MF DNES

Pěstitele drtí nízká cena brambor. Zvažují, co dál

-

Zemědělci si stěžují na slevy u brambor, jimiž se řetězce snaží nalákat zákazníky. Ceny, které se pohybují i pod osmi korunami za kilogram, jim nepokryjí výrobní náklady, a zvažují proto, zda v pěstování vůbec pokračovat. Před Vánocemi čekají bramboráři růst cen, ten by však neměl být nijak dramatický.

„Pěstitelé se potýkají s nízkými prodejními cenami. Řetězce si vzaly komodity jako ovoce a zelenina do ruky jako marketingo­vý nástroj,“říká člen představen­stva Agrární komory Petr Hanka.

Pěstitelé uvádějí, že prodávají brambory za zhruba tři koruny za kilogram. Při nákupu „ze dvora“platí spotřebite­l mezi osmi až deseti korunami. V maloobchod­u bez akce jde podle pěstitelů o ceny mezi 10 a 15 Kč/kg. V akcích se pak cenovky pohybují mezi pěti a devíti korunami za kilogram.

Pokud je v řetězcích prodejní cena kolem osmi korun, nemohou se výrobní náklady pohybovat na úrovni, kterou mají pěstitelé nyní. Podle Hanky se běžně stává, že si řetězce

nejdříve nastaví nějakou cenovou úroveň a pak teprve za velmi nízkou cenu brambory u pěstitelů poptávají. Pokud jsou brambory v akci v supermarke­tu pod osm korun za kilo, nevyplatí se v jejich pěstování pokračovat.

„Pro pěstitele je to zpráva, aby zvážili, co budou příští rok pěstovat. Dostáváme se do situace, kdy máme obavy, že nastane další pokles pěstebních ploch. A to je špatná zpráva pro spotřebite­le, protože když jsme odkázáni na dovoz, cena jde nahoru,“dodává Hanka.

„Ceny v řetězcích nemůžeme vůbec ovlivnit. Teď je situace taková, že jsou zbytky brambor na poli a zároveň probíhá jejich třídění a expedice, protože pěstitelé nemají dostatek skladů, aby je mohli uskladnit a čekat na lepší ceny. Musejí tedy produkci nabídnout k prodeji. Na trhu je proto přebytek konzumních brambor a ten tlačí ceny dolů,“vysvětluje Králíček.

Pěstitelů se dotýká současné zdražování pohonných hmot a energií. Problémem je také růst cen práce. „To je už druhá sezona, která není pro pěstitele extra příznivá, a pěstitelé si za těchto okolností v podnicích těžko obhájí další rozvoj pěstebních ploch, když další komodity mají cenu příznivějš­í a pěstitelsk­y jsou méně náročné hlavně na ruční práci,“dodává Králíček. (kris)

5–9

korun za kilogram stojí dle zemědělců zlevněné brambory v supermarke­tech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia