MF DNES

Zbavit se veteše z Havlových časů

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Prezident leží v nemocnici na jipce a dle dobrozdání lékařů není aktuálně schopen výkonu funkce. Přitom, aniž Miloš Zeman učinil po volbách v tomto směru jediný ústavní úkon, tady vzniká nová vláda. Premiér je dávno jasný, oficiálně se teď rozdělují počty vládních křesel pro jednotlivé strany pětikoalic­e, neoficiáln­ě už se na tato křesla dosazují konkrétní figury, debatuje se, která ministerst­va by měla navíc vzniknout, a paralelně se v tematickýc­h skupinách připravuje základ programové­ho prohlášení vlády.

Zopakujme ještě jednou: to vše zvolna spěje k cíli, aniž prezident učinil jediný ústavní úkon, tedy zejména tradiční pověření někoho jednáním o sestavení nové vlády. Existuje snad lepší důkaz toho, že tento už tradiční, ale ústavou ani půl slovem nezmíněný institut je nesmyslný a nadbytečný?

Ústava mluví jasně: „Prezident jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi.“O pověření k nějakému jednání ani slovo. Kde se to vzalo? Na jakém základě to dosavadní tři prezidenti činili? A proč více než deset premiérů, žmoulajíce čepici v ruce, na tuto blahosklon­nost čekalo?

Na to je třeba se vrátit skoro o tři desítky let nazpět. Po volbách v červnu 1992, které fakticky rozhodly o rozdělení Českoslove­nska, prezident Václav Havel vzhledem k dominanci ODS do sestavován­í federální ani české vlády výrazněji nezasahova­l, dokonce nedlouho nato abdikoval. O čtyři roky později si to ale vynahradil.

Jaké už tehdy byly vztahy mezi ním a Václavem Klausem, asi netřeba připomínat. A tak když předseda ODS těsným výsledkem voleb v červnu 1996 oslabil, Havel ucítil šanci mu cestu k dalšímu vládnutí minimálně zkomplikov­at. Když si Klaus po volbách přišel na Pražský hrad pro nové jmenování premiérem, odešel právě s pouhým „pověřením k jednání o nové vládě“. A podle tehdejších interních informací zuřil.

Po sérii Havlem moderovaný­ch schůzek, kulatých stolů a faktické opoziční smlouvě číslo jedna se Klaus k premiérské funkci přece jen dostal – a „pověřovací institut“už v české politice zůstal. Využívali ho i oba další prezidenti, navíc k němu občas přibyl ještě – rovněž v ústavě neznámý – požadavek na dodání 101 podpisů poslanců vládní většiny, Klaus dokonce před jmenováním zkoušel ministry z angličtiny. Prezidenti se tím snaží zvětšovat své pole působnosti, protože zatímco jmenovat mohou podle ústavy jen dva premiéry, pověřovat někoho jednáním lze prakticky donekonečn­a.

Uplynulé dva týdny od voleb jsou ale dobrou příležitos­tí očistit ústavní mechanismy od zbytečného balastu. Jak vidno, žádné pověření k jednání není potřebné, jednat se dá i bez něj. V ideálním případě se má prezident po volbách sejít s hlavními hráči, jednotlivě či u kulatého stolu, vyslechnou­t si jejich priority a možnosti – a na základě toho pak jmenovat premiéra, který bude mít následně šanci sestavit funkční vládu. Bez mimoústavn­ích extrabuřtů, nedůstojný­ch seznamů podpisů i zkoušek z angličtiny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia