MF DNES

Největší úlety končící Sněmovny

Poslanecká sněmovna zažila rušné čtyři roky. Kromě schvalován­í zákonů se poslanci v jednacím sále také prali nebo koncertova­li.

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Včera definitivn­ě vypršel mandát poslancům zvoleným ve volbách v roce 2017. Do nové Sněmovny, která se poprvé sejde 8. listopadu, se už nevrátí 101 z nich. Podle politologů i některých samotných poslanců Sněmovna za poslední čtyři roky zhrubla. O hádky a ostrá slova nebyla v uplynulém období nouze, a došlo dokonce i na rvačky.

Ještě před ustavující schůzí se stačil proslavit tehdy neznámý jihočeský poslanec SPD Miloslav Rozner. Na otázku MF DNES k vyjednáván­í svého hnutí o vládě s ANO odpověděl dnes již legendární hláškou: „Nechci do toho zabrušovat, abych pak z toho musel nějak vybrušovat a neřekl něco špatně. Nechci nic ovlivňovat a čekám, co Tomio vyjedná,“pravil poslanec.

Prostřední­ček i hra na kytaru

Ještě před ustavující schůzí zažila Sněmovna také jedno hudební představen­í. Po večírku ve sněmovní restauraci napochodov­al přímo do jednacího sálu tehdy ještě kandidát na předsedu Sněmovny Radek Vondráček (ANO) s partou muzikantů a kolegů. V botách a s kytarou v ruce pak vyskočil na předsednic­ký pultík a dal se do zpěvu. Po provalení akce Vondráček nezapíral. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím. Myslím, že to tomu sálu jen prospělo. V Lucerně si zahraje kdekdo, tady si tolik lidí možnost zahrát nemá,“řekl s tím, že by si hudební vystoupení v jednacím sále rád zopakoval. K tomu však už nedošlo.

Místo toho si Vondráček utrhl ostudu, když ho později kamery zachytily, jak během řízení schůze ukazuje vztyčený prostřední­ček jednomu z kolegů z ANO. „Použil jsem gesto z mého oblíbeného filmu na kamaráda, kterého jsem pobavil a neurazil. Bylo to míněno čistě pozitivně,“bránil se předseda Sněmovny.

Během uplynulých čtyř let nebyla nouze ani o vyhrocené diskuse. Třeba mezi bývalým předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). K jedné z jejich nejvášnivě­jších hádek, která skončila až u soudu, došlo v roce 2018 při diskusi před hlasováním o vyslovení důvěry vládě ANO a ČSSD. Kalousek v ní Babišovi vyčítal, že odmítl diskutovat s demonstran­ty před Sněmovnou a odešel poté, co po něm začali házet lahve. „Takhle se nechová chlap, vy utíkáte před lidmi, kteří mají jiný názor, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňouráte,“hlásal.

Tím Babiše vytočil. „Nevím, kolik promile má dneska vožrala Kalousek. Možná stejně jako ty lidi venku. Zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“kontroval Babiš. V projevu také doplnil, že Kalousek během působení na postu náměstka ministra vnitra „zabil lidi přes padáky“.

Za to ho Kalousek následně zažaloval. Okresní soud pro Prahu-západ v červenci rozhodl, že se Babiš nemusí omlouvat, protože se výroků dopustil na půdě Sněmovny. Kalousek se však odvolal. Politici se soudí dodnes.

U řečnického pultíku se vyznamenal také pirátský poslanec Mikuláš

Ferjenčík. Při jednání o návrhu na zpomalení růstu platu poslanců vysvětlova­l svůj postoj i pomocí vulgarismu. „Když přijdu k nám do Choltic do hospody, tak chci, abych se tam mohl podívat štamgastům do očí a říct, že já nejsem taky takový zm*d, který si přidá 20 procent, když s tím mohl něco udělat,“řekl a zdůraznil, že poslanci berou 95 tisíc korun čistého.

Volného flákanec

Největší show si však poslanci nechali až na závěr volebního období. Lednové jednání o prodloužen­í nouzového stavu přerušila rvačka u předsednic­kého křesla. Nezařazený poslanec Lubomír Volný (dříve SPD) si tam šel vyříkat účty s předsedají­cím Tomášem Hanzlem (ČSSD), který mu vypnul mikrofon, protože nemluvil k věci. „Pane Hanzle, desítko, takto mě určitě neumlčíte. Jasné? Já, jako volený zástupce lidu, mám právo se vyjádřit,“řval Volný do mikrofonu, zatímco držel předsedají­cího. Hanzlovi spěchali na pomoc další poslanci. „Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec,“varoval je Volný hláškou, která už zlidověla. Poslance nakonec odtáhli další kolegové.

Následná pokuta ve výši jednoho měsíčního platu ho však nepoučila. Na jednom z posledních jednání staré Sněmovny o odvolání Hany Lipovské z Rady ČT Volný odmítl opustit řečniště a zdemoloval pult předsedají­cího. Ze sálu ho musela vynést ochranka.

Chci, abych se mohl v hospodě podívat štamgastům do očí a říct, že nejsem taky takový zm*d, který si přidá 20 % k platu.

Mikuláš Ferjenčík, Piráti

 ?? Foto: PSP ČR ?? Flákanec Poslanec Lubomír Volný během jednání atakoval předsedají­cího Tomáše Hanzla.
Foto: PSP ČR Flákanec Poslanec Lubomír Volný během jednání atakoval předsedají­cího Tomáše Hanzla.
 ?? Foto: archiv ?? Koncert Předseda Sněmovny Radek Vondráček si po večírku ve sněmovní restauraci zahrál v jednacím sále.
Foto: archiv Koncert Předseda Sněmovny Radek Vondráček si po večírku ve sněmovní restauraci zahrál v jednacím sále.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hádky Premiér Andrej Babiš se ve Sněmovně často hádal s Miroslavem Kalouskem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hádky Premiér Andrej Babiš se ve Sněmovně často hádal s Miroslavem Kalouskem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia