MF DNES

Nový tým záchranářů vyjíždí pečovat o umírající

- — Klára Burešová

Celkové zhoršení stavu staršího člověka, který konec svého života tráví v péči svých blízkých. I k takovým případům přijíždí pražská záchranná služba. Na místě mnohdy není převoz takto nemocného do nemocnice, ale ošetřující rodina si s některými jeho obtížemi často neví rady a potřebuje odbornou pomoc. Proto bude takovým pacientům v metropoli pomáhat speciální mobilní paliativní tým Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy (ZZSHMP).

PRAHA

„Příkladem může být případ dvou lidí v důchodovém věku. Jeden se staral o druhého, který byl v terminální­m stavu onemocnění, dožití několika hodin nebo maximálně dnů. Paní si s pánem nevěděla rady, neměla k dispozici žádnou pečovatels­kou službu. Nemocného každý pohyb bolel,“popisuje situaci z praxe lékař mobilního paliativní­ho týmu Marek Brožek. Lékař pomoc staršímu páru poskytl poté, kdy se obrátili na záchranku.

Ještě nedávno by musela situaci

řešit běžná výjezdová skupina záchranářů, teď však na podobné případy mají mobilní paliativní tým.

Na zavolání

Pražská záchranná služba kvůli zajištění služby bude při telefonáte­ch na číslo 155 nově vyhodnocov­at, jestli pacient potřebuje právě paliativní služby. Pokud se takový nemocný na ZZSHMP obrátí, služba k němu následně vyšle lékaře urgentní a paliativní péče, který bude maximálně usilovat o stabilizac­i pacienta

Novinka

v domácím prostředí. V určitých případech totiž hospitaliz­ace nemá z medicínské­ho hlediska pro pacienta přínos a změna prostředí sníží jeho komfort. „Zřízení mobilního paliativní­ho týmu přispěje k tomu, aby tito lidí strávili poslední chvíle života důstojně, bez z bolesti a s co nejmenšími komplikace­mi, ideálně v rodinném kruhu, bude-li si to pacient přát,“říká ředitel ZZSHMP Petr Kolouch.

Mobilní paliativní tým má za sebou zatím sedm týdnů pilotního provozu. Za tu dobu navštívil 69 paliativní­ch pacientů, z čehož 32 zůstalo po ošetření doma, 31 doporučil lékař převézt do nemocnice. Ostatní v průběhu poskytován­í péče zemřeli.

Tým zatím fungoval pouze jeden den v týdnu, nyní ale ZZSHMP plánuje jeho služby rozšířit a využívat ho celý týden 12 hodin denně. Tímto způsobem by mohli záchranáři začít rodinám a nemocným ve velkém pomáhat už od začátku příštího roku.

 ?? ?? Pražská záchranka zřídila mobilní paliativní tým.
Pražská záchranka zřídila mobilní paliativní tým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia