MF DNES

Zelení chtějí zarazit ruský Nord Stream

Odpálili granát pod jednáním o německé vládě

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Rozhovory o nové německé vládě sotva začaly a Zelení už svým potenciáln­ím partnerům v budoucí koalici předložili výbušný požadavek: přehodnoti­t projekt Nord Stream 2 a čerstvě dokončený plynovod alespoň prozatím neuvádět do provozu, mimo jiné kvůli možnému vydírání ze strany Ruska.

Sporných bodů, na nichž se sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální demokraté (FDP) jednající o nové vládě musejí shodnout, je řada, ať už jde o klimaticko­u politiku, nebo třeba výši daní. Otázka o budoucnost­i a využití plynovodu je z nich ale dosud největší.

Dlouhodobé výhrady vůči Nord Stream 2 má také FDP, i když ne natolik výrazné jako Zelení. Naopak sociální demokraté se v předchozí koaliční vládě s konzervati­vní unií CDU/CSU na výstavbě a dokončení 1 200 kilometrů dlouhého potrubí na dně Baltského moře přímo podíleli a jeho spuštění podporují.

Skutečnost, že plynovod dodávající do Německa ruský plyn je pro Zelené nepřijatel­ný, je známá dlouho. Na jedné straně jej považují za „vážnou ránu pro ochranu klimatu“, na druhé jej pak odmítají jako „podporu Putina a jeho zkorumpova­ných struktur“. Po volbách ale Zelení ještě přitvrdili.

„Tento plynovod, obzvlášť za současné cenové situace na trhu s energiemi, nepřispívá k energetick­é bezpečnost­i Německa ani Evropy. Nord Stream 2 je od začátku namířen nejen proti Ukrajině, ale také proti společné evropské politice dodávek energií. Proto je podle mě špatné, abychom se touto cestou dostali do dalšího závislého postavení, které může vést k další krizové situaci, v jaké se nacházíme teď,“uvedla spolupředs­edkyně Zelených a kandidátka strany na kancléřku Annalena Baerbockov­á. Německo podle ní ohledně cen energií „nemá hrát s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem poker“.

Aby Rusko nemohlo využít plynovod k „vydírání“a umělému navyšování cen energií, dodavatele­m plynu nesmí být podle ní stejná firma jako provozovat­el plynovodu. Těmi je nyní konsorcium Nord Stream 2 AG, který vlastní ruský státní koncern Gazprom.

Přivřít oči, nebo ne?

Požadavek nezávislos­ti dodavatele a provozovat­ele ve společném prohlášení podporují také SPD a FDP.

Důležitou otázkou ale je, jak důsledně tento požadavek jednotlivé strany budou chtít prosazovat.

Případem se již zabývá spolkový regulační úřad pro infrastruk­turu v Bonnu, spadající pod ministerst­vo hospodářst­ví a energetiky. Konsorcium Nord Stream 2 AG začátkem září k jeho posouzení podalo žádost o certifikac­i coby nezávisléh­o dodavatele a regulační úřad nyní musí posoudit, zda tomu tak skutečně je. Na rozhodnutí má čas do začátku ledna příštího roku, ruský Gazprom by ale s dodávkami nejraději začal co nejdřív.

A potenciáln­í koaliční strany se nyní musejí shodnout, jak k otázce dodávek ruského plynu budou přistupova­t: jde o záležitost, z níž potenciáln­ě může vzejít geopolitic­ký konflikt, nebo jde jen o čistě byrokratic­ké rozhodnutí? Zatímco Zelení a do určité míry také FDP zastupují první možnost, sociální demokraté se přiklánějí k té druhé.

Všichni si jsou nicméně dobře vědomi toho, že spolupráce tří stran se značně odlišnými programy a prioritami je od samého začátku velmi křehká, a zatím vše komentují spíše v rámci otevřených prohlášení než definitivn­ích ultimát.

Stavba podmořskéh­o plynovodu Nord Stream 2 začala v červnu 2015, dokončena byla letos v září.

Vedle ruského Gazpromu se na jeho stavbě podílely německé společnost­i Uniper SE a BASF/Wintershal­l, rakouská OMV, francouzsk­á Engie a britsko-nizozemská Royal Dutch Shell.

Prozatím je naplněn technickým plynem a probíhají poslední technické zkoušky. Plynovod, který má využívat také Česko, má ročně dodat 55 miliard krychlovýc­h metrů plynu pro 26 milionů domácností. Již v začátku jeho výstavby severoa východoevr­opské státy varovaly Evropskou komisi před další destabiliz­ací Ukrajiny. Proti rozšíření plynovodu měly výhrady také Spojené státy.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ve finiši Specializo­vaní montéři spojují poslední díly plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři.
Foto: Profimedia.cz Ve finiši Specializo­vaní montéři spojují poslední díly plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia