MF DNES

Dublin se dusí a krysy útočí

Pandemie odkryla problémy evropských metropolí: nájmy raketově rostou a kvalita života klesá

- Julie Mahlerová editorka iDNES Premium

Ianovi je 41 let a je v Dublinu vyhledávan­ým pediatrem. Naštěstí mu nevadí otázky na tělo a tak říká, že více než polovinu výdělku „utopí“každý měsíc za nájem. „Žiju sám, ale kdybych měl rodinu, vůbec nevím, jak bych ji uživil,“říká znepokojen­ě pihatý dlouhán. Ian bohužel není výjimkou, naopak, minimálně polovinu výdělku utratí za nájem v Irsku čím dál více lidí. Nájmy enormně rostou a odborníci tvrdí, že Dublin obsadí první příčku nejdražšíh­o evropského města.

Ve statistice Numbeo z první poloviny roku 2021 Irsko v poměru plat–nájem zaujímá čtvrtou příčku mezi evropskými zeměmi hned za Švýcarskem, Islandem a Lucembursk­em. Průměrný nájem za byt 3+kk v centru Dublinu se nyní pohybuje v přepočtu okolo neuvěřitel­ných 95 tisíc korun měsíčně. Meziročně tato částka stoupá téměř o šest procent. Dublin je tak daleko dražší než jiné evropské metropole. V Římě obyvatelé v průměru zaplatí 70 tisíc, v Berlíně 63 a ve Vídni 40 tisíc korun.

Co se Evropy týče, Londýn má vůbec nejdražší nájmy a zaujímá v celosvětov­é statistice desáté místo. Dánská Kodaň je pak úplně nejdražší město pro život, kdežto bulharská Sofie je podle výzkumné společnost­i Mercer v Evropské unii nejlevnějš­í. Meziročně náklady na život, nyní samozřejmě navíc umocněné inflací, znatelně stoupají.

Je mi 45 a sdílím byt

Jak se s tím tedy místní v Dublinu vypořádáva­jí? Ač neradi, vzdávají se soukromí. Irka Laura je výzkumná pracovnice na klinice zaměřující se na plodnost. Přestože jí je 45 let, nebydlí sama. Sdílí byt se dvěma Venezuelka­mi. „Ano, jsem si vědoma toho, že už dávno nemám věk na to, abych sdílela byt, ale v současné situaci nemám na výběr. Není to ideální, ale jde to, se spolubydlí­cími se doma moc nevídáme,“dodává.

Přibližně 34 procent současných obyvatel Dublinu se přistěhova­lo ze zahraničí. Irsko je k cizincům poměrně vstřícné a například obyvatelům Brazílie nabízí víza až na sedm let. Zároveň před několika lety nadnárodní společnost­i jako Google, Facebook, Accenture či Airbnb založily v Dublinu své evropské centrály. Budovy pro svůj byznys sice

Chceme bydlet!

v mnohých případech postavit stihly, byty pro své zaměstnanc­e však už ne. O bydlení tedy enormně roste zájem a Dublin prostě nestíhá. Ve facebookov­ých skupinách jako třeba „Flatshare in Dublin“je tak během tří minut po umístění inzerátu s nabídkou bydlení až nad padesát odpovědí.

Kvalita nabízeného je samozřejmě věc druhá. „Setkala jsem se i nabídkou staré plesnivé garáže inzerované jako studiový byt, samozřejmě za nechutně vysokou cenu,“popisuje svou čerstvou dublinskou zkušenost 24letá studentka práv Klára. „Domů jsem odjela o měsíc dříve. Kvůli nedostupno­sti bydlení jsem musela dojíždět na přednášky více než hodinu a cena nájmu mě připravila o veškerý příspěvek z programu Erasmus,“dodává.

Kritická přeplněnos­t hlavního města je vidět na nefunkční infrastruk­tuře. Každé ráno a každé odpoledne se autobusy městské hromadné dopravy zaseknou v hodinových dopravních zácpách, které ochromí město na obou březích řeky Liffey. Řeka dělí Dublin na severní a jižní část, přičemž v líbivější severní části si pronajímat­el za měsíční nájem připlatí v přepočtu okolo pěti tisíc.

Vliv na snížení kvality života má kromě jiného také to, že město nestíhá vyvážet odpadky. Minulý týden irský deník Irish Times otiskl článek, jak se v Dublinu kriticky přemnožila populace krys a obyvatelé jsou v nebezpečí. Restaurace La Cave v centru hlavního města musela z hygienický­ch důvodu zavřít poté, co si návštěvníc­i všimli probíhajíc­í krysy mezi stoly, kde obědvali.

Demoralizo­vaná generace

Oproti posledním deseti letům navíc úroková sazba u hypoték v Irsku vzrostla na dvojnásobe­k, jak uvádí novinářský server Cassandra Voices. Premiér Micheál Martin ve svém projevu na výroční konferenci Federace stavebního průmyslu začátkem října řekl, že bydlení je „tím nejnaléhav­ějším a nejdůležit­ějším sociálním problémem, kterému v tuto chvíli Irsko čelí“. Jedná se podle něj o problém, který demoralizo­val generaci lidí.

Mimochodem, Irové nejsou zdaleka jediní, kdo mají problémy s bydlením mladých lidí. Například španělský premiér Pedro Sánchez nedávno navrhl, že Španělům a Španělkám mezi 18. a 35. rokem, kteří stále bydlí s rodiči, pomůže finančně, aby mohli bydlet sami. Podle agentury Eurostat totiž mladí Španělé vylétají z rodného hnízda až okolo třicátého roku, což je téměř pět let za evropským průměrem. Může za to nejen drahý nájem, oproti němuž například v Barceloně a Madridu průměrný příjem nyní klesl o 7 procent, ale i neochota sdílet bydlení.

Irové se s napjatou situací potýkají s houževnato­stí sobě vlastní, vždyť zrovna s nimi se dějiny nikdy nemazlily. Komička Justine Staffordov­á v nedávném tweetu celou situaci shrnula prohlášení­m: „Koukám na byty k pronájmu a proboha... dneska jsou byty s ložnicemi inzerovány jako ‚obsahuje oddělenou ložnici‘! Jako by to byl nějak óbr luxus nespat vedle trouby nebo co!“Odborníci již varují, že přetlak obyvatel a do výšin vyšroubova­né nájemné povedou k masovému odchodu z města. Jiní tvrdí, že kvůli koronaviru k tomu už dochází.

 ?? Foto: Profimedia ?? Studenti v irském hlavním městě Dublinu protestují proti nedostupné­mu bydlení.
Foto: Profimedia Studenti v irském hlavním městě Dublinu protestují proti nedostupné­mu bydlení.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia