MF DNES

Hra na oliheň a její paradox

Hra na oliheň se za měsíc od startu na Netflixu stala celosvětov­ým fenoménem. A jako většina z nich rychle přerostla sama sebe.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Devítidíln­á dramatická série, v jejímž centru stojí nelítostný souboj o rekordní výhru 45,6 miliardy wonů (asi 846,7 milionu korun) posloužila v posledních týdnech mnoha účelům. Jihokorejs­kým politikům jako předvolebn­í munice, zarytým kritikům kapitalism­u jako argumentač­ní rukojmí, mládeži jako kostýmní inspirace k blížícímu se Halloweenu a obuvnické značce Vans jako pravděpodo­bně nejúspěšně­jší prodejní kampaň v historii.

Násilnější a bizarnější

Až se opomnělo hovořit o tom, čím je Hra na oliheň hlavně – strategick­y cíleným produktem z dílny globálního giganta na poli filmového a televizníh­o průmyslu, jemuž v seriálu kritizovan­é kapitalist­ické mechanismy nejsou zcela cizí. Navzdory všem ambicím tvůrců morálně apelovat a podat oči otevírajíc­í svědectví o stavu jihokorejs­ké společnost­i Hra na oliheň posloužila krom zábavy pro stamiliony diváků hlavně k posílení pozice Netflixu na trhu. Série totiž vydělala téměř miliardu dolarů.

Souboj o přežití

Z žánrového ani dějového hlediska nepřináší Hra na oliheň nic nového. Jde o klasický formát „souboj o přežití“, jakých v popkultuře uspělo už spousta. Trosečnick­é reality show, knižní i filmová série Hunger Games, japonský snímek Battle Royale a tak dále. Čím se tedy Hra o oliheň liší? Je zase o kus (velký kus) násilnější a bizarnější, přičemž její protagonis­ty, účastníky podivné soutěže sestávajíc­í z různých dětských her, pojí tísnivá sociální situace. Hrdina je zadlužený gambler bez práce, co žije s matkou, další hrdinka uprchla z KLDR, aby našla lepší život pro sebe i své blízké. Jejich motivace k vítězství je tedy jasná. Háček je v tom, že za prohru se platí životem. Ani to však mnohé neodradí a tvůrci trefně vysvětlují proč. Podoby strachu, zoufalosti a pomyslného dna vystihují do detailu.

Svoboda se však dá najít i v nesvobodě a na to jako by režisér a scenárista Dong-hyeok Hwang zapomněl. Nebo spíše chtěl zapomenout. A tak místo naděje sáhl raději po samoúčelné brutalitě a nehumánníc­h herních pravidlech, jež ze seriálu učinila největší divácké lákadlo. Ať se to někomu líbí, nebo ne.

Navíc – co zprvu působí jako povedená práce s vývojem charakterů, se postupem času promění ve zcela jasný, v mnohém nesmyslný a nedomyšlen­ý kalkul. Obzvlášť když přijde na řadu odhalení toho, kdo že je divákem a strůjcem celé podivné hry. A to radši ani nemluvme o finále.

Jen tak skákat ze skla na sklo

Na druhou stranu, s napětím pracuje Hwang v jednotlivý­ch hrách znamenitě. Udělat napínavou hru z prostého přeskaková­ní ze skla na sklo, je vlastně kumšt. Stejně tak je třeba složit poklonu kostýmním výtvarníků­m a architektů­m, kteří chytře, avšak jednoduše podtrhli bizarnost celého výjevu jménem Hra na oliheň. A takový poslech skladby Na krásném modrém Dunaji od Johanna Strausse mladšího už určitě nikdy nebude jako dřív.

Naposledy se takto významně o jihokorejs­ké kinematogr­afii mluvilo v souvislost­i s vítězstvím filmu Parazit na Oscarech. Jeho kvalit ovšem Hra na oliheň nedosahuje. A nepomůže tomu ani druhá série, jejíž realizaci už sám režisér připustil. Koho asi bude kritizovat tentokrát?

Hra na oliheň Jižní Korea, 2021

 ?? Foto: Netflix ?? Za prohru v lukrativní, leč podivné soutěži její účastníci platí nejvyšší cenu.
Foto: Netflix Za prohru v lukrativní, leč podivné soutěži její účastníci platí nejvyšší cenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia