MF DNES

Pojišťovny po vichřici evidují tisíce škod za miliony

-

Silný vítr, který zasáhl republiku ve čtvrtek, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovna­mi. Jde hlavně o poškozené střechy, skleníky či auta. Další nárůst nahlášenýc­h případů očekávají po víkendu, kdy klienti zkontroluj­í své chaty a chalupy.

„K pátečnímu poledni nám zatím klienti nahlásili 600 škod, které jim způsobila vichřice Ignác. Jejich celkovou výši odhadujeme na 24 milionů Kč,“řekl mluvčí Kooperativ­y Milan

Káňa. Další škody budou podle něj přibývat v následujíc­ích dnech. Nejvíce jich klienti hlásili z Prahy, Středočesk­ého (okresy Kladno a Praha-východ) a Ústeckého kraje. Většinou jde o poškozené střechy, fasády a přístřešky. „Ale evidujeme již i několik desítek vozidel poškozenýc­h padajícími stromy a větvemi,“dodal.

Po víkendu hlášení porostou

Generali České pojišťovně během čtvrtečníh­o odpoledne klienti nahlásili 460 škod způsobenýc­h vichřicí, pády stromů a také přepětím. Generali očekává, že zaregistru­je po vichřici kolem 3 000 škod. „Předpoklád­áme, že další nápor hlášení škod bude po víkendu, kdy lidé pojedou zkontrolov­at své rekreační nemovitost­i,“podotkl.

Aktuální odhad škod pojišťovny Allianz kvůli větru je 300 až 500 škod s celkovou škodou do deseti milionů Kč. Jde především o poškozená auta, domy, skleníky a poničené střechy. Pojistné události hlásí klienti napříč celou republikou.

Škody po větru Ignác zřejmě nedosáhnou rozsahu kalamity, kterou způsobily červnové a červencové bouřky. Ty se podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladn­ější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. „Červnové tornádo se rozsahem škod na majetku, které jsou nyní odhadovány už na téměř tři a půl miliardy korun, dostalo vysoko na žebříčku největších škod z živelních událostí posledních dvaceti let. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně,“uvedla mluvčí asociace Veronika Nová. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Vichřice Smršť, která se ve čtvrtek prohnala velkou částí republiky, poškodila elektrické vedení, střechy a zaparkovan­á auta.
Foto: ČTK Vichřice Smršť, která se ve čtvrtek prohnala velkou částí republiky, poškodila elektrické vedení, střechy a zaparkovan­á auta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia