MF DNES

Knihovníci nosí seniorům knížky až domů

- – Ivo Horváth

Z četby knížek donesených knihovníky až domů se mohou radovat čtenáři, kteří bydlí do patnácti minut od některé z pětadvacet­i poboček Městské knihovny. Služba je velmi oblíbená hlavně mezi seniorkami ve věku okolo osmdesáti let. Knihovna donášku nabízí důchodcům od sedmdesáti let nebo držitelům průkazu ZTP.

„Nebýt těch knížek, tak by se mi hůř žilo. Musím poděkovat, jak se o mě starají. Knížky mi nosí, kdykoli zavolám, a vycházejí mi vstříc. Vedení knihovny děkuji, že poskytován­í takové služby umožňuje. Knihovnice jsou velice šikovné, tahají se s knížkami a mají to těžké. S jejich výběrem jsem pokaždé velice spokojená,“říká Eva Koubová, které knížku v pátek dopoledne přinesla knihovnice Jana Mlynářová z pobočky Městské knihovny na Opatově. Paní Koubová má právě rozečtenou knížku o jezevčícíc­h, kterou jí z knihovny přinesli už dříve. „Píše se tam, jak se jezevčík zabydlel u jedné rodiny, kde byl také s kočičkou,“vysvětluje paní Koubová.

První pobočka začala roznášet knížky asi před pěti roky a více se služba rozšířila loni díky covidu. Původní nápad na zavedení roznášek vznikl, když knihovníci vymýšleli, jak by mohli své služby inovovat. První zavedení do praxe pak urychlily rozbité výtahy v pobočce Smíchov. Roznáška knížek totiž byla je- dinou možností, jak k méně pohyblivým důchodcům doručit jejich pravidelno­u dávku četby. „Také v zimě si senioři stěžují, že se k nám hůře dostávají. Roznáška knih je pro nás samozřejmě časově náročnější a mohou ji nabízet hlavně větší pobočky,“říká Mlynářová. S kolegy knížky roznáší většinou okolo oběda, kdy se v pobočce střídají směny. „Z bezpečnost­ních důvodů většinou chodíme dvě. Malé knihovny si to ale dovolit nemohou,“dodává. I tak službu nabízí 60 procent pražské sítě knihoven.

„Výběr často nechávají na nás“

Nejprve podle Mlynářové chodili knihovníci s notebookem a výpůjčky registrova­li přímo v bytech čtenářů, postupně se ale služba inovovala a knihovníci nosí jen knížky. Pokud se sejde větší množství titulů k distribuci, pomáhají z roznáškou i někteří muži z opatovské pobočky. „Většinou nám paní zavolají, že dříve půjčené knížky už dočetly. Zeptáme se například, jestli máme zase přinést dobrodružn­é tituly nebo čtení pro ženy. Senioři výběr často nechávají na nás,“dodává Mlynářová. Někdy knihovnicí seniorům v bytě pomohou s naladěním televize nebo vyřeší technický problém s mobilním telefonem.

Během covidu knihovníci obvolávali seniory a sami jim službu roznášky nabízeli, při nejtvrdšíc­h restrikcíc­h ale nefungoval­a ani roznáška knih.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Za čtenářkou Seniorce Evě Koubové v pátek dopoledne přinesla knihovnice Jana Mlynářová nové čtení. Donáškovou službu už nabízí seniorům od sedmdesáti let nebo držitelům průkazu ZTP pětadvacet poboček Městské knihovny.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Za čtenářkou Seniorce Evě Koubové v pátek dopoledne přinesla knihovnice Jana Mlynářová nové čtení. Donáškovou službu už nabízí seniorům od sedmdesáti let nebo držitelům průkazu ZTP pětadvacet poboček Městské knihovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia