MF DNES

Cestující odmítali v MHD respirátor­y

- — Petra Procházkov­á

Letmý pohled dovnitř trolejbusu stačí. Naprostá většina lidí má respirátor, jen dva starší cestující ho mají stažený pod bradu. Když je revizorka upozorní, většinou si ho nasadí správně. Nejméně do příští zastávky. Někteří lidé si však respirátor vzít odmítají.

„Problém je, že když někdo nařízení dodržovat nechce, dává to najevo nejen tím, že nemá respirátor. Ti lidé bývají agresivněj­ší a hádavější,“říká jedna ze zlínských revizorek. Jméno zveřejnit nechce, ani fotografii, revizoři se snaží zůstávat v anonymitě.

Včera a ve středu spustil Dopravní podnik Zlín-Otrokovice preventivn­í akci, aby cestující upozornil na nutnost dodržovat vládní nařízení o používání respirátor­ů. Během středy revizoři jednali s 29 lidmi, kteří jej neměli, devět z nich striktně odmítlo si jej nasadit i po napomenutí.

„S fyzickou agresí jsme se nepotkaly, ale je znát, že jsou lidé podráždění. Stane se, že když se jeden začne

Kontrola jízdenek i respirátor­ů

rozčilovat, přidají se k němu i další,“shodují se revizorky. „Jsme mezi mlýnskými kameny,“dodávají.

Lidé jim spílají, že nemají nárok nošení respirátor­ů vyžadovat. „Řešila jsem také mladou paní s dětmi, která mi tvrdila, že respirátor nemůže mít ze zdravotníc­h důvodů. Mám právo po ní chtít potvrzení?“uvažuje revizorka. Podle zlínského dopravního podniku ano.

„Cestující se má řídit pokyny odpovědné osoby, což je v našem případě řidič nebo asistent přepravy. A oni vydávají pokyny na základě vládního nařízení,“zdůrazňuje vedoucí dopravního úseku Pavel Nosálek. Zrovna dokončil telefonát s rozezleným cestujícím, kterému vadilo, že žena v trolejbuse neměla respirátor a řidič ji nevyhodil.

„To řešíme několikrát denně, část lidí chce, abychom zajistili dodržování pravidel, a část lidí se jim odmítá podřídit,“dodává.

Revizoři řeší respirátor­y i při běžných kontrolách jízdenek. „Hodně lidí ho má pod bradou. Když je upozorníme, nasadí si ho, ale jakmile přejdeme, zase ho stáhnou,“vypráví revizorka. Starší žena na zadním sedadle v tu chvíli právě něco vypráví kolegyni, respirátor jí při tom překáží, a tak si ho stahuje pod nos.

Ve Zlíně by nyní měly po revizorech vyrazit do terénu společné kontroly policie a hygieniků.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Ne všichni se při preventivn­í zlínské akci řídili protiepide­mickými opatřeními.
Foto: Jan Salač, MAFRA Ne všichni se při preventivn­í zlínské akci řídili protiepide­mickými opatřeními.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia