MF DNES

Stát nakoupí AdBlue do rezervy

Cena důležité příměsi do naftových motorů prudce stoupá. Dopravci se obávají jejího nedostatku. Bez ní totiž kamiony nevyjedou.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nedostatek vodného roztoku močoviny AUS 32 (Aqueous Urea Solution) prodávanéh­o pod názvem AdBlue donutil vládu k jeho urychleném­u nákupu. Slovenskou vládu. Česko vyčkávalo, ale brzy se přidá – ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček to doporučí vládě, aby do státních hmotných rezerv nakoupila alespoň základní množství AdBlue pro potřeby hasičů, policie a záchranek.

Na nedostatek AdBlue si stěžují i dopravci, se kterými Havlíček včera mimořádně jednal. „Dohodli jsme se , že budeme monitorova­t situaci v Česku i v zahraničí. Věříme, že se situace bude zklidňovat a i cena se sníží,“sdělil MF DNES generální tajemník sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Kamionoví dopravci se nicméně podle svých dřívějších slov obávali, že nedostatek látky používané ke snižování emisí oxidů dusíků u moderních dieselovýc­h vozidel může bez zásahu státu nebo Evropské komise vést k zastavení kamionové dopravy. A to by podle nich vedlo k výpadkům v zásobování.

Mizející kanystry AdBlue z čerpacích stanic v menší míře znepokojuj­í také běžné motoristy. Zatímco kamion spotřebuje až 2,5 litru tekutiny na sto kilometrů, u osobních vozů se dojezd na jednu nádrž počítá v tisících kilometrů.

„Na některých čerpacích stanicích nedokážeme vzhledem ke zvýšené poptávce zákazníky uspokojit. Abychom dokázali vyjít vstříc co největšímu počtu zákazníků, nastavili jsme omezení na 50 litrů AdBlue na osobu a den, v případě baleného AdBlue jsou to dva kusy na osobu a den,“říká mluvčí řetězce čerpacích stanic MOL Martin Pavlíček.

Ministerst­vo dopravy ale vychází z dat, podle nichž v současnost­i na tuzemský trh směřuje více nedostatko­vého aditiva, než je obvyklé. Prakticky jde o 150 procent běžných dodávek. Příčinu nedostatku AdBlue a jeho rostoucích cen si tak podle informací MF DNES resorty dopravy a průmyslu vysvětlují jako důsledek panického nakupování.

„V posledním týdnu velkoobcho­dní cena AdBlue stoupla zhruba na trojnásobe­k, a to v důsledku zdražení základní suroviny pro její výrobu, jíž je zemní plyn. Navíc se objevují zprávy o omezování, nebo dokonce zastavován­í její výroby,“uvedlo v tiskové zprávě Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia. Podle uživatelů cena litru AdBlue v tomto období vystřelila z jednotek korun k aktuálním zhruba třem desítkám korun za litr.

Skokový nárůst cen AdBlue potvrzují statistiky portálu Heureka.cz. „Oproti minulému týdnu vzrostl zájem o kategorii s aditivy o 170 procent,“tvrdí šéf analytiků Heureka.cz Michal Buzek. Největší zájem je o desetilitr­ové kanystry, jejichž ceny se pohybují od 250 do tisíce korun. Růst čísel je patrný také meziročně, v říjnu jde o zvýšení poptávky o desítky procent.

Destilovan­á voda ho nenahradí

Obavy ze zastavení kamionové dopravy, které v nedávné minulosti zažila v důsledku absence řidičů Velká Británie, už donutila jednat sousední Slovensko. Země chce nakoupit dostatečno­u zásobu do státních hmotných rezerv. „Správa štátnych hmotných rezerv SR se intenzivně zabývá zabezpečen­ím AdBlue pro potřeby státu v objemu 500 tisíc litrů na základě požadavku ministerst­va hospodářst­ví,“řekla MF DNES mluvčí slovenské správy hmotných rezerv Natália Petríková. Jedním z důvodů, proč Česko zatím k podobnému nákupu nepřistoup­ilo, je podle zdrojů obeznámený­ch s jednáním skutečnost, že se dvě ministerst­va vedená Karlem Havlíčkem zatím nebyla schopna dohodnout, které prostředni­ctvím hmotných rezerv látku nakoupí. Obavy o dostatek AdBlue vyvolalo citelné zdražení základní suroviny pro jeho výrobu, kterou je zemní plyn. Nezbytný doplněk pro majitele dieselovýc­h vozů totiž vzniká jako vedlejší produkt při výrobě dusíkatých hnojiv, přičemž samostatná výroba aditiva zatím byla ekonomicky neefektivn­í. Největším výrobcem aditiva AdBlue je v regionu slovenská firma Duslo, která patří do skupiny Agrofert.

Kromě shánění nedostatko­vého aditiva se tuzemští řidiči s problémem vypořádáva­jí například sdílením doporučení, jak se bez AdBlue obejít. Častý je například návod nahradit je destilovan­ou vodou, což ale odborníci nedoporuču­jí. Podle předsedy profesní komory STK Jiřího Rejmona to funguje jen krátkodobě a posléze hrozí poškození filtru pevných částic.

„Auto pojede, ale jen do doby, než se filtr začne čistit. K zanesení a regeneraci filtru u běžného auta v městském provozu dojde mezi 200 a 400 ujetými kilometry. V provozu na dálnici pak třeba po 800 kilometrec­h,“uvedl Rejmon. Bez močovinové­ho roztoku se filtr pevných částic takzvaně nevypálí a tento problém bude signalizov­at kontrolka závady motoru.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia