MF DNES

Solidní boj. Ale co body?

Sparta měla Lyon na lopatě, ale prohrála. V Evropě bodoval jen Jablonec, Slavia zklamala.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Dlouho to vypadalo, že se podaří utnout jednu nepříjemno­u sérii. Třicet let uteklo od chvíle, kdy fotbalová Sparta slavně sestřelila Marseille v nultém ročníku Ligy mistrů: od té doby doma francouzsk­ý tým nikdy neporazila.

Proto když včera ještě tři minuty před pauzou vedla 2:0, zdálo se, že je zaděláno na mimořádný výsledek.

A ono ne! Zase ne! Konečné skóre? Sparta - Lyon 3:4.

AC Sparta Praha Olympique Lyon

Nebyl to zdaleka marný boj, naopak mimořádně zajímavá podívaná, na jejímž konci se sparťané sesypali na slovinskéh­o rozhodčho Juga, který po jejich třetí brance nechal Lyon rozehrát a pak hned pískl naposledy do píšťalky.

Cítili, že měli na víc, i proto je fanoušci vytleskali.

Skóre ale stejně prozrazuje, že aby týmy z evropské špičky dokázali porážet, musí ještě dost přidat.

Vlastně to platí pro všechny zástupce, které český fotbal momentálně v pohárech má.

Včera zklamala Slavia, která v izraelské Haifě prohrála 0:1 a těžko jako polehčujíc­í okolnost obstojí, že jí chybělo devět zraněných opor a distancova­ný Hromada.

Jablonec doma ještě v poslední minutě vedl nad nečitelným dánským Randers, ale nakonec soupeři dovolil vyrovnat a má jen bod.

A Sparta, která v Evropské lize čelí největší konkurenci?

Přes půl hodiny přehrávala přední francouzsk­ý tým, což je zhruba obrázek toho, v jaké fázi přestavby se nachází.

Chvílemi dokáže konkurovat top kvalitě, hrát v obrovském tempu, rychlosti a s nasazením, kterým zavaří každému. Ale zároveň ji dál brzdí výpadky, které se na nejvyšší úrovni trestají. Odvaha se cení, ale styl, jakým Sparta soupeře chvílemi bránila, připomínal harakiri: spousta brejkových situací, ve kterých šel Lyon do přečíslení, po gólech volala. Nebýt výborného brankáře Nity, který chytil tři góly, mohlo být skóre ještě o dost výraznější.

Ale úvod zápasu ukázal, že Sparta už vážně začíná nabírat sílu a že do ní kouč Vrba už z velké části dokázal nahustit svou útočnou mantru: rychlá křídla, bleskový přechod do útoku, neúnavný presink.

Blýskl se hlavně záložník Haraslín, který po gólech dvakrát ukazoval do kamery písmeno L a cucal si prst, aby věnoval trefy malému synovi Lukovi. I Vrba si v černé péřovce radostně poskočil a zařval.

V tu chvíli silný Lyon vypadal zranitelně, i zvučné letní posily Boateng a Shaqiri jako by nestíhaly sparťansko­u dravost. Jenže do druhého poločasu už kouč Bosz poslal Brazilce Paquetu, který hru rozhýbal a Sparta se znovu do tlaku dostala až v závěru, kdy hrála po vyloučení Gusta proti deseti.

Každopádně je dobře, že se díky napínavému průběhu zapomnělo na obavy, které panovaly před výkopem.

Snad víc než kvalita soupeře se totiž řešilo, jestli Sparta zase nebude mít oplétačky s fotbalovým­i soudy. Kvůli rasistický­m výlevům několika fanoušků v předkole Ligy mistrů s Monakem ji UEFA napařila pokutu a zavřela stadion, na který nakonec pro následujíc­í zápas Evropské ligy proti Rangers pustila aspoň děti do patnácti let. Ty pak vybučely v Česku neoblíbené­ho záložníka Kamaru a discipliná­rka znovu řešila: nebyl to náhodou rasismus?

Sparta se vehementně a oprávněně bránila, i komise nakonec došla k opačnému závěru, přesto byli na Letné před Lyonem v pozoru.

„Mám jen jedno zásadní přání. Přeju si, abychom mohli přivítat fanoušky i v dalším domácím zápase s Bröndby,“apeloval na fanoušky ředitel marketingu Kamil Veselý. „Chovejme se proto dnes všichni s rozumem.“

Až na pár světlic fanoušci poslechli a byli vzorní. To spíš s postupem bude mít Sparta práci: aby zvedla své šance, šiklo by se, kdyby za dva týdny Lyon obrala na jeho hřišti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia