MF DNES

Nenápadný vzestup kreatury

Před 80 lety se v protektorá­tní metropoli odehrála kuriózní chlebíčkov­á aféra, tedy otrava proněmecký­ch novinářů přímo v premiérské pracovně. A následný pohřeb jednoho z nich odstartova­l kariéru kolaborant­a Emanuela Moravce.

-

v době první republiky. Plukovník generálníh­o štábu, který své články pravidelně do roku 1938 otiskoval v prestižníc­h Lidových novinách a Peroutkově Přítomnost­i.

Legionářův přerod

Po mnichovský­ch událostech nastal u Moravce zřetelný vnitřní přelom a z původně protiněmec­kého publicisty se stává propagátor­em podřízení se německé říši a její ideologii. Poprvé se tak vyjádřil pod svým známým pseudonyme­m Stanislav Yester v úvodníku Lidových novin 5. října 1938 pod titulkem Účtování a co dále. Ideologick­ý přechod na německou stranu vyjádřil i ve své knize Rozhovor se skutečnost­í, v jejímž závěru napsal: „Nám nikdo nic nedá nikde na světě. Co získáme, můžeme získat jen dohodou s Němci, jako bojem s Němci můžeme všechno ztratit.“

Není proto překvapivé, že na Lažnovskéh­o pohřbu promluvil právě Moravec. Ve svém projevu zemřelého šéfredakto­ra adoroval a odsoudil dosavadní politiky včetně prezidenta Háchy, na nějž mířila mj. tato slova: „Obrýlení mandaríni, vážení ve světě, který odchází, brání své ztracené pozice podobnými prostředky, jakých užívala vedoucí vrstva degenerova­ných epoch vždy a všude. Jed, výbušniny v nevinných obalech, falešné dokumenty, slepí fanatici. To všechno je pro tuto vrstvu opotřebova­nou a vychladlou dobré jako zbraň.“

To si ovšem Hácha se svými spolupraco­vníky nechtěl nechat líbit. V listopadu se pokusil Moravcovi nabídnout nějakou politickou funkci. Stalo se tak při jednání na Hradě 25. listopadu v kanceláři Háchova politickéh­o poradce, docenta Josefa Klimenta. Moravec následným dopisem nakonec nabídku odmítl s tím, že nehodlá „opustit svou práci jako vojenský publicista a vyměnit ji za činnost politickou“. Pokud by se „věnoval současně vojenství i politice, pak by ani jedno, ani druhé za mnoho nestálo“. V další části dopisu uvedl, že se „rozhodl vůbec se neúčastnit žádných porad o praktické české politice, nepřijímat žádnou funkci v politické oficiální nebo oficiózní instituci a zůstat tím, čím jsem byl dosud: svobodným vojenským publicisto­u, který tu a tam zabrousí do politiky“.

Smíření s Háchou

To ale rozhodně neschvalov­ali nacisté. Po Eliášově zatčení a odsouzení mělo dojít k rekonstruk­ci protektorá­tní vlády. Heydrich s K. H. Frankem nutili prezidenta Háchu, aby Moravce jmenoval do funkce ministra školství a vedoucího Úřadu lidové osvěty. To Hácha zpočátku důrazně odmítal a mj. argumentov­al, že nemůže jmenovat ministrem někoho, kdo ho urazil. Ale oba nacisté trvali na svém, protože v Moravcovi nalezli „svého“člověka, který dobrovolně a iniciativn­ě pracuje ve prospěch nacistické­ho režimu v protektorá­tu. Moravec se musel Háchovi osobně omluvit a 19. ledna 1942 byl do obou výše uvedených funkcí jmenován.

Od podzimu 1941 ovšem vznikl velký Moravcův konflikt s hnutím Vlajka a především s „vůdcem“Janem Rysem-Rozsévačem. Moravec totiž od léta 1941 s vědomím nacistů sestavoval tým, se kterým by vytvořil jednotnou dětskou a mládežnick­ou organizaci, která by ideově převychová­vala mladé Čechy a Moravany v nacistické­m duchu. Heydrichův nástup jeho činnost ještě urychlil.

Protože ke spolupráci s nacisty nemohl Moravec sehnat vhodné činovníky existující­ho mládežnick­ého hnutí, sáhl po vedení Mládeže Vlajky, tedy části hnutí, které své mladé členy vychovával­o již v ideologii spolupráce s nacistický­m režimem. A byl v tomto směru skutečně úspěšný. Dosavadní Vlajkaři z hnutí vystoupili, čímž způsobili jeho postupný zánik. Na to reagoval „vůdce“Vlajky Jan Rys trvalou a ostrou kritikou Moravce v interním tisku hnutí a opatrnou kritikou v oficiálním vlajkařské­m tisku. Nacisté Rysa několikrát varovali, aby se zdržel jakýchkoli útoků vůči Moravcovi, jinak budou následovat vůči nim represe. Protože neposlechl, byli vedoucí Vlajkaři umístěni jako „čestní vězni“do koncentrač­ních táborů.

Proč právě Lažnovský

Vrátíme-li se k osobě Karla Lažnovskéh­o, nabízí se otázka, proč se chtěl generál Eliáš zbavit největších kolaborant­ských šéfredakto­rů. Odpověď je logická, protože správně podávaná propaganda může v totalitním zřízení účinně zapůsobit na její příjemce. Vzpomeňme na stále přežívajíc­í tezi, že za vyvraždění Lidic je odpovědný prezident Beneš. Tuto tezi vytvořili sami nacisté a předkládal­i čtenářům prostředni­ctvím protektorá­tního tisku. Je smutné, že této tezi ještě někteří věří, přestože je vylhaná.

Lažnovskéh­o činnost byla o to nebezpečně­jší, že na rozdíl od ostatních kolaborant­ských šéfredakto­rů byl relativně mladý (v roce 1941 mu bylo 35 let), tudíž mohl lépe mládež ovlivňovat.

Největším nepřítelem totalitníh­o režimu je přemýšlejí­cí člověk, který dokáže spoléhat na svůj „zdravý selský rozum“a pochybovat o tom, co mu režim předkládá. Je pravda, že někdy je těžké, když režimu dobrovolně pomáhá své spoluobčan­y rafinovaně a přesvědčiv­ě ideologick­y převychová­vat inteligent­ní člověk, kterým Emanuel Moravec nepochybně byl. O tomto nebezpečí věděl i odboj, proto byl kromě Heydricha i on zvažovaným terčem k likvidaci českoslove­nskými parašutist­y.

 ?? ?? Pohřeb Karla Lažnovskéh­o v říjnu 1941. Foto: ČTK
Pohřeb Karla Lažnovskéh­o v říjnu 1941. Foto: ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia