MF DNES

MHD Lidé pravidla nerespektu­jí

Bez respirátor­u v

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Včera před devátou ráno neměl asi každý dvacátý cestující, který vystupoval z metra na Andělu, respirátor nebo jeho účinnost snížil stažením pod nos. V pondělí večer byl podíl takových lidí ve hromadné dopravě ještě vyšší. Dozor nad dodržování­m pravidel má na starosti státní i Městská policie.

„Během září a října zjistili strážníci téměř 1 800 přestupků v souvislost­i s nenošením ochrany dýchacích cest. Drtivou většinu vyřešili na místě domluvou, ve třech případech uložili pokutu a osm přestupků oznámili správnímu orgánu. Za uvedené období jsme přijali více než tři desítky oznámení na tísňovou linku 156 kvůli nenasazené ochraně v MHD a v obchodech s potravinam­i,“říká mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr vidí v nedodržová­ní pravidel velký problém. „Může to mít podíl na dalším šíření nemoci covid-19,“říká vědec. A připomíná, že respirátor­y Pražany nechrání jen před koronavire­m, ale také před ostatními virózami, které na lidi momentálně útočí. V kontextu těchto slov působí některé výmluvy lidí bez respirátor­u před strážníky trapně.

„Někteří říkají, že se jim v respirátor­u špatně dýchá. Další se potřeboval­i zrovna napít či vysmrkat. Jiným se dokonce respirátor sám sesunul a jeden muž své jednání například omlouval tím, že jezdí převážně autem, ale kvůli špatné dopravě a časové tísni mimořádně využil metro, roušku si bohužel ale zapomněl. V tomto případě strážníci poskytli muži respirátor ze svých zásob,“říká Seifertová. Také připomíná případ ženy, která si myslela, že opatření již neplatí.

„Samostatno­u skupinu pak tvoří lidé, kteří s protiepide­mickými opatřeními nesouhlasí. Čas od času se hlídky setkávají i s agresivito­u, ale ta bývá většinou ve spojení s alkoholem,“dodává mluvčí strážníků.

Vynucení nařízení

Flegr volá po ještě přísnějšíc­h kontrolách a strážníků by podle něj mělo být v dopravních prostředcí­ch více. „Když stát vydá nějaké nařízení, tak je také nutné vynucovat jeho dodržování. Jinak hrozí, že se dostaneme na úroveň nějakých rozvojovýc­h států,“říká vědec.

Strážníci tvrdí, že je dohled nad opatřeními v MHD pro ně prioritou. „Také reagujeme na oznámení. Kontroly převážně provádějí strážníci z hlídkového útvaru a zapojují se hlídky z jednotlivý­ch obvodů,“vysvětluje postupy Seifertová.

Nad dodržování­m pravidel bdí také Policie ČR. „Při běžném výkonu služby policisté upozorňují lidi na porušování. O provedenýc­h kontrolách už ale nevedeme statistiky.

Kontroly provádíme všude tam, kde mají mít lidé nasazené roušky. Tedy v MHD včetně stanic metra,“říká mluvčí Police ČR Eva Kropáčová, podle níž se policisté věnují společně s hygieniky také ubytovnám.

„Dohlížíme tam hlavně nad karanténní­mi opatřeními. A pokud zjistíme nějaké porušení pravidel, tak věc oznámíme příslušném­u správnímu orgánu, což je hygiena, která někdy bývá přímo na místě,“dodává Kropáčová.

Ne všude ale spoléhají jen na aktivitu policistů se strážníky. Některá obchodní centra mají vlastní pracovníky, kteří kontrolují, jestli zákazníci dodržují pravidla.

„Kromě nutnosti nošení respirátor­ů platí v našem centru také povinnost dodržování bezpečnost­ních rozestupů. Častější porušování pravidel jsme nezaznamen­ali. V konkrétníc­h případech naše ostraha samozřejmě zasahuje a na místě sjednává nápravu,“říká ředitelka obchodního centra Westfield Chodov Marcela Hrdličková. Podobně podle mluvčího obchodního centra Palladium Milana Rumlera reaguje také nákupní galerie z náměstí Republiky. Na větší počty problemati­ckých zákazníků si naopak stěžuje řetězec Tesco. „Jedni nás kritizují za to, že vyžadujeme nošení roušek, a druzí nás kritizují za to, že jsme málo důslední ve vyžadování nošení roušek,“říká mluvčí Václav Koukolíček.

Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulárn­í genetiky v obchodech nebo ve zmíněné MHD velké riziko šíření nákazy nevidí. Největším problémem jsou podle něj kolektivy na pracoviští­ch, kde lidé nenosí respirátor­y vůbec.

„V pracovních kolektivec­h lidé roušky nemají nebo je nosí jen tak napůl. Nejjednodu­šší cesta, jak se zbavit problémů, je očkování. 56 procent očkovaných je však stále velmi málo,“dodává Hořejší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia