak Miloš Zeman v nemocnici podepisuje dokument o svolání nové Sněmovny na 8. listopadu. Chtěl tak vyvrátit pochybnost­i o pravosti podpisu, místo toho usvědčil sám sebe z porušení pravidel nemocnice. Záznam navíc ukázal na další nejasnosti ohledně podepisová­ní dokumentu.

Na videu z jednotky intenzivní péče je kromě Zemana a Mynáře Radek Vondráček (ANO), prezidentů­v tajemník Jaroslav Hlinovský a Zemanova ošetřovate­lka. Video nejspíše natočil hradní protokolář Vladimír Kruliš. Lze tak usuzovat z dřívějšího vyjádření Vondráčka. Podle něj to byl právě Kruliš, kdo pořídil důkaz, že podpis listiny se skutečně odehrál.

V místnosti tedy bylo minimálně pět návštěvník­ů. Přitom v dokumentu vojenské nemocnice s pokyny, jak se chovat na JIP, stojí: „Kapacita je omezená a není zde místo pro více než dva návštěvník­y současně.“

Povinný respirátor neměl z přítomných nikdo. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke k tomu řekla, že při dodržování protiepide­mických opatření nedělají žádné výjimky. Jsou závazná pro všechny návštěvy a navíc jsou velmi snadno dohledatel­ná. „Upozorňuje­me na ně na webových stránkách i při vstupech na lůžková oddělení jak slovně, tak pochopitel­nými piktogramy,“sdělila Zinke.

Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové by každý z návštěvník­ů u prezidento­va lůžka mohl dostat pokutu až 10 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že vojenská nemocnice spadá pod ministerst­vo obrany, se však bude porušením pravidel zabývat hlavní hygienička ministerst­va Jana Fajfrová. „Víme o tom, budeme to řešit,“řekla MF DNES Fajfrová.

Mezi těmi, kteří by měli převzít medaili Za zásluhy, je letos také vinař Miloš Michlovský. I v zahraničí oceňovaný vinař a úspěšný podnikatel se v minulosti netajil svou podporou Miloši Zemanovi. „Volím Miloše Zemana prezidente­m republiky, neboť mám jistotu, že bude dobře vykonávat prezidents­ký úřad,“napsal v roce 2013 na svém blogu.

O chystaném ocenění včera už věděl. „Je to pocta nejen pro mě, ale i pro moravské vinařství,“komentoval vyznamenán­í. „Já nic jiného neumím. Věnuji tomu, co můžu, a jsem rád, že si toho někdo všiml,“dodal.

Blízko k Zemanovi má i další laureát Václav Krása – předseda Národní rady osob se zdravotním postižním. Se Zemanem se mezi lety 1996 až 2002 setkávali ve Sněmovně, byť Zeman v ní byl za ČSSD a Krása za ODS a pak za Unii svobody. Krása je upoutaný na invalidní vozík a právě na něj se Zeman obrátil, když kvůli neuropatii potřeboval užívání vozíku zkonzultov­at.

Krása, který v letošních volbách neúspěšně kandidoval za uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníc­i, z vyznamenán­í překvapen nebyl.

Je to pocta nejen pro mě, ale i pro moravské vinařství.

Miloš Michlovský, vinař

Prezident mu ho sliboval už nějakou dobu. „Je to první ocenění pro člověka, který hájí zájmy lidí se zdravotním postižením. Bude to významné pro celou komunitu,“raduje se Krása.

O výběru rozhoduje prezident

Na tenisových kurtech u lánského zámku se tradičně pořádají tenisové exhibice. Na ně přijíždějí největší české hvězdy, které zastupuje nebo zastupoval tenisový manažer Miroslav Černošek. Ten má obdržet medaili Za zásluhy. Úspěšný sportovní manažer, který stál na počátku kariéry řady českých hvězd, v minulosti ale čelil i kritice za to, že zhruba 28 milionů korun, které státní a polostátní firmy poslaly na podporu olympionik­ů, skončilo v jeho firmě.

Výběr oceněných je čistě na prezidento­vi. „Pan prezident zpravidla vyhoví některým návrhům Parlamentu České republiky, vyhoví některým návrhům občanů a sám přinese vlastní návrhy,“uvedl před časem mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Od předávání vyznamenán­í se letos distancova­l premiér Andrej Babiš, který odmítl prezidenta při slavnosti zastupovat. „Nejsou to moje návrhy, vypadalo by to, kdybych to já předával, že to jsou moje návrhy, ale jsou to návrhy pana prezidenta,“ uvedl Babiš, který seznam připravený Kanceláří prezidenta musel kontrasign­ovat.

Zeman pojal tradiční udělování a propůjčová­ní řádů od počátku po svém. Třeba Řád bílého lva má tříd pět, medaile Za hrdinství nebo zásluhy má třídy dvě. Prezident ale hned na začátku svého prvního mandátu prohlásil, že nebude zásluhy navržených posuzovat a všem bude udělovat jen řády i medaile v nejvyšších třídách.

Kritika prezidenta

Praxi, kdy se řády i medaile na Hradě udělují jen v nejvyšší třídě, kritizoval i teď už bývalý místopředs­eda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), který byl zároveň předsedou podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenán­í.

„Nebyla šance to s Hradem řešit. Bude to na dalším prezidento­vi,“řekl Pikal. Ten také upozorňuje na to, že zatímco někteří umělci si z Hradu odnášejí řád I. stupně, třeba Voskovec s Werichem byli v minulosti oceněni jen medailí Za zásluhy II. třídy.

Loni se na prezidento­vu hlavu snesla i kritika za to, že mezi vyznamenan­ými často figurují jména bývalých spolupraco­vníků komunistic­ké státní bezpečnost­i.

 ?? Foto: KPR ?? Návštěva na JIP Prezident Miloš Zeman na videu z Ústřední vojenské nemocnice, které zveřejnil kancléř Vratislav Mynář.
Foto: KPR Návštěva na JIP Prezident Miloš Zeman na videu z Ústřední vojenské nemocnice, které zveřejnil kancléř Vratislav Mynář.
 ?? ??
 ?? Foto: archiv ?? Řád Bílého lva Toto ocenění v minulosti obdrželi váleční veteráni i Karel Gott.
Foto: archiv Řád Bílého lva Toto ocenění v minulosti obdrželi váleční veteráni i Karel Gott.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia