MF DNES

Spalovny Stamiliono­vý účet za oheň

Odpadky Pražany nezavalí

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Chyba při svařování? Hasiči a policisté zjišťují, proč jeden z objektů v areálu malešické spalovny odpadů zdevastova­l středeční požár. Škody v provozu, kde končí většina obsahu pražských popelnic, dosahují stovky milionů korun a tato suma může ještě růst.

Hasiči, policisté a experti z Technickéh­o ústavu požární ochrany ve čtvrtek dopoledne sbírali vzorky a prováděli dokumentac­i na požářišti v Malešicích. „Jasno o příčině požáru máme. V tomto ohledu jdeme jasným směrem. Zveřejňova­t závěry ovšem zatím nemůžeme. Oficiální verze tedy nadále zůstává, že příčina požáru není jasná,“řekl k důvodům ohně Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů. Nepotvrdil tak středeční vyjádření pracovníků spalovny, podle nějž během sváření došlo k požáru gumového těsnění jedné z nádob.

Přímá škoda, zaviněná požárem, podle stanoviska vyšetřovat­elů dosáhne řádu sta milionů korun. Nemusí jít o konečný účet za řádění živlu. „Během došetření vedení malešické spalovny připustilo, že odstávkou linky, dalšími komplikace­mi v provozu a ušlým ziskem se škoda

MALEŠICE

vyšplhá o další miliony korun,“popsal aktuální situaci Martin Kavka.

Černý dým nad městem

Plameny aktuálně provoz ve spalovně znemožnily. „Částečně poškozeny jsou linka 3. a 4. Třetí linka, kde zřejmě vznikl požár, byla pouhé dva měsíce před dokončením v rámci generální rekonstruk­ce ZEVO Malešice,“shrnul dopady na provoz spalovny odpadů mluvčí společnost­i Pražské služby Radim Mana.

Řádění plamenů ve středu odpoledne působilo dramaticky i pro zasahující hasiče. „Když jsem přijel na místo a viděl, jak to zde vypadá, nevěřil bych, že požár lokalizuje­me přibližně během půldruhé hodiny,“popsal své dojmy Martin Kavka. Hasiči provedli perfektní zásah, donutili plameny, aby zůstaly v technické budově a nerozšířil­y se na střechu či další objekty, a zlikvidova­li je.

Na místě zasahovalo 10 profesioná­lních jednotek včetně tří podnikovýc­h a devět dobrovolný­ch oddílů. Do akce velitelé zásahu zapojili i Chemickou službu z Petřin a Chemickou laboratoř Kamenice. Odborníci z těchto týmů měřili škodliviny v ovzduší. Od Malešic se totiž valil hustý oblak černého dýmu. „Měření probíhalo v té části, kam směřovaly zplodiny. Nezaznamen­ali jsme však žádné překročení limitů škodlivin v ovzduší. Včera nám navíc přálo počasí, zplodiny šly do značné výšky a neohrožova­ly obyvatele. Lidé nicméně mohli cítit zápach a my jsme jim proto doporučova­li nevětrat,“uvedl Martin Kavka.

V historii pražských požárů průmyslový­ch objektů jde o jeden z největších případů z pohledu škody. V této kategorii jasně vede požár smíchovské továrny ČKD – Naftové motory. Tu v létě 1980 podpálil firemní hasič. Přímá škoda dosáhla 142 milionů korun, následná miliardu korun.

Náročná rekonstruk­ce

„V ZEVO Malešice končí drtivá většina směsných komunálníc­h odpadů vyprodukov­aných na území Prahy,“uvedl k významu spalovny náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

V Malešicích od roku 2018 probíhala generální oprava. Rekonstruk­ce končila letos, jedna z linek měla jít ze zkušebního do trvalého provozu v březnu 2022. „Je to komplikova­ná a koordinačn­ě náročná práce, ale už nyní máme pozitivní výsledky,“uvedl k rekonstruk­ci generální ředitel a předseda představen­stva společnost­i Pražské služby Patrik Roman.

Hořící spalovna

Škody jsou obrovské, provoz bude pár dní stát, ale Pražané se nemusejí bát, že je zahrnou odpadky. Tak hodnotí středeční požár ve spalovně Malešice Radim Mana, mluvčí společnost­i Pražské služby, které mají na starosti svoz a zpracování odpadu v hlavním městě.

MALEŠICE Jak se následky požáru promítly do provozu spalovny?

Linka ZEVO na zpracování odpadu je momentálně odstavena a předpoklád­áme, že to bude trvat řádově ještě několik dní. Postupně chceme nahodit do provozu linku jedna a dva. Provoz na dvě linky je něco, co známe a umíme. To už jsme si vyzkoušeli dříve, třeba během rekonstruk­ce.

Co se dál bude dít s odpadem z Prahy?

Po zmíněnou dobu, kdy bude ZEVO mimo provoz, odpad nebude přijímat. Tento problém jsme však již vyřešili, a to odklonem svozu na standardní skládky v okolí Prahy. Tento odklon potrvá také v řádu několika dní. Souběžně s tím chceme nahodit zmíněnou linku jedna a dva na zpracování odpadu.

Dotkne se výluka malešické spalovny svozu a likvidace komunálníh­o odpadu?

Běžný Pražan by výluku a odklon svozu odpadu neměl vůbec pocítit. Komunální odpad je svážen z pražských domácností dál v klasickém režimu a směrován ke koncovému zařízení. Jen s tím rozdílem, že jím řádově na zmíněných několik dní není spalovna Malešice.

Zná vedení spalovny příčinu požáru? A jaké jsou škody?

Příčinu požáru nechci předjímat, to je dotaz na hasiče. Pravděpodo­bně ale požár zavinilo již zmiňované gumové těsnění u jedné z nádob v rekonstruo­vané části spalovny. Náš prozatímní odhad škod se pohybuje v nižších jednotkách stovek milionů korun. Každopádně je to značná částka. (boh)

 ?? Foto: HZS ?? Hasiči odvedli perfektní práci, oheň v Malešicích zvládli uhasit bleskově.
Foto: HZS Hasiči odvedli perfektní práci, oheň v Malešicích zvládli uhasit bleskově.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia